RECEPT ZA PARADJZ ČORBU – Tomato soup

Paradajz čorba je lako i zdravo jelo, recept je jednostavan. Medjutim, samo majstori kuhinje su u stanju da naprave vrhunsku italijansku tomato supu ili čorbu

 

Italijanska Paradajz čorba – tomato soup

Italijanska paradajz čorba je u stvari mediteranska paradajz čorba, jelo koje je popularno po celom Sredozemlju i Mediteranu. Ali italijani su uspeli da svoju tomato soup nametnu celom svetu i na tome im hvala. Paradajz čorba ima u sebi dosta kalijuma i pektina što je dobro za sve one muškarce koji boluju od prostate i koji dugo žele da ostano mačo.

Recept kako se pravi paradajz čorba - italian tomato soup

Recept kako se pravi paradajz čorba

Najbolje je da se paradajz čorba sprema od sveže kuvanog paradajza. U ovom receptu se koristi bilo koji oblik paradajz paste, pulpe, sosa, koncentrata, mada kažemo, najukusnije jelo se dobije sa svežim slatkim paradajzom, npr naš domaći paradajz Volujsko srce je izvanredan za paradajz čorbu. i obavezno svež bosiljak koristiti.

Paradajz čorba – sastojci

1 l kuvanog paradajza

– 1 kašika brašna

– kašika Basiliko sirće

– 1 kašičica šećera

– 3-4 lista svežeg bosiljka

– so i beli biber

– 1 kašika parmezama Grana padano

– malo peršuna

Recept kako se sprema Paradajz čorba

Stavite ulje u šerpu i zagrejte ga. Na ulju propržite kašiku brašna kao zapršku i na to dodajte kuvan paradajz koji ste spremili ili industrijski paradajz sos i pire iz konzerve, tube.  Kada paradajz prokuva dodajte so, šećer, beli biber i kuvajte oko 15 minuta. Pred kraj dodajte kašiku basiliko sirćeta i parmezan i promešajte. Sklonite sa ringle, dodajte sitno seckan beli luk i sveži bosiljak, promešajte i poklopite. Sipajte u činiju i ukrasite listovima peršuna ili nane.

U Severnoj Africi u paradajz čorbu se obavezno stavlja ljuti sos Harisa da je zaljuti. Vi joj možete dodati više bibera ili mlevenu čili papriku da joj date ljutinu. Takodje, ako želite drugačiji ukus, dodajte začine po volji, na primer Italijanski začin, iako se jelo jede zbog ukusa paradajza a ne začina.

Paradajz čorba je gotova. Servira se topla. Jede se sama ili joj se dodaju kuvane testenine, pirinač, kus kus, komadići prepečenog hleba i slični prilozi. Može se dodati i kašika punomasne tečne pavlake ili maslaca ako želite da imate puniji ukus.

Prijatno!

Zlatko Šćepanović