Bogorodičina trava

Čuveno livadsko cveće i lekovita biljka Kantarion je ranijih decenija i vekova bio poznatiji kao Bogorodičina trava. Narodno verovanje o Kantarionu

 

 

BOGORODIČINA TRAVA

 

Bogorodičina trava Kantarion Hyperіcum perforatum

Hartheu – Kanatarion (Hyperіcum perforatum). Bogorodičina trava, gospino cveće, gospina trava, gospino zelje, gorac, gorčac, ivanjčica, pljuskavica, prostrelnik, prostreljeno zelje, smaknež, smicaljka, ivanova trava, trava sv. ivana, bogorodica, bogorodičica.

Ima jaku demonsku snagu. Bogorodičina trava, ubrana u Međudnevice, siguran utuk protiv veštica (Karadžić, 3, 1901, 188); zbog toga se meće i u amajlije. Ako žena usled čini ne može da zatrudni, treba duhovnik da blagoslovi gospinu travu; trava se zatim skuva i nekoliko dana pije izjutra naštinu. Sem toga, žena ovu travu treba da nosi uza se.

U narodnoj medicini Bogorodičina trava se upotrebljava: kod zastarelog kašlja i astme; kad je poremećena menstruacija; kod teškog porođaja; kad koga boli utroba; meće se na posekotinu; protiv besnila. Ponekad se Bogorodičinom travom samo kadi bolesnik, a nikako se ne kuva. Naročitu snagu ima Bogorodičina trava ubrana na Ivanjdan (24 juna).

O postanku pega na lišću koje ima Bogorodičina trava. priča se, u okolini Niša, etiološka skaska. Bogorodica, pošto je umesila hleb, oprala je ruke, i od kapljica koje su pale na tu biljku dobilo je lišće pege.

 

Izvor: Rečnik Srpskih narodnih verovanja o biljkama – Veselin Čajkanović