Recept za beskvasni hleb od spelta brašna – zdrav hleb bez kvasca

Kako se pravi hleb bez kvasca i to beskvasni hleb od spelta brašna. Spelta je stara i zdravija vrsta pšenice 

Recept za beskvasni hleb od spelta brašna – zdrav hleb bez kvasca

Recept za beskvasni hleb od spelte sam otkrio u Sloveniji. Bili smo na mini odmoru u Sloveniji, gde smo posetili slovenačke terme, pa smo u povratku posetili naše kumove koji žive u Sloveniji.

Kuma Tanja je bila vredna pa nam je spremila lep ručak na kome je glavni utisak ostavio beskvasni hleb od spelta brašna. Ko ne zna, beskvasni hleb je hleb bez kvasca a spelta je stara vrsta pšenice koja se koristi za organski uzgoj, jer je dosta otporna vrsta pšenice na insekte i gljivice.

Spelta pšenica je zadnjih godina postala poznata i malo popularnija i kod nas. Medjutim, u Austriji se ona uzgaja masovno i pakuje u raznim oblicima, kao što je brašno od spelte. Brašno od spelte se može kupiti i kod nas u Srbiji ali je preterano skupo. U Austriji i Sloveniji kilo tog brašna je oko 70-80 eurocenti, dok je kod nas i do 2 eura.

S obzirom da slovenci prate sva aktuelna zbivanja oko zdravog života kod njih se svuda može naći brašno od spelte i napraviti speltin hleb bez kvasca, što je naša kuma domaćica i uradila. I taj njen beskvasni hleb od spelte je izvanredan.

Dala mi je recept za beskvasni hleb od spelte. Primenio sam ga u svojoj mini pekari i napravio sličan beskvasni hleb kao i moja kuma, ali priznajem, njen hleb bez kvasca je bio bolji. Mesila ga sama, ljubav je u njega utkala, dok kod mene sve radi mašina – mini pekara. Ne može se to meriti, ručni i mašinski rad.

Recept za beskvasni hleb od spelta brašna – sastojci

Moram napomenuti da nisam od kume uzimao precizne mere za hleb bez kvasca, jer njena tepsija nije isto što i moj mini pekač za hleb, već sam zabeležio samo koji sastojci idu u recept za hleb, pa sam to prilagodio mojoj pekari. Tako da je ovo recept z amini pekaru, ali se lako može prilagoditi i za tepsiju.

Potrebno vam je za beskvasni hleb od spelte sledeće:

600 grama brašna od spelte

2 dcl kisele vode

2 dcl jogurta

1 jaje

1 kesica praška za pecivo

2 supene kašike ulja

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

3 supene kašike izmešanih semenki: susam, suncokret, bundeva i lan

Kako se pravi beskvasni hleb od spelta brašna

U mom slučaju u mini pekaru ubacim sve sastojke i pritisnem dugme pa aparat radi sve sam.

S obzirom da je hleb beskvasni i da ne ide u njega kvasac, onda vam je priprema hleba olakšana.

U brašno sipate praška za pecivo, i polako mešajući dodajete jogurt i kiselu vodu. Na pola dodavanja stavite jedno celo jaje i nastavite da mutite. Dodate ulje, sol i šećer i umesite testo. Kada je testo dobro izmešano, dodate na kraju semenke i sve još jednom dobro promesite.

Pripremite tepsiju, nauljite je, pospete brašno, od brašna formirate veknu ili lepinju i stavite u tepsiju. Moja kuma je beskvasni hleb pekla u kalupu za dvopek hleb, pa je imao lepu formu. Stavite tepsiju u zagrejanu rernu na 200 C i pecite 40 minuta.  

Beskvasni hleb od spelte je jako prijatnog ukusa a sa ovim receptom je kao kolač, mek, baršunast, ukusan i zdrav. Nekome će možda smetati što ovaj recept za beskvasni hleb bez kvasca ima u sebi prašak za pecivo, ali ako vam to smeta, onda mesite hleb na starinski način kao čisti beskvasni hleb – pogledajte ovaj recept za hleb.

Bon apetite!