Mali plastenik ili mini staklenik kao stalna bašta za sveže povrće ispred kuće

Ako imate malo zemlje ispred kuće postavite mali plastenik ili mini staklenik. To je vaša stalna bašta za sveže povrće tokom cele godine i zdrava ekonomija

 

Mali plastenik ili mini staklenik kao stalna bašta ispred kuće - kućica od pleksiglasa

Nekako sam uvek zamišljao da je plastenik samo za velike zasade i bašte. A onda sam u jednom slovenačkom selu video da skoro svaka druga kuća ima mini staklenik ili mali plastenik u svom dvorištu. Bio sam iznenadjen koliko ih ima i otkuda tako mali i lepo dizajnirani plastenici, nalik na kućicu. Razgledajući radoznalo po selu, videh da svaka kuća ima svoju baštu ali i pored toga imaju i mali plastenik u kome gaje povrće tokom cele godine. Ljupko i korisno. Posebno ako ste urbana osoba i planirate da se preselite na selo, onda treba razmšljati i o plasteniku. Za odlazak na selo pogledati članak Odlazak iz grada u selo – Život na selu za gradskog čoveka 

Nastavio sam da izučavam fenomen i videh da su plastenici mahom tipski i industrijski pravljeni. Neki su imali automatski sistem za navodnjavanje  kap po kap, dok su drugi navodnjavani ručno – crevom. Većina plastenika je bila mala po površini, oko 8 do 15 m2, ili 2 x 4 metra, i imali su visinu od 1,5 do 2 m da se u njih može ući bez klečanja. Na par mesta sam doduše video i one male plastenike u koje ulazite četvoronoške, ali to su bili izuzeci.

Mali plastenik, koliko sam video, služi slovenčkim seljacima mahom za gajenje raznovrsnog povrća za svakodnevnu ishranu a to su: salata, šargarepa, peršun, cvekla, celer, luk, začinske biljke, blitva, karfiol, rotkvice … Koliko sam uspeo i da čujem, postoji preporuka koje se biljke i kako gaje u plasteniku, jer se neke biljke slažu a neke i ne, i kako se sadnjom jedne biljke do druge mogu medjusobno štititi, na primer beli luk i šargarepa se medjusobno štite.

Rezultat toga da imate mali plastenik i da u njemu gajite povrće je u tome što stalno možete da imate svoje sveže povrće, mahom organsko povrće. A to je fantastična stvar. I zdrava. Zamislite, vaše sveže organsko povrće – neprskana salata, neprskan kupus, jagode. Pored toga, u plasteniku možete da gajite i održavate cveće, pogotovo je to zahvalno za one koji vole cvetne bašte ili stalno kite celu kuću lepim cvećem.

Mini plastenik i staklenik ispred kuće

Šta treba znati o plasteniku

Preporučujem svakome ko ima malo zemlje ispred kuće i nešto para da postavi mali plastenik ili da izgradi mini staklenik i sam gaji povrće ili cveće. Gotovi mali plastenici nisu više skupi i nedohvatljivi. Ne treba sami da ih pravite, bolje kupite tipski plastenik.

Ipak, da se ne zanosimo previše, iako je mini plastenik sjajna stvar, ima i nekoliko prepreka, a to su:

1. Morate biti prisutni i vredni oko plastenika – to je maltene svakodnevni rad. Doduše, mali rad je u pitanju, svodi se na provetravanje, senčenje i zaštitu od prejakog sunca, kontrolu temperature, zalivanje, čupanje ponekog korova i vadjenje svežeg povrća, ali je rad svakodnevni. Ne možete otići u banju i ostaviti plastenik nedelju dana bez nadzora. Sve bi vam se ili skuvalo ili smrzlo, osim ako nemate potpuno automatizovan sistem održavanja, što i nije tema ovog pisanja.

2. Potrebna vam je voda za plastenik, ne neke velike količine, ali ipak je bitno da je imate stalno.

3. Zemlja na kojoj postavljate mini plastenik treba da bude kvalitetna crnica, da se lako obradjuje i dobro radja. Glina i ilovača nisu baš dobro rešenje.

Baštenski plastenik i staklenik ispred kuće u bašti4. Konstrukcija za mini plastenik mora da bude čvrsta, da je vetar ne bi oduvao ili sneg srušio. Takodje, bolje da su nosači pocinkovani da ne bi gvoždje korodiralo. U svakom slučaju preporuka je da se mini plastenik kupi gotov a ne da se pravi, jer gotovi plastenici imaju neke stvari rešene, kao što je provetravanje, razmena vazduha, uv zaštita, provučene instalacije, definisane standarde za prateću opremu (navodnjavanje, kontrolu temeperature, osvetljenje) itd.

5. Treba znati kako funkcioniše mini plastenik, gde su problemi, kakva sve rešenja postoje, pa u tom smislu je malo obrazovanja neophodno, da vam se ne bi desilo da vam posle par dana sve biljke uvenu od toplote i vlaćnosti ili pak da ih napadnu bolesti i bube.

Svi ostali detalji koje mini plastenik može da ima, kao što su grejanje, osvetljenje, elektronska kontrola vlažnosti, temperature, ugljen dioksida, svetlosti, zavisi od vaše ambicije i novca koji imate na raspolaganju. U svakom slučaju nije neophodno.

Preporučujem svakome ko može da postavi ispred svoje kuće mali plastenik ili da izgradi min istaklenik, da to i uradi. Posebno je to dragocen deo porodične ekonomije za velike porodice koje na taj način mogu dosta uštedeti gajeći sopstveno povrće.

A to povrće je organsko i zdravo a zna se, zdravlje na usta ulazi.

Zlatko Šćepanović