Beograd pod vodom a naša Srbija na vodi. Duga posle kiše i poplava

Jake padavine i poplave koje su počele po celoj zemlji dovešće da nam Beograd bude pod vodom a cela Srbija na vodi. Biblijski potop na Balkanu i duga posle kiše

 

Jutros sam poslom išao po Šumadiji i uživo doživeo kako izgledaju kišni dani i poplave po Srbiji. Čak je i Beograd pod vodom, sve gejzir do gejzira na mestima šahtova kanalizacije, jer je ista prepuna i ne može da izbaci kroz kanalizacioni kanal svu vodu koja pristiže nego je izbacuje kao gejzir kroz šahtove. Lepa stvar te vodene akcije je veliko čišćenje grada od starog smeća, sve će u Dunav da ode, pa ćemo posle Dunav od tog istog djubreta da čistimo kod Djerdapa.

Beograd pod vodom, Srbija na vodi i duga posle kiše

A po Srbiji tuga, poplavljene ulice, odroni, njive pod vodom, mini jezera na svakom koraku, blato, a sivo nebo se spustilo i lije li lije. Na momente sam autom ulazio u vodonosne oblake, pa kao da si u sivoj magli dok kiša lije, lije, kao u pesmi o Barbari. Seti se čovek nehotice Biblijskog potopa i odmah stvori sliku u glavi kako je to bilo kada je tako lilo 40 dana bez prekida, kada je nama danas dovoljno samo par dana padavina pa da budemo potpuno mokri i blatnjavi. Biblijski potop na Balkanu se dešava, ali nemojte se brinuti, doći će duga posle kiše, jer nam je Stvoritelj dao obećanje da nas više nikada neće potopiti, malo će nas možda pokvasiti. Zavet te Njegove reči je duga na nebu.

Na žalost, ovakvo vreme će imati posledice na useve – rod će se prepoloviti jer će mnogo toga istrunuti, mnogo toga će voda odneti sa njiva a i pojaviće se bolesti biljaka posle ovakve vlažnosti. Biće posledica i kod infrastrukture – mostovi će neki otići niz vodu, pojedine ustave i brane će biti probijene, kao i nasipi, putevi će se oštetiti, a da ne govorim za privredu u celini. Optimizam predsednika vlade da ćemo 2016 godine živeti bolje, možemo već sada smatrati nerealnim, jer će posle ove vremenske nepogode život nam biti gori a ne bolji, pošto će trošak prirodne havarije biti ispostavljen svima nama kroz nove kredite koje će država uzeti da nadomesti štetu i poskupljenja hrane i usluga. Srbija će malo postiti na vodi, htela to ona ili ne.

Sve u svemu, ako nemate pametnija posla, ne putujte van grada i držite se kuće dok nepogoda ne prodje, jer su putevi pod vodom, teško se vozi, klizavo je, ima kamenja na putu, vidljivost je slaba. Nije baš uputno da vam svećice automobila ovlaže i da vam auto stane na putu, ili da uletite u neku rupu i probušite gumu, jer rupu na putu niste videli od vode.

I jedna bitna stvar, ovakve kiše zagade izvore pijaće vode, jer usled navale velikih količina površinskih voda, filtriranje vode kroz tlo ne ide uobičajenim tokom, pa se podzemne vode zagade brzo prodirućim površinskim vodama i kišnicama. Pogledajte izvorsku vodu, ako je zamućena ili blatnjava, ne pijte je. U svakom slučaju ne koristite izvorske vode jedno 7 dana nakon prestanka kiša.

I sada ključno pitanje, zašto ovolika kiša u vreme kada joj jeste vreme ali ne u ovolikoj meri?

Da li je to slučajnost vremenskih prilika ili posledica globalnog zagrevanja? Otapaju li se glečeri i klima se menja u Evropi? Novo ledeno doba o kojem govore?

Da li je to namera Tvorca da nas kazni ili posledica globalnog greha i kazna za sve? Da li možda Beograd na vodi gradjen arapskim snovima nije nešto grešno, pa nam je ovo upozorenje da mož da bidne Srbija na vodi a mož da bidne i Beograd pod vodom?

Da li je to akcija stranih sila da kontrolom vremena prinude Srbiju da politički poklekne, stim da su i Amerikanci, Evropljani i Rusi pod sumnjom da to čine u našem slučaju, jer smo trenutno nesvrstani? I jedni i treći imaju razloga da nas malo prskaju i polivaju, ili kako se kaže da nas „šlepe mokrom krpom“, pa zao onaj skriveni HAARP relej u nosaču Mosta na Adi tajno priziva tam tam ritmovima kišne oblake.

Ili je ovo sve normalno, ali mi nemamo rešene hidrotehničke mere protiv većih padavina, nasipi nam nisu ojačani, kanalizaciona mreža nam nije modernizovana i proširena, odvodni kanali nisu očišćeni, sistem kanala DTD nije decenijama u funkciji pa ne baferuje višak vode, i tako redom.

Ko će ga ga znati? Tajne su to duboko skrivene, pod vodom.

 

Zlatko Šćepanović