KAKO IZLEČITI GIHT

Šta treba da znate o gihtu i kako izlečiti giht na brz način. Lekovi za giht – Alopurinol, Adenuric, Kolhicin, terapija, oporavak, napadi bola i artritisa

Mnogi koji imaju giht stalno se pitaju kako izlečiti giht na brz način i bez posledica. Neretko ne mogu da dobiju kvalitetnu informaciju od lekara, zbog čega im trebaju jasna uputstva i objašnjenja oko gihta.

S obzirom da i sam imam giht, da sam problem gihta istraživao na mnogim mestima, posebno koristeći inostrane izvore informacija, pacijenti sa gihtom me stalno pitaju za savet. Hteo sam da svoja iskustva podelim sa publikom, pa sam ovaj tekst napisao i poslao sajtu Bašta Balkana, nadajući se da će uputstvo kako da se izleči giht doći do većeg kruga ljudi.

Kako izlečiti giht na brz i efikasan način - lekovi za giht

Kako izlečiti giht na brz i efikasan način uz pomoć lekova

Giht je metabolički poremećaj i ko ga ima, uglavnom zna šta je problem – to je nepravilna razgradnja purina iz hrane u telu usled čega se javlja povećana mokraćna kiselina u krvi.

U krvi se usled raspada purina i nedostatka nekih stvari koje naše telo više ne proizvodi i ne reguliše purine, stvara veća koncentracija mokraćne kiseline u krvi od dozvoljene.

Kada god koncentracija mokraćne kiseline predje dozvoljenu vrednost, mokraćna kiselina počne da se kristalizuje u obliku kristala mokraćne kiseline i da se taloži u mekim i vezivnim tkivima, najčešće oko zglobova.

Tu nataloženi kristali mokraćne kiseline posle nekog vremena počinju da izazivaju upale tkiva i zglobova, počinje akutni artritis, koji zna da bude veoma bolan i da duže traje. Bol je jak, intezivan, mesto bola je oteklo i toplo, crveno po koži – to se zove napad gihta.

Giht je jedan oblik artritisa i to najlakši oblik artritisa jer se lako može kontrolisati. Ako imate giht vi bolujete od jedne vrste astritisa.

Šta je giht i kako nastaje

Giht se prepoznaje po tome što se bol najčešće javlja u zglobu palca na nozi. To pogrešno uverenje, da je samo bol u palcu pokazatelj gihta, mnoge je odvratilo od pravovremenog odlaska lekaru i mnoge je lekare zbunilo da ne posumnjaju na giht. Da razjasnimo jedan medicinski mit koji nije u potpunosti tačan:

Medicinski mit broj 1: Giht se prepoznaje po jakom bolu u palcu noge. To je simptom gihta.

To jednostavno nije do kraja tačno.

Bol izazvan gihtom se može javiti na bilo kom mestu u telu, jeste najčešće vezan za palac stopala, ali to je svega u pola slučajeva, u ostalim slučajevima se može javiti u kolenu, ramenu, laktu, vratu, krstima, čak i u mekim tkivima.

Giht je bolest koja vas prati čitav život, to je sistemski poremećaj metabolizma. Zna se šta ne funkcioniše u telu kod gihta ali se ne zna uzrok te pojave, odnosno kaže se da nastaje zbog gena i genetske mutacije.

Medjutim, u svetu se pojavila epidemija gihta koji je izgleda izazvana i nekim drugim stvarima, kao što su insulinska rezistencija i neki drugi metabolički poremećaji, pre svega disfunkcije rada jetre.

Znači, imamo genetski giht koji je nasledjen i drugu vrstu gihta, kroz život stečeni giht. Prvi dobijamo nasledjem, drugi stičemo lošom ishranom i poremećajem rada jetre.

U svakom slučaju, giht izaziva taloženje kristala mokraćne kiseline u tkivima. To taloženje kristala mokraćne kiseline na kostima i  u tkivima (ušima, rukama), izazive stvaranje tofe, tvrde naslage kristala, nešto što deluje kao okoštavanje. Jer, mokraćna kiselina koja se kristalizovala liči na mlečnu belu tečnost, to je kao neka krečna voda, i ta voda ulazi u sve šupljine tkiva, posebno oko zglobova, gde stoji i taloži se stvarajući naslage kristala – tofe.

U jednom trenutku telo odreaguje na te naslage, jer ti kristali su jako oštri i štete tkivu, povredjuju se okolno tkivo oko tofa, pa počne jaka upala – dobili ste artritis.

Problem kod gihta je što česte i jake upale dovode do degeneracije tkiva i trajnog oštećenja, posebno kod zglobova i u bubrezima. Kristali mokraćne kiseline razaraju tkiva, posebno bubrege, i oni koji imaju giht koji nije lečen lekovima, najčešće od komplikacija imaju uništene zglobove i otkazivanje bubrega.

Dobra stvar je što se te tofe mogu ukloniti ako ste disciplinovani i koristite lekove, koji dovode do normalizacije mokraćne kiseline u krvi, pa se vremenom taj beli talog prirodnim putem ispere iz organizma.

Da, tofe nestaju vremenom, kao što vas i naslage mokraćne kiseline napuštaju ako stanje krvi držite pod kontrolom lekovima i pijete dosta tečnosti.

Kako izlečiti giht na brz način – šta je terapija za giht

Da se razumemo odmah, prirodni lek za giht ne postoji. Nijedan prirodni lek za giht ne postoji, iako ćete na internetu naći gomile nekih besmislica i magičnih lekova, koje sve možete da zaboravite, jer ne postoji prirodni lek i regulator raspada purina u vašem telu. To još niko nije pronašao jer je to biohemijski problem nedostatka u procesu a ne nedostatak neke materije koju vi nadomestite čajem ili suplementom.

Ono što se zove prirodni lek za giht – posna ishrana, sokoterapija, peteljke trešnja, višnja, samo su diuretici i sredstva koja pomažu da se malo smanji nivo mokraćne kiseline u krvi i pomalo bol od upale i artritisa, ali da se dobro razumemo, to slabo deluje i neće vam pomoći kada vas uhvati baš jak bol od gihta.

Zato je jedino pravo rešenje i lek za giht pravilna i stalna terapija lekovima.

Sad, da vas obradujem, ti lekovi za giht su dugo već prisutni, jako jeftini i vrlo pouzdani, ne izazivaju značajne nus pojave. Naravno, uvek postoji neki broj ljudi kojima neki lek za giht smeta, neko je osetljiv, neko je alergičan, neko ima slabe bubrege, jetru i tako redom.

Takodje, giht se za razliku od drugih oblika artritisa lako kontroliše, samo je potrebno redovno uzimati lekove. I u roku od pola godine do godinu dana napadi gihta će nestati i vi ih više nećete imati dok god pijete po jednu tabletu leka za giht dnevno.

Giht je sindrom stvaranja viška mokraćne kiseline u krvi zbog problema biohemije purina.

Posledica visoke mokraćne kiseline je stvaranja naslaga na zglobovima i u tkivima kristala mokraćne kiseline.

Napad gihta je trenutak kada se pod dejstvom nataloženih kristala mokraćne kiseline javi upala tkiva – i to je artritičan napad. Napad gihta je zapravo opis za napad artritisa.

Medicinski mit broj 2 koji pacijenti sa gihtom stvaraju je da lekovi za giht ne deluju, jer oni piju lek a giht im se javlja i dalje.

Neke predrasude treba razbiti, jer kako izlečiti giht ako lekovi za giht ne deluju?

Pre svega pacijenti mešaju šta je pravi lek za giht a šta nije. Giht je bolest skupljanja mokraćne kiselina koja izaziva upale tkiva a bol koji se dobije od „napada gihta“ je artritis – to je samo posledica gihta, ne uzrok. Antiimflamatorni lekovi za bolove i smirenje upale koji se prepisuju kod napada gihta nisu lekovi i za giht, nego za artritis i služe samo da se smanji bol.

Giht se drži pod kontrolom da ne dodje do napada lekovima za giht – Alupurinol ili Adenurik.

Kad se desi napad gihta (akutni artritis) tada se uzmaju lekovi za smirenje bolova – antiinflamatorni lekovi kao Brufen ili Arkoxia. Ti lekovi ne leče giht, samo smanjuju bol.

Lekovi za giht (Alupurinol, Adenurik) deluju ako ih pijete redovno, a nove pojave gihta i pored uzimanja tih lekova su normalna pojava usled uzimanja tih lekova i oslobadjanja kristala mokraćne kiseline iz tkiva, koji počinju da se rastvaraju, postaju manji, pa lakše ponovo upadaju u neke delove tela. Ali ne zaglavljuju se svi pokrenuti kristali mokraćne kiseline u vašim zglobovima, većina se izluči, ali oni kristali mokraćne kiseline koji zaostanu u telu naprave upalu i napad gihta i pored lekova koje uzimate.

Znači, normalno je da kada počnete da pijete lekove za giht da vam se čak i učestalije javljaju napadi gihta, ali će se oni vremenom proredjivati dok potpuno ne nestanu.

Nakon godinu dana redovnog pijenja leka kao što je Alupurinol, nema više napada gihta i neće ih ni biti ubuduće ako budete redovno pili lek za giht (Alupurinol ili Adenurik).

Prirodni lekovi za giht

1. Dijeta i način ishrane za giht kao lek

Postoji čitav niz preporuka kako izlečiti giht ishranom, odnosno šta se ne jede ako imate giht. Tu su pre svega govori da ako imate giht, za vas su zabranjeni divljač, crveno meso, riba, piletina, vino, pivo, kvasac, pasulj, sočivo, grašak itd. Medjutim, onda ćete naći u preporukama za lečenja gihta da može neka riba da se jede ali ne i sardine, skuša, inćuni i tako redom.

Ovde treba da razbijemo dva mita na tom planu, jer zadnja istraživanja o gihtu i ishrani govore dve vrlo bitne stvari.

Mit broj 3 je da ishrana reguliše giht.

To je samo delimično tačno za jako mali broj pacijenata, većini regulacija ishrane ne pomaže dovoljno. Nemojte računati da ćete bilo kojom ishranom smanjiti mokraćnu kiselinu. Moram da napomenem da dijeta i gladovanje povećavaju nivo mokraćne kiseline u krvi.

Ishrana može samo do 30% da redukuje pojavu mokraćne kiselineu krvi, što znači da ako imate srednje visok nivo mokraćne kiselin u krvi – oko 600, dijeta vam neće uspeti da obori nivo mokraćne kiseline ispod dozvoljenog maksimuma, odnosno to će činiti samo delimično. Zato dijeta za giht ne funkcioniše pouzdano.

Takodje, istraživanja pokazuju da povrće i variva ne izazivaju pojačanu pojavu mokraćne kiseline u krvi, znači pasulj i grašak mogu da se jedu, ne prave oni problem, iako imaju u sebi te famozne purine.

Preporuke da se jede vegetarijanska ishrana, veganska ishrana, da se bude na sokoterapiji, voću, presnoj hrani može da pomogne da se smanji produkcija mokraćne kiseline ali ne i da se zaustavi. I dalje će mokraćna kiselina biti iznad dozvoljene granice i taložiti se malo po malo u tkivima. Takvi pacijenti mogu da odlože napad gihta na neko vreme ali će se on ipak javiti ponovo.

2. Lekovi za upalu zglobova i tkiva (lekovi za artritis)

Kad dobijete napad gihta pijete lekove za upale i bol. To su pre svega antiiflamatorni lekovi, od kojih je najpoznatiji Brufen, koji može da pomogne kod slabijih bolova i u početku.

Giht je akutni artritis. Kod jakih bolova Brufen ne pomaže, pa moraju jači lekovi da se koriste. Svaki lekar preporučuje lek za artritis u skladu sa stanjem pacijenta.

Za normalne pacijente, koji nemaju neki drugi problem, najbolje rešenje je Arcoxia od 80mg ili od 100 mg. Pije se jedna tableta dnevno, 7 dana dok bol ne prodje. Uz Arcoxiu se može piti i Brufen od 400 mg ili 600 mg po dve tri tablete dnevno, ako je jak bol i ako hoćete da se brže rešite bola.

Tu su i Kolhocin, te kortikosteroidi za ozbiljnije slučajeve, ali ova prva dva leka – Brufen i Arcoxia, završavaju posao za 90% pacijenata koji imaju napad gihta.

Ali, jedno veliko ali, ovi lekovi nisu lekovi za giht, oni ne rešavaju uzrok pojave bola, oni ne sprečavaju pojavu gihta, oni samo smanjuju simptom upale, zato je neophodno da se piju pravi lekovi za giht, koji isti i sprečavaju.

3. Pravi lekovi za giht koji leče od gihta

Danas su standard dva leka za lečenje gihta (kontrolu gihta), to su Alopurinol i Adenuric (Febuxostat).

Alupurinol postoji decenijama, jeftin je i bezopasan lek, ima neke male nus pojave i treba biti oprezan ako imate probleme sa bubrezima. Alopurinol deluje na purine u krvi i enzime koji ih razgradjuju i smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi. Tableta je od 100 mg i nekome je dovoljna jedna a nekome 2 do 3 tablete dnevno da se nivo mokraćne kiseline drži pod kontrolom.

Koliko ćete alopurinola piti dnevno zavisi od testiranja krvi i provere nivoa mokraćne kiseline.

Na primer, meni je 1 tableta Alupurinola od 100 ml dovoljna da mi nivo mokraćne kiseline uz dijetalnu ishranu bude na granici, ispod maksimuma ali ipak negde na granici, pa stoga pijem 2 tablete da ne bih dozvoljavao proboje nivoa mokraćne kiseline u krvi. Nekome treba i 300 mg dnevno.

Neko koristi Alupurinol kao lek za giht samo s vremena na vreme, jer ne voli da pije lekove ali se meni to čini glupim, jer kada god ne uzme lek, mokraćna kiselina se taloži u tkivima i skuplja. Zanimljivo je da neka zadnja istraživanja pokazuju da Alopurinol dobro deluje na srčanu astmu i bolesnike koji imaju bolove u grudima od srca, što će reći da nam štiti srce.

Jedna od pogrešnih teza koje usvoje pacijenti je da se sa Alupurinolom prestaje kada se dobije napad gihta. Ne, ne i ne! Kad krenete da pijete Alupurinol ne prestajte do kraja života sa njim i kad imate i kad nemate bolni napad. Jer, taj lek čuva vaš organizam od stvaranja kristala u telu koji izazivaju artritis i upale, te uništavaju vaše zglobove i bubrege.  

Adenuric je noviji lek za giht koji deluje efikasnije od Alopurinola, pije se jedna tableta dnevno i ima brže efekte, ali izgleda da ima više zabeleženih nus pojava. On deluje na jetru (Alopurinol deluje na bubrege) i skuplji je 15-ak puta od Alopurinola, koji je stvarno jeftin lek. Adenuric je lek za giht koji nosi taj naziv u Evropi, inače u ostalom delu sveta se zove Febuxostat.

I na kraju, zadnja istraživanja su pokazala da su naučnici na tragu vakcine za giht koja duže vremena reguliše nivo mokraćne kiseline u krvi i giht, no taj novi lek za giht sigurno neće biti na tržištu do 2020 godine.

Nadam se da sam nekome pomogao ovim tekstom.

Zaključak teksta

Giht je artritis koji nastaje od visoke mokraćne kiseline u krvi koja se pretvara u kristale koji su oštri i cepaju naša tkiva. Kristali mokraćne kiseline izazivaju upalu tkiva, zgloba i taj bol koji se naziva napad gihta a u stvari je Artritis. Sprečavanje taloženja kristala je jedino moguće lekovima koji se piju stalno do kraja života – uzima se Alupurinol.

S druge strane, kad vam se javi bol od gihta uzimate lekove za bolove i upale – Arcoxia, Brufen, itd i ne prestajete da pijete Alupurinol. Kad bol prodje prestajete sa lekovima protiv bolova i samo dalje nastavite da pijete Alupurinol.

Kad počnete da pijete Alupurinol redovno i stalno, sasvim je normalno da ćete u sledećih godinu dana imati nekoliko sve blažih napada gihta dok se telo čisti od kristala mokraćne kiseline. Posle godinu dana će napadi nestati i neće se više nikada javljati ako budete i dalje redovno pili Alupurinol, bez obzira šta i kako jedete.

Oni koji ne piju redovno alupurinol i koji misle da će hranom uspeti da regulišu giht pre ili kasnije će ponovo dobiti napad gihta i oštećenje tkiva.

Giht je jednostavna bolest i jednostavno je lečenje nemojte da komplikujete sebi život i narušavate zdravlje eksperimentima.

Ime autora poznato redakciji