Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Kako izlečiti giht na brz i efikasan način

TERAPIJE I LEK ZA GIHT

Šta treba da znate o gihtu i kako izlečiti giht na brz način. Lekovi za giht – Alopurinol, Adenuric, Kolhicin, terapija, oporavak, napadi bola i artritisa

 

Mnogi koji imaju giht stalno se pitaju kako izlečiti giht na brz način i bez posledica. Neretko ne mogu da dobiju kvalitetnu informaciju od lekara, zbog čega im trebaju jasna uputstva i objašnjenja oko gihta. S obzirom da i sam imam giht, da sam problem gihta istraživao na mnogim mestima, posebno koristeći inostrane izvore informacija, pacijenti sa gihtom me stalno pitaju za savet. Hteo sam da svoja iskustva podelim sa publikom, pa sam ovaj tekst napisao i poslao sajtu Bašta Balkana, nadajući se da će uputstvo kako da se izleči giht doći do većeg kruga ljudi.

Kako izlečiti giht na brz i efikasan način - lekovi za giht
Kako izlečiti giht na brz i efikasan način uz pomoć lekova

Giht je metabolički poremećaj i ko ga ima, uglavnom zna šta je problem – to je nepravilna razgradnja purina iz hrane u telu usled čega se javlja povećana mokraćna kiselina u krvi.

U krvi se usled raspada purina i nedostatka nekih stvari koje naše telo više ne proizvodi i ne reguliše purine, stvara veća koncentracija mokraćne kiseline u krvi od dozvoljene. Kada god koncentracija mokraćne kiseline predje dozvoljenu vrednost, mokraćna kiselina počne da se kristalizuje u obliku kristala mokraćne kiseline i da se taloži u mekim i vezivnim tkivima, najčešće oko zglobova.

Tu nataloženi kristali mokraćne kiseline počinju da izazivaju upale tkiva i zglobova, počinje akutni artritis, koji zna da bude veoma bolan i da duže traje. Bol je jak, intezivan, mesto bola je oteklo i toplo, crveno po koži.

Giht je oblik artritisa – najlakši oblik artritisa jer se lako može kontrolisati.

Šta je giht i kako nastaje

Giht se prepoznaje po tome što se bol najčešće javlja u zglobu palca na nozi. To uverenje, da je samo bol u palcu pokazatelj gihta, mnoge je odvratilo od pravovremenog odlaska lekaru i mnoge je lekare zbunilo da ne posumnjaju na giht. Da razjasnimo jedan medicinski mit koji nije u potpunosti tačan:

Medicinski mit broj 1: Giht se prepoznaje po jakom bolu u palcu noge. To je simptom gihta.

To jednostavno nije do kraja tačno.

Bol izazvan gihtom se može javiti na bilo kom mestu u telu, jeste najčešće vezan za palac stopala, ali to je svega u pola slučajeva, u ostalim slučajevima se može javiti u kolenu, ramenu, laktu, vratu, krstima, čak i u mekim tkivima.

Giht je bolest koja vas prati čitav život, to je sistemski poremećaj metabolizma. Zna se šta ne funkcioniše u telu kod gihta ali se ne zna uzrok te pojave, odnosno kaže se da nastaje zbog gena i genetske mutacije. Medjutim, u svetu se pojavila epidemija gihta koji je izgleda izazvana i nekim drugim stvarima, kao što su insulinska rezistencija i neki drugi metabolički poremećaji, pre svega disfunkcije rada jetre.

Znači, imamo genetski giht i kroz život stečeni giht. Prvi dobijamo nasledjem, drugi stičemo lošom ishranom i poremećajem rada jetre.

U svakom slučaju, giht izaziva taloženje kristala mokraćne kiseline u tkivima. To taloženje na kostima i ušima, na primer, izazive stvaranje tofe, tvrde naslage kristala, nešto kao okoštavanje. Jer, mokraćna kiselina koja se kristalizovala liči na mlečnu belu tečnost, zo je kao neka krečna voda, i ta voda ulazi u sve šupljine tkiva, posebno oko zglobova, gde stoji i taloži se stvarajući naslage kristala – tofe. U jednom trenutku telo odreaguje na te naslage, jer ti kristali su jako oštri i štete tkivu, povredjuju se, pa počne jaka upala – artritis. Česte i jake upale dovode do degeneracije tkiva i trajnog oštećenja, posebno kod zglobova.

Dobra stvar je što se te tofe mogu ukloniti ako ste disciplinovani i koristite lekove, koji dovode do normalizacije mokraćne kiseline u krvi, pa se vremenom taj beli talog prirodnim putem ispere iz organizma.

Da, tofe nestaju vremenom, kao što vas i naslage mokraćne kiseline napuštaju ako stanje krvi držite pod kontrolom i pijete dosta tečnosti.

Kako izlečiti giht na brz način – šta je terapija za giht

Da se razumemo odmah, prirodni lek za giht ne postoji. Nijedan prirodni lek za giht ne postoji, iako ćete na internetu naći gomile nekih besmislica i magičnih lekova, koje sve možete da zaboravite, jer ne postoji prirodni lek i regulator raspada purina u vašem telu. To još niko nije pronašao jer je to biohemijski problem nedostatka procesa a ne neke materije.

Ono što se zove prirodni lek za giht – posna ishrana, sokoterapija, peteljke trešnja, višnja, samo su diuretici i sredstva koja pomažu da se smanji nivo mokraćne kiseline u krvi i pomalo bol od upale i artritisa, ali da se dobro razumemo, to slabo deluje i neće vam pomoći kada vas uhvati baš jak bol od gihta.

Zato je jedino pravo rešenje i lek za giht pravilna i stalna terapija lekovima.

Sad, da vas obradujem, ti lekovi za giht su dugo već prisutni, jako jeftini i vrlo pouzdani, ne izazivaju značajne nus pojave. Naravno, uvek postoji neki broj ljudi kojima neki lek za giht smeta, neko je osetljiv, neko je alergičan, neko ima slabe bubrege, jetru i tako redom.

Takodje, giht se za razliku od drugih oblika artritisa lako kontroliše, samo je potrebno redovno uzimati lekove. I u roku od pola godine do godinu dana napadi gihta će nestati i vi ih više nećete imati dok god pijete po jednu tabletu leka za giht dnevno.

Medicinski mit broj 2 koji pacijenti sa gihtom stvaraju je da lekovi za giht ne deluju, jer oni piju lek a giht im se javlja i dalje.

Neke predrasude treba razbiti, jer kako izlečiti giht ako lekovi za giht ne deluju?

Pre svega pacijenti mešaju šta je pravi lek za giht a šta nije. Giht je bolest skupljanja mokraćne kiselina koja izaziva upale tkiva a bol koji se dobije od „napada gihta“ je artritis – to je samo posledica gihta, ne uzrok. Lekovi za bolove i smirenje upale nisu lekovi i za giht, nego za artritis i služe samo da se smanji bol.

Lekovi za giht deluju, a nove pojave gihta su normalna pojava usled uzimanja lekova i oslobadjanja kristala mokraćne kiseline iz tkiva, koji počinju da se rastvaraju, postaju manji, pa lakše ponovo upadaju u neke delove tela. Ali ne zaglavljuju se svi pokrenuti kristali mokraćne kiseline u vašim zglobovima, većina se izluči, ali oni kristali mokraćne kiseline koji zaostanu u telu naprave upalu i napad gihta.

Znači, normalno je da kada počnete da pijete lekove da vam se čak i učestalije javljaju napadi gihta, ali će se oni vremenom proredjivati dok potpuno ne nestanu. Nakon godinu dana pijenja leka kao što je Alupurinol, nema više napada gihta i neće ih ni biti ubuduće ako budete redovno pili lek za giht.

Prirodni lekovi za giht

1. Dijeta i način ishrane za giht kao lek

Postoji čitav niz preporuka kako izlečiti giht ishranom, odnosno šta se ne jede ako imate giht. Tu su pre svega, ako imate giht, za vas su zabranjeni divljač, crveno meso, riba, piletina, vino, pivo, kvasac, pasulj, sočivo, grašak itd. Medjutim, onda ćete naći u preporukama za lečenja gihta da može neka riba da se jede ali ne i sardine, skuša, inćuni i tako redom.

Ovde treba da razbijemo dva mita na tom planu, jer zadnja istraživanja o gihtu i ishrani govore dve vrlo bitne stvari.

Mit broj 3 je da ishrana reguliše giht.

To je samo delimično tačno za jako mali broj pacijenata, većini regulacija ishrane ne pomaže dovoljno.

Ishrana može samo do 30% da redukuje pojavu mokraćne kiselineu krvi, što znači da ako imate srednje visok nivo mokraćne kiselin u krvi – oko 600 jedinica, dijeta vam neće uspeti da obori nivo mokraćne kiseline ispod dozvoljenog maksimuma, odnosno to će činiti samo delimično. Zato dijeta za giht ne funkcioniše pouzdano.

Takodje, istraživanja pokazuju da povrće i variva ne izazivaju pojačanu pojavu mokraćne kiseline u krvi, znači može pasulj i grašak da se jedu, ne prave oni problem, iako imaju u sebi te famozne purine.

Preporuke da se jede vegetarijanska ishrana, veganska ishrana, da se bude na sokoterapiji, voću, presnoj hrani može da pomogne da se smanji produkcija mokraćne kiseline ali ne i da se zaustavi. I dalje će mokraćna kiselina biti iznad dozvoljene granice i taložiti se malo po malo u tkivima. Takvi pacijenti mogu da odlože napad gihta na više godina ali će se on ipak javiti.

2. Lekovi za upalu zglobova i tkiva (lekovi za artritis)

Kad dobijete napad gihta pijete lekove za upale i bol. To su pre svega antiiflamatorni lekovi, od kojih je najpoznatiji Brufen, koji može da pomogne kod slabijih bolova i u početku.

Giht je akutni artritis. Kod jakih bolova Brufen ne pomaže, pa moraju jači lekovi da se koriste. Svaki lekar preporučuje lek za artritis u skladu sa stanjem pacijenta. Za normalne pacijente, koji nemaju neki drugi problem, najbolje rešenje je Arcoxia 80mg ili 100 mg. Pije se jedna tableta dnevno, 7 dana dok bol ne prodje. Uz Arcoxia 80 mg se može piti i Brufen od 400 mg ili 600 mg po dve tri tablete dnevno, ako je jak bol i ako hoćete da brže ozdravite.

Tu su i Kolhocin, te kortikosteroidi za ozbiljnije slučajeve, ali ova prva dva leka – Brufen i Arcoxia, završavaju posao za 90% pacijenata koji imaju napad gihta. Ali, jedno veliko ali, ovi lekovi nisu lekovi za giht, oni ne rešavaju uzrok pojave bola, oni ne sprečavaju pojavu gihta, oni samo smanjuju simptom upale, zato je neophodno da se piju pravi lekovi za giht, koji isti i sprečavaju.

3. Pravi lekovi za giht koji leče od gihta

Danas su standard dva leka za lečenje gihta, Alopurinol i Adenuric (Febuxostat). Prvi lek ima niz imena pod kojim se pojavljuje u apotekama.

Alupurinol postoji decenijama, jeftin je i bezopasan lek, ima neke male nus pojave i treba biti oprezan ako imate probleme sa bubrezima. Alopurinol deluje na purine u krvi i enzime koji ih razgradjuju i smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi. Tableta je od 100 mg i nekome je dovoljna jedna a nekome 2 do 3 tablete dnevno da se nivo mokraćne kiseline drži pod kontrolom.

To koliko ćete alopurinola piti zavisi od testiranja krvi i provere nivoa mokraćne kiseline.

Na primer, meni je 1 tableta od 100 ml dovoljna da mi nivo mokraćne kiseline uz dijetalnu ishranu bude na granici, ispod maksimuma ali na granici, pa stoga pijem 2 tablete da ne bih dozvoljavao proboje nivoa mokraćne kiseline u krvi. Nekome treba i 300 mg dnevno.

Neko koristi Alupurinol kao lek za giht samo s vremena na vreme, jer ne voli da pije lekove ali se meni to čini glupim. Zanimljivo je da neka zadnja istraživanja pokazuju da Alopurinol dobro deluje na srčanu astmu i bolesnike koji imaju bolove u grudima od srca, što će reći da nam štiti srce.

Jedna od pogrešnih teza koje usvoje pacijenti je da se sa Alupurinolom prestaje kada se dobije napad gihta. Ne, ne i ne! Kad krenete da pijete Alupurinol je prestajte do kraja života sa njim i kad imate i kad nemate bolni napad. Jer, taj lek čuva vaš organizam od stvaranja kristala u telu koji izazivaju artritis i upale, te uništavaju vaše zglobove i bubrege.  

Adenuric je novi lek za giht, deluje efikasnije od Alopurinola, pije se jedna tableta dnevno i ima brže efekte, ali izgleda da ima više zabeleženih nus pojava, deluje na jetru (Alopurinol deluje na bubrege) i skuplji je 15-ak puta od Alopurinola, koji je stvarno jeftin lek. Adenuric je lek za giht koji nosi taj naziv u Evropi, inače u ostalom delu sveta se zove Febuxostat.

I na kraju, zadnja istraživanja su pokazala da su naučnici na tragu vakcine za giht koja duže vremena reguliše nivo mokraćne kiseline u krvi i giht, no taj novi lek za giht sigurno neće biti na tržištu do 2020 godine.

Nadam se da sam nekome pomogao ovim tekstom.

Zaključak teksta: Giht je artritis koji nastaje od visoke mokraćne kiseline u krvi koja se pretvara u kristale koji su oštri i cepaju naša tkiva. Kristali mokraćne kiseline izazivaju upalu tkiva, zgloba i taj bol koji se naziva napad gihta a u stvari je Artritis. Sprečavanje taloženja kristala je jedino moguće lekovima koji se piju stalno do kraja života – uzima se Alupurinol. S druge strane, kad vam se javi bol od gihta uzimate lekove za bolove i upale – Arcoxia, Brufen, itd i ne prestajete da pijete Alupurinol. Kad bol prodje prestajete sa lekovima protiv bolova i samo dalje nastavite da pijete Alupurinol. Kad počnete da pijete Alupurinol redovno i stalno, sasvim je normalno da ćete u sledećih godinu dana imati nekoliko sve blažih napada gihta dok se telo čisti od kristala mokraćne kiseline. Posle godinu dana će napadi nestati i neće se više nikada javljati ako budete i dalje redovno pili Alupurinol, bez obzira šta i kako jedete.

Oni koji ne piju redovno alupurinol i koji misle da će hranom uspeti da regulišu giht pre ili kasnije će ponovo dobiti napad gihta.

Giht je jednostavna bolest i jednostavno je lečenje nemojte da komplikujete sebi život i narušavate zdravlje eksperimentima.

Ime autora poznato redakciji

176 komentara

 • Bitola,
  Inače nisam sportista,malo planinarm malo pešačim. Nisam baš debeo
  59 god,174cm, 88 kgr. Lekari kažu : strpi se, strpi se- biće.
  Pio sam Seropeptaze i Arkoxiju i Augmentin i Dekortipin…bol se vraca svaki dan. Ima radno vreme od 17.00 do 24.00 zadnja 3 dana imam i temperaturu.
  Jedino pomaže za sad amp Ketonal ili Niflam koja deluje 3-4 sata da mož da dremneš i da se odmoriš od bolova.—- ponavljam sebi „strpi se“ 19 dana sa nesnosnim bolovima.Aj sad strpi se?!

 • Roni,
  12 godina pijem Alipurinol imao sam povećanu uričnu kiselinu 580 jedinica nisam nikad imao napad ,testirali su me dali je autoimuno oboljenje nije još verifikovano da je giht nego dijagniza Acidum urikum pijem 2×1 Alipurinol, jedem umjereno sve , nepijem alkohol, nepušim .
  Šta više reći znači bitno je da se na vrijeme pomirite sa tim i idemo dalje.

 • Za sve one koji su dobili giht evo jedna korisna informacija i predavanje koje treba da pogledaju. Postoji titl na srpskom sa prevodom predavanja, samo ga aktivirajte na video klipu.

  https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&t=11s

  Poenta cele priče je da danas mnogi dobijaju giht kao posledicu poremećenog rada jetre zbog korišćenja visoko fruktounog sirupa od kukuruza koji se inače stvavlja u slatka gazirana pića (Coca Cola, Fanta, Pepsi, Sprite, Cocta), kečap, majonez, biskvite, keks, sosove, itd.

  Ta vrsta fruktoze deluje toksično na jetru, dešavaju se mnoge biohemijske promene u telu, i jedna od posledica razlaganje fruktoze je i rast mokraćne kiseline u krvi – giht.

 • Morao sam napisati par rečenica jer smatram da sam pravi“ veteran“što se gihta tiće.Gospodin koji stoji iza teksta- Giht se leći-ne da je sve u pravu već je ovim nevjernim tomama ostavi ostavio vrlo važno“štivo“kako da se izbore sa ovom bolnom zajebancijom.Imam tačno 200kgi 1,95m visine.Može te li samo zamisliti kako čovjek funkcionoše još kada imate napad gihta u oba skočna zgloba!?Pošto imam giht preko 20g isprobao sa ama baš sve.Zbog toga vam mogu predložiti kako da ovaj problem riješite što je meni uvijek pomagao dok ne konzumiram alkohol,iznutrice i sve drge vrste mesa.Kod akutnog napada-prvi 3-5 dana¸¸Arcoxia“120mg pa onda aluprinol 200-300mg pa poslije lab.nalaza dozirati alupurinol.I tako cijeli život(ako nešto u mđuvremenu ne pronađu).

 • Poštovana gospodo, prve simptome gihta sam otkrio pre tri godina. Medjutim kako bolujem od Mastocitsysa nista od postojećih lekova za giht nisam smeo koristiti.Tako da za mene nije bilo leka. Medjutim načuo sam od svojih prijatelja koji su takođe nekad imali ovu bolest da su se trajno izlečili u Luzernu u Švajcarskoj. I to bez lekova već samo stimulacijom i aktivacijom meridijan tačaka u organizmu. Verovali ili ne od tada problema nisam imao, kao ni moji prijatelji koji su izlečeni već 10tak godina. Ovo nije reklama jer ja zaista nišna nemam sa njima ali čisto želim da napišem jer sigurno postoji još ljudi koji imaju sličan problem kao i ja. Za sve ostale informacije morate kontaktirati TNB Luzern ali na Nemačkom jeziku.
  Pozdrav

 • Postovani,

  Od ovog leta sam se uclanio u Giht Company – i ovo je jedan od najboljih clanaka (tek sada sam ga nasao). Ja sam nasao jednu staru i vrlo informativnu knjizicu o gihtu ( pre nego sto su farma kompanije pocele da obrcu istinu kako njima odgovara) i gospodin koji je napisao prvobitni clanak je u svemu u pravu.

  Pored indometacina, za koji kazu da je vrlo efikasan za sprecavanje bola, postoji i lek Naproxen – koji je, navodno, malo blazi za stomak.

  Moje pitanje je, ne znam da li je to pomenuto na forumu – relacija izmedju diuretika za smanjenje pritiska i nastanka gihta. Koliko sam u ovoj staroj knjizici pronasao, ti diuretici su ustvari jedan od glavnih uzorka nastanak gihta (izbacuje se visak vode, a ostaje koncentrovana mokracna kiselina – sto sve zigleda dosta logicno). Kao i najcesce, jedan lek nesto leci, a drugo kvari. Pitanje je samo – ako neko mora da uzima lek za pritisak ( kao sto je moj slucaj – uzimam ga vec vise od 15 godina) – onda znaci da se vrtimo u krug. Smanjujemo pritisak, a stalno povecavamo nivo mokracne kiseline i iniciramo giht. Da li je alopurin dovoljan da anulira ovaj izvor gihta?

  Ne znam da li neko ima misljenje o ovome?

 • Ja sam problem gihta, koji se manifestovao kontinualnim bolom u kolenu, pucketanjem pri čučanju, stezanjem i blažim bolom u ručnom zglobu, i još drugim simptomima, regulisao ishranom potpuno. Bio sam mlađi, voleo sam život, to me je činilo disciplinovanim i, uspelo mi je… Stvar je, KOD MENE, bila u potpunoj eliminaciji svega komercijalnog iz ishrane, zatim, eliminacija masnog, prženog, pa mesa… Leguminoze sam jeo, ali sam primetio da mi pojačavaju simptome, i to onda kada se spreme na klasičan način, sa zaprškom. Takođe, nije mi prijala ni turšija, čak ni kiseli kupus. Ono što mi je prijalo su jabuke, šargarepa, obilje zelene salate, i sve druge vrste voća i povrća. Mast nisam koristio a zejtin minimalno. Tegove sam zamenio jogom. Neredovni život, izlaske, alkohol i ostalo, zamenio sam redovnim, kvalitetnim snom. Kafu sam zamenio čajevima, i počeo da pijem najmanje 2L vode. Borio sam se i sa stresom, jer sam osećao, dosledno, da mi sters, napetost, pojačavaju simptome. Preselio sam se na selo i počeo da uživam u šetnjama svojim imanjem, pored reke, po pašnjacima, šumama i slično. TZeleviziju sam zamenio čitanjem i vrlo je retko konzumiram. Sve na TV je stresogeno, čak i zabavni program.
  Shvatio sam savete starih i mudrih, da u jelu moramo stati onda kada nam je najlepše.
  Sokovi su neprirodni, najbolje je piti samo vodu. A čajevi su najbliži prirodnom. A ako se baš moraju piti, onda se mogu iscediti iz povrća i vrlo malo voća.
  Prvo što sam primetio je da mi zglobovi postaju opušteni, i to vrlo brzo. Nije bilo one ukočenosti koju sam čak, smatrao i normalnim stanjem tela. Radijus pokreta mi se povećavao, elastičnost takođe. Simptomi su postajali sve tiši, i nakon nekog vremena nestali.
  No, nastavio sam u tom stilu godinama.
  Onda sam pomislio da sam postao supermen. Vratio sam se starom životu, gradu, neredovnom snu, stresu, brzoj hrani, alkoholu, komercijalnoj hrani, komercijalnim sokovima… I sve je bilo u redu nekoliko godina… No, 5-6 godina kasnije, i simptomi su se vratili. Stvar je u tome što mi zlostavljamo naša tela. Počeo sam da verujem da niko, osim, ali samo možda, retkih genetskih srećnika (i ako ne verujem da ih ima – jer ko je genetski obdaren da mu otrovi prijaju), ne možemo da ostanemo čitavi pri kontimualnom zlostavljanju samih sebe.
  Moj gubitak discipline posledica je gubitka ljubavi prema životu. Izgubio sam voljenu osobu. Izgubio sam volju da briinem o sebi. Sada koristim lekove. Ali, to je samo olakšavanje simptoma. Ono blagostanje, opšti osećaj koji sam imao kada sam živeo prirodno, to se ni ne naslućuje.

  Ne interesuju me ničija mišljenja, ne bavim se ubeđivanjem, svi smo mi odgovorni za sebe i pravimo svoje izbore. Svi se mi sami, svesno ili nesvesno, ubijamo ili čuvamo. Ja sam samo izneo lično iskustvo.

 • Giht se leci, veliki pozdrav. Jedno vrijeme sam pio Alopurinol pa sam na svoju ruku batalio posle odredjenog vremena. Sada sam odlucio da pocnem da pijem Adenuric 80mg(po preporuci DR), i htio sam da vam postavim pitanje, da li mogu da pijem Adenuric 80mg tri mjeseca, pa posle toga da odem da izvadim nalaze, jer cu biti u inostranstvu ta 3 mjeseca, a tamo nemam zdranstveno osiguranje? Hvala unaprijed. 🙂

 • Ne znam sta reci.Giht imam odavno,ali zadnjih par godina skoro mi uopste ne napusta. Napada mi razne zglobove a u zadnje vreme po 3 -4 pa i 5 mesta-zglobova. Imam 60god slabim jer sada imam 93 kg a bilo je preko 100 kg.Visina 170cm. Imam masnu jetru i bubrezi slabo rade,mada mokrim potpuno redovno. Pritisak je bio dosta visok,ali novim lekovima je i ispod normale.Isto tako 7-8-9 secer je pao na 6. Kako vodim dijetu iskljucivo zbog masne jetre manje jedem bez mesa ili minimalno,bez slatkisa,sto mi je bilo isto prekomerno. Ne krecem se bas zbog bolova. Pa eto da pitam nemoze alopurinol jer su slabi bubrezi,nemoze Adenuric zbog slabe jetre. Pa sta onda da radim??? Momentalno ozbiljno vodim dijetu zbog jetre.

 • Prestao sam da odgovaram na komentare na ovaj moj tekst jer je u textu i prethodnim komentarima SVE BITNO I VAŽNO za one koji imaju giht napisano. Tako da bih molio komentatore da pažljivo i polako čitaju tekst i komentare, odgovori su već napisani.

  Retko da ima pitanje koje nije već obradjeno, a ne želim da uvek isto odgovaram, mora čovek koji boluje od gihta i traži pomoć i sam malo da se potrudi da dobije rešenje.

  Kod nekih komentatora kao što je Vuletj vidim da im je giht posledica bolesti koja se zove Metabolički sindrom – Sindrom X. Danas većina ljudi koji imaju giht nisu genetski predodredjeni za giht, nisu bolest nasledili, već je giht nastao kao posledica metaboličkog sindroma.

  Za takve je jednostavan savet: tabletica Alupurinola + duga dijeta na biljnoj ishrani i mastima – 6 meseci najmanje, i to bez ugljenih hidrata (bez hleba, testa, krompira, pirinča, slatkiša, voća, sokova, alkohola).

  Objašnjavao sam koliko je bitno da se uzimaju lekovi za giht redovno i kontinuirano, jer su posledice zapuštenog gihta trajne. Alupurinol uopšte nije kontroverzan lek i odgovor za Vuletj-a je da ga uzima, ili da uzima Adenuric ako se plaši oštećenja bubrega, jer će svakako giht sa kristalima mokraćne kiseline oštetiti trajno i bespovratno bubrege. Masna jetra nije prepreka za uzimanje Adenurica. Ona je nastala jer imate Insulinsku rezistenciju, pa jetra sav šećer koji dospeva u krv pretvara u masti, i sebe puni sa viškom tih masti.

  Uklonite ugljene hidrate iz ishrane i za 6 meseci ćete imati normalnu jetru, nećete imati giht, regulisaće se pritisak i masnoće u krvi. Svi vaši nalazi su parametri Metaboličkog sindroma – slom metabolizma šećera koji počinje insulinskom rezistencijom.

  Morate dugo da postite, nema tu lekova koji će da reše problem 🙂

 • Vakcina za giht je pronadjena . Njena cijena je oko 1.200 000 evra tj. 22 ampule po 54 000 evra . Vakcina samo za milionere !!!

 • Evo napisacu i ja svoje iskustvo.
  Odmah da kazem da do sada nisam isao kod ljekara ,odnosno isao sam kad sam dobio porvi napad
  Imam 43 god ,prvi napad sam dobio 2007 rucnom zglobu ,otiso ljekarima,slikali ,dali mi nimulid i sve je proslo posle nekoliko dana
  drugi napad dobijam 2009 ,ljeto,isto ruka,treci napad dobijam 2011 ruka opet…2012 zbog problema sa gastritisom gubim 20 kg dobijem napad na kocnom zglobu,posle mjesec dana opet i opet ,3 puta skocni zglob u 2012 i ponovo ruka 2012 4 napada u 2012 god…..od 2012 napadi su mi se prorijedili,mozda sam imao 2 ili 3 napada,jeo i pio sve normalno i ponovo vremenom dobijao na tezini

  Dakle iz mog iskustva gubitak kilograma ce smanjiti napade gihta
  Dijete i gladovanje ce izazvati napade

 • Samo da vam kazem ja zivim u Svedskoji u apotekama ima kupiti kucni aparat sa tracicama kojim se moze mjeriti mokracna kiselina,secer i holesterol 3 u 1 a postoje i samo za mokracnu kiselinu….aparat kosta oko 50 evra i mozete redovno mjeriti vrijednosti mokracne kiseline u krvi.aparat je kao klasicni kucni aparat koji mjeri secer u krvi.Vjerovatno i dole ima.Kod mene je nekad iznad normale a nekad ispod sve zavisi sta sam jeo i pio…Aparat ce vam olaksati pracenje bolesti

  https://www.youtube.com/watch?v=sS_fCoZqW_I

 • Znaci vrednosti mokracne kiseline variraju sve zavisi sta ste jeli,koliko ste vode popili ako izbjegavate meso i pivo ona bude ispod normale ali ako jedete meso ona skoci itd Kod mene je ujutro posle budjenja povisena Znaci ne mozete jedim mjerenjem dobiti pravu sliku.treba cesato mjeriti kako bi dobili pravu sliku

 • @Giht se leci

  Uz zahvalnost na nesebicnom trudu sto ste podelili vreme i iskustvo sa nama u vezi sa ovom bolescu, najljubaznije bih Vas molio za odgovor (ukoliko Vam je poznato).

  Naime, imam 42 godine i „sportski tip“ sam.
  Letos mi je (po prvi put), nakon veoma bolne upale zgloba na levom palcu, dijagnostikovan giht. Merene kolicine mokracne kiseline u krvi su prelazile 500 mmol. Pre par nedelja je takodje uradjen test krvi, i ovaj put je vrednost bila iznad dozvoljenih granicnih.

  Nakon prvog „napada“ gihta, tj. akutnog artritisa palca na zglobu (da budem precizniji), poceo sam sa Tilur kapsulama protiv otoka, tj. upale, i upala je nakon 2 nedelje splasnula.

  Od pre nedelju dana sam poceo sa uzimanjem Alopurinol tableta od 100mg, prvo jednu, a od nedavno i dve dnevno. Nije otad merena mokracna kiselina u krvi.

  Pitanje…
  Od pre par dana imam cudne senzacije u telu, i one su mi dobro poznate od ranije, ali vezane za simptome gripoznog stanja. Dakle, osecam neprijatne senzacije po kozi (narocito ledjima) i u zglobovima, misicima. Znate ono kad Vas boli koza i zglobovi, misici (doduse, veoma je tesko precizno locirati), kao pred grip. Medjutim, to je sve od tih „gripoznih“ simptoma. Nista drugo (visoka temperatura, bol u grlu, itd. ostali simptomi gripa) nije prisutno.

  Dakle, da li se to moze povezati sa dejstvom Alopurinol leka i pocetkom oslobadjanja (kako ja to interpretiram) kristala mokracne kiseline deponovanih u tkivima godinama unazad?

  Zahvalan unapred na odgovoru!

 • Nasao odgovor i resenje. Mozda ce nekome biti od koristi…

  Prestao sa uzimanjem Alopurinol tableta (vec drugi dan ne uzimam), i nakon 48 casova simptomi su se (gotovo u potpunosti) povukli.
  U uputstvu i pise da su nezeljene kontraindikacije, iako retke, moguce, a ovaj vid simptoma se javlja kod manje od jednog od 1000 pacijenata. Eto, izgleda da sam ja jedan od njih, da pojacam statistiku. :/

  Bilo kako bilo, sad cu morati da pronadjem alternativu. Pokusacu i (dosta skuplji) Adenuric, a mozda pokusam i jos jednom Alupurinol.

 • Ja pijem adenuric vec nekoliko dana ,kutija za 28 dana je 40 evra.jako skup ljek ali farmaceutka mi je rekla da ima dosta manje nus pojava samo je potrebno vise vode konzumirati 2-3 litra dnevno/Pokusao aluporinol stvara mi jake mucnine ,kao da djeluje na zeludac .

 • Alupurinol djeluju u jetri i blokira proizvodnju purina u jetri a time stvaranje mokracne kiseline .Aluporinol je ljek star nekoliko desetljeca
  Adenuric je drugaciji ljek ,novije generacije,on djeluje na bubrege i ubrzava izbacivanje mokracne kiseline iz krvi i potrebno je piti uz ovaj ljek 3 litra vode dnevno minilalno,adnuric je puno skuplji ljek

 • Postovani moji
  Ja cu se potruditi da vam iznesem moj slucaj pa ako kome odgovara nesta iz ovog mog pisanija ok a ako ne opet dobro.Ono sto cu vam reci je sledece;
  Unazad par godina poceli su polako da me bole zglobovi na prstima ruku na sta nisam obracao veliku paznju pripisujuci necem drugom.Sve do 15.02.2018 kada sam doziveo prvi veliki napad na palcu leve noge,otok , crvenilo i veliki bol.Javio sam se svom doktoru,analiza krvi na ACED URIC i 480 mg mokracne kiseline.Dobio sam Alupurinol , jednu tabletu na dan,i preporuka dijete-bez crvenih mesa ,kolaca i alkohola.Jedite bela mesa-curetinu,piletinu i povrce.Svakih mesec dana sam vrsio analizu ,mokracna kiselina nikako da padne ,imao sam jos jedan napad ali skocnog zgloba leve noge,jak bol i otok.Kontrola pokazuje 520 mg ACED URIC.Igrom slucaja 01.10.2018 odlazim u privatnu labaratoriju za kontrolu krvi.Laborantkinja otkriva nalaz na 600 mg ACED URIC, daje da se odmah javim lekaru i kaze-vi nesmete da jedete ama bas nikakvo meso , nikakvo,alkohol nikako i pasulj.Po dolasku kuci donosim odluku da poslusam laborantkinju ,zenu stariju i punu iskustva.Krenem na internet i
  slucajno pronadjem TABELA SADRZAJA PURINA /Doktor Med.Barbara Hendel .Sve sam procitao pogledao i postupio po tamo napisanom.Od tog momenta do 01.12.2018 kada sam otiso na prvu kontrolu krvi nisam pipnuo mrvicu salame,ni mrvicu mesa nikakvog i sto je najvaznije upamtite COKOLADA JE NAJOPASNIJA I SAMA I KAO PRELIV,ima je 3000 mg na 100 grama UBIJA.kADA SAM OTISO TOG DANA NA KONTROLU ZA DVA MESECA analiza pokazuje sa 600 pada na 350 mg.
  Odmah sam dobio da pijem dve nedelje po pola tablete do 31.12.2018 a posle po cetvrtinu do 15.01.2019 kada treba da idem na novu kontrolu.Uporan sam postujem dijetu,nije lako-jedem povrce na bazi corbica,pirinac,mladi sir i tako .Smrsao sam 9 kg. Ali se osecam fantasticno,nema napada ne bole me zglobovi na rukama,saku sada savijem kompletnu i zaboravih SO sam izbacio na samo najnuznije kad se mora.Alkohol pogotovo pivo ne dirajte , pogledajte tabelu u WIKIPEDIJI.
  Eto to je moje iakustvo,ko hoce nek proba ko nece njegova stvar.

 • Evo da se i ja ukljucim u diskusiju po pitanju dali treba piti ili ne lekove.Mislim da je sve individualno .Ko ima ceste napade svaki mjesec ili dva bolje da pije ljekove i kontrolise mokracnu kiselinu.Ali ko ima napade jednom godisnje,mislim da je bolje10 dana trpiti napad gihta nego svaki dan piti lekove.
  Ako vec morate da pijete ljekove onda bolje da pijete Adnuric jer je bolji i efikasniji ljek,brzo obara mokracnu u krvi,ne morate da ga pijete svaki dan,posle mjesec ili dva ,tri kad oborite nivo MK i kad se tijelo oslobodi nagomilanih zaliha kristala mozete da pijete nekoliko dana pa 10 – 15 dana ne pijete.Moj rodjak tako radi i vec godinama nema napade a bio je u hronicnoj fazi bolesti i imao izrasline kristala po zglobu/ Kutija Adnurica 28 tableta mu bude po 2-3 mjeseca

  Oni koji nepiju redovno lekove mogu da povremeno da popiju kad su neka slavlja,kad jedu velike kolicine mesa ,na nekom rostilju ili kad se nesto na raznju okrece itd dna dva tri popiti adnuric blokirate stvaranje velike kolicine mokracne kiseline u krvi i tako mozete izbjeci i prorijediti napade

  Ja sam veteran gihta ,vec 12 god imam giht od 30 god.Na srecu nemam cesto napade .Trenutno imam napad,a zadnji napad sam imao u maju 2017..znaci 18 mjeseci

 • Ovakav nekakav tekst trazim vec dve nedelje. Naime, moja majka ima 61 godinu, radi po hladnom vremenu. Jedno vece je dosla sa posla ranije, jer radi po smenama, jer je toliko zabolela noga da nije mogla da stoji na njoj. Noc je jedva prezivela koliki su bolovi bili, odjednom je noga pocela da joj otice i da joj cukalj kako je ona mislila gori.. Ima cukljeve godinama…. mozda su to samo tofe , nisam pametna. Odlazi kod dr. opste prakse koja ni ne sumnja na giht, vec na infekciju cuklja… Busi joj iglama taj deo i stiska, ocekujuci da ce gnoj poteci.. Medjutim nista od toga, sem sto majka umire od bolova….Uvodi joj hemomicin lek 3 dana. Majka pije na svoju ruku brufen na 4 sata. Bolovi traju ali svakim danom sve manje. Posle 3 dana hemomicina, odlazi na kontrolu, gde je doktorica upucuje kod hirurga i kod ortopeda. Obojica su odmah posumnjala na giht. Snimili palac i uradili neke laboratorijske analize, gde je mokracna kiselina bila u 147 , ( da napomenem da tih dana majka nista nije ni jela.) . Jos sam zoboravila da kazem da je u danima koji su prethodili tom napadu jela dosta crvena mesa, pecenja, kobasice, slaninu. Ortoped joj produzuje terapiju hemomicinom jod 7 dana. Medjutim otok se danima smanjivao. Ona je danima previjala one rupice gde je sestra busila iglama prethodnih dana, i u jednom takvom previjanju ona oseti da je ispalo nesto kao staklo, koje je bilo krto i lako se rasipalo…. Sada sam resila da uzmem stvar u svoje ruke i da majku odvedem privatno kod reumatologa.. Sumnjam i ja sada da je giht bio, jer je i brat istu stvar dijagnostikovao .. , a i majcina braca od stricca ga imaju.. Jos nisam rekla da je mama od kardijologa dobila cardiojopirin da pije , pila ga je samo mesec dana pre ovog napada… Pitam vas sve, da li je to mozda bio napad gihta.. (buni me to sto joj mokracna kiselina 4 dana od pocetka napada nije bila povisena) a uz to je i gladovala.. jer su bolovi bili neizdrzljivi.. Toliko od mene…

 • Tri meseca sam na humanom insulinu,jednom uveče 18 j.Pre toga sam 10 godina bila na lekovima Glukofage i Amaril.Uspela sam da ishranom smanjim kreatinin,otpadne materije u krvi na 107 ref.j a urea je ostala visoka oko 485 r.j na kontroli kod endokrinolaga 14.2. 19 rečeno mi je na osnovu biohemije jrvi da je to giht.Da li smem da koristim lek o kome ste pisali jer mi je konstatovan hronilčni nefritis,za sada umereni?

 • Имам гихт 20 г ,упрсвоу ме задесио напад, вани сам без здравственог.имам 5кутијица алупуринола
  .др не могу ићи желио бих,. Шта да радим болови разарају ???

 • Болови су мало утихнули било је за пилудијети од болова.некако сам добио волтарен дијлифенац калцијум 25мг,ко руком ме прошло али не скроз.дамо једну тбл. сам попио. Упала још траје било је баш гадно по цијелу ноћ држао сам ногу у лавору ледене воде.

 • Vrlo, vrlo dobar tekst. Hvala Vam na tome, vec dugo nisam procitao ovako nesto korisno.

  Prije 8 mjeseci mi je dijagnosticiran giht (iako vec godinama sumnjam da ga imam). Prvi napad sam dozivio prije 9 godina. Na pocetku, ti napadi su bili svakih pola godine, zatim sve cesce. Primjetio sam da se upale desavaju usljed velike hladnoce, ako se slucajno udarim u koljeno ili zgob… I vrlo zanimljivo, nikada me nije zabolio palac. Upale sam rjesavao nimulidom, ali nisam mijenjao zivotne navike (puno mesa, mesnih preradjevina i alkohola…). Alupurinol pijem vec osam mjeseci, sutra idem da vadim nalaz da provjerim nivo mokracne kiseline. Ali ono sto bih volio napomenuti da su napadi od kada pijem alupurinol vrlo cesti. Vrlo zanimljiva je Vasa teza da se ti napadi desavaju zbog povlacenja kristala.

  Ne zamjerite sto ovako svako od nas voli da napise nesto o sebi i da trazi savjet, jer zajednicka muka nas spaja.

  Jos jednom Vam hvala, i veliki pozdrav iz Bosne!

Ostavite komentar