TERAPIJE I LEK ZA GIHT

Šta treba da znate o gihtu i kako izlečiti giht na brz način. Lekovi za giht – Alopurinol, Adenuric, Kolhicin, terapija, oporavak, napadi bola i artritisa

 

Mnogi koji imaju giht stalno se pitaju kako izlečiti giht na brz način i bez posledica. Neretko ne mogu da dobiju kvalitetnu informaciju od lekara, zbog čega im trebaju jasna uputstva i objašnjenja oko gihta. S obzirom da i sam imam giht, da sam problem gihta istraživao na mnogim mestima, posebno koristeći inostrane izvore informacija, pacijenti sa gihtom me stalno pitaju za savet. Hteo sam da svoja iskustva podelim sa publikom, pa sam ovaj tekst napisao i poslao sajtu Bašta Balkana, nadajući se da će uputstvo kako da se izleči giht doći do većeg kruga ljudi.

Kako izlečiti giht na brz i efikasan način - lekovi za giht
Kako izlečiti giht na brz i efikasan način uz pomoć lekova

Giht je metabolički poremećaj i ko ga ima, uglavnom zna šta je problem – to je nepravilna razgradnja purina u telu usled čega se javlja povećana mokraćna kiselina u krvi. U krvi se usled raspada purina i nedostatka nekih stvari koje naše telo više ne proizvodi i ne reguliše purine, stvara veća koncentracija mokraćne kiseline u krvi od dozvoljene. Kada god koncentracija mokraćne kiseline predje dozvoljenu vrednost, mokraćna kiselina počne da se kristalizuje u obliku kristala mokraćne kiseline i da se taloži u mekim i vezivnim tkivima, najčešće oko zglobova. Tu nataloženi kristali počinju da izazivaju upale tkiva i zglobova, počinje akutni artritis, koji zna da bude veoma bolan i da duže traje. Bol je jak, intezivan, mesto bola je oteklo i toplo, crveno po koži.

Šta je giht i kako nastaje

Giht se prepoznaje po tome što se bol najčešće javlja u zglobu palca na nozi. To uverenje, da je samo bol u palcu pokazatelj gihta, mnoge je odvratilo od pravovremenog odlaska lekaru i mnoge je lekare zbunilo da ne posumnjaju na giht. Da razjasnimo jedan medicinski mit koji nije u potpunosti tačan –

Medicinski mit broj 1: Giht se prepoznaje po jakom bolu u palcu noge – to nije tačno:

Bol izazvan gihtom se može javiti na bilo kom mestu u telu, jeste najčešće vezan za palac stopala, ali to je svega u pola slučajeva, u ostalim slučajevima se može javiti u kolenu, ramenu, laktu, vratu, krstima, čak i u mekim tkvima.

Giht je bolest koja vas prati čitav život, to je sistemski poremećaj metabolizma. Zna se šta ne funkcioniše u telu kod gihta ali se ne zna uzrok te pojave, odnosno kaže se da nastaje zbog gena i genetske mutacije. Medjutim, u svetu se pojavila epidemija gihta koji je izgleda izazvan i nekim drugim stvarima, kao što su insulinska rezistencija i neki drugi metabolički poremećaji, pre svega disfunkcije rada jetre.

U svakom slučaju, giht izaziva taloženje kristala mokraćne kiseline u tkivima. To taloženje na kostima i ušima, na primer, izazive stvaranje tofe, tvrde naslage kristala, nešto kao okoštavanje. Jer, mokraćna kiselina koja se kristalizovala liči na mlečnu belu tečnost, kao neka krečna voda, i ta voda ulazi u sve šupljine tkiva, posebno oko zglobova, gde stoji i taloži se stvarajući naslage – tofe. U jednom trenutku telo odreaguje na te naslage, jer ti kristali su jako oštri i štete tkivu, pa počne jaka upala – artritis. Česte i jake upale dovode do degeneracije tkiva i trajnog oštećenja, posebno kod zglobova.

Dobra stvar je što se te tofe mogu ukloniti ako ste disciplinovani i koristite lekove, koji dovode do normalizacije mokraćne kiseline u krvi, pa se vremenom taj beli talog prirodnim putem ispere iz organizma. Da, tofe nestaju vremenom, kao što vas i naslage mokraćne kiseline napuštaju ako stanje krvi držite pod kontrolom i pijete dosta tečnosti.

Kako izlečiti giht na brz način – šta je terapija za giht

Da se razumemo odmah, prirodni lek za giht ne postoji. Nijedan prirodni lek za giht ne postoji, iako ćete na internetu naći gomile nekih besmislica i magičnih lekova, koje sve možete da zaboravite, jer ne postoji prirodni lek i regulator raspada purina u vašem telu. To još niko nije pronašao. Ono što se zove prirodni lek za giht – peteljke trešnja, višnja, samo su diuretici i sredstva koja pomažu da se smanji bol od upale i artritisa, ali da se dobro razumemo, to slabo deluje i neće vam pomoći kada vas uhvati baš jak bol od gihta.

Zato je jedino pravo rešenje i lek za giht pravilna terapija lekovima. Sad, da vas obradujem, ti lekovi za giht su dugo već prisutni, jako jeftini i vrlo pouzdani, ne izazivaju značajne nus pojave. Naravno, uvek postoji neki broj ljudi kojima neki lek za giht smeta, neko je osetljiv, neko je alergičan, neko ima slabe bubrege, jetru i tako redom.

Takodje, giht se za razliku od drugih oblika artritisa lako kontroliše, samo je potrebno redovno uzimati lekove. I u roku od pola godine do godinu dana napadi gihta će nestati i vi ih više nećete imati dok god pijete po jednu tabletu leka za giht dnevno.

Medicinski mit broj 2 koji pacijenti sa gihtom stvaraju je da lekovi za giht ne deluju, jer oni piju lek a giht im se javlja i dalje, treba razbiti. Kako izlečiti giht ako lekovi za giht ne deluju?

Lekovi za giht deluju, a nove pojave gihta su normalna pojava usled uzimanja lekova i oslobadjanja kristala mokraćne kiseline iz tkiva, koji počinju da se rastvaraju, postaju manji, pa lakše ponovo upadaju u neke delove tela. Ali ne zaglavljuju se svi pokrenuti kristali mokraćne kiseline u vašim zglobovima, većina se izluči, ali oni kristali mokraćne kiseline koji zaostanu u telu naprave upalu i napad gihta. Znači, normalno je da kada počnete da pijete lekove da vam se čak i učestalije javljaju napadi gihta, ali će se oni vremenom proredjivati dok potpuno ne nestanu. Nakon godinu dana pijenja leka, nema više napada gihta i neće ih ni biti ubuduće ako budete redovno pili lek za giht.

Lekovi za giht

1. Dijeta i način ishrane za giht

Postoji čitav niz preporuka kako izlečiti giht ishranom, odnosno šta se ne jede ako imate giht. Tu su pre svega, ako imate giht, za vas su zabranjeni divljač, crveno meso, riba, piletina, vino, pivo, kvasac, pasulj, sočivo, grašak itd. Medjutim, onda ćete naći u preporukama za lečenja gihta da može neka riba da se jede ali ne i sardine, skuša, inćuni i tako redom. Medjutim, treba da razbijemo dva mita na tom planu, jer zadnja istraživanja o gihtu i ishrani govore dve vrlo bitne stvari. Mit broj 3 da ishrana reguliše giht:

Ishrana može samo do 30% da redukuje pojavu mokraćne kiselineu krvi, što znači da ako imate srednje visok nivo mokraćne kiselin u krvi – oko 600 jedinica, dijeta vam neće uspeti da obori nivo mokraćne kiseline ispod dozvoljenog maksimuma, odnosno to će činiti samo delimično. Zato dijeta za giht ne funkcioniše pouzdano.

Povrće ne izaziva pojačanu pojavu mokraćne kiseline u krvi, znači može pasulj i grašak da se jedu, ne prave oni problem, iako imaju u sebi te famozne purine.

2. Lekovi za upalu zglobova i tkiva

To su pre svega antiiflamatorni lekovi, od kojih je najpoznatiji Brufen, koji može da pomogne kod slabijih bolova i u početku. Giht je akutni artritis. Kod jakih bolova Brufen ne pomaže, pa moraju jači lekovi da se koriste. Svaki lekar preporučuje lek za artritis u skladu sa stanjem pacijenta. Za normalne pacijente, koji nemaju neki drugi problem, najbolje rešenje je Arcoxia 80mg ili 100 mg. Pije se jedna tableta dnevno, 7 dana dok bol ne prodje. Uz Arcoxia 80 mg se može piti i Brufen od 400 mg ili 600 mg po dve tri tablete dnevno, ako je jak bol i ako hoćete da brže ozdravite.

Tu su i Kolhocin, te kortikosteroidi za ozbiljnije slučajeve, ali ova prva dva leka – Brufen i Arcoxia, završavaju posao za 90% pacijenata koji imaju napad gihta. Ali, jedno veliko ali, ovi lekovi nisu za giht, oni ne rešavaju uzrok pojave bola, oni samo smanjuju simptom upale, zato je neophodno da se piju pravi lekovi za giht, koji isti i sprečavaju.

3. Pravi lekovi za giht koji leče od gihta

Danas su standard dva leka za lečenje gihta, Alopurinol i Adenuric (Febuxostat). Prvi lek ima niz imena pod kojim se pojavljuje u apotekama.

Alupurinol postoji decenijama, jeftin je i bezopasan lek, ima neke male nus pojave i treba biti oprezan ako imate probleme sa bubrezima. Alopurinol deluje na purine u krvi i enzime koji ih razgradjuju i smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi. Tableta je od 100 mg i nekome je dovoljna jedna a nekome 2 do 3 tablete dnevno da se nivo mokraćne kiseline drži pod kontrolom. To koliko ćete alopurinola piti zavisi od testiranja krvi i provere. Na primer, meni je 1 tableta od 100 ml dovoljna da mi nivo mokraćne kiseline uz dijetalnu ishranu bude na granici, ispod maksimuma ali na granici, pa stoga pijem 2 tablete da ne bih dozvoljavao proboje nivoa mokraćne kiseline u krvi. Nekome treba i 300 mg dnevno.

Neko koristi lek za giht samo s vremena na vreme, jer ne voli da pije lekove ali se meni to čini glupim. Zanimljivo je da neka zadnja istraživanja pokazuju da Alopurinol dobro deluje na srčanu astmu i bolesnike koji imaju bolove u grudima od srca, što će reći da nam štiti srce.

Adenuric je novi lek za giht, deluje efikasnije od Alopurinola, pije se jedna tableta dnevno i ima brže efekte, ali izgleda da ima više zabeleženih nus pojava, deluje na jetru (Alopurinol deluje na bubrege) i skuplji je 15-ak puta od Alopurinola, koji je stvarno jeftin lek. Adenuric je lek za giht koji nosi taj naziv u Evropi, inače u ostalom delu sveta se zove Febuxostat.

I na kraju, zadnja istraživanja su pokazala da su naučnici na tragu vakcine za giht koja duže vremena reguliše nivo mokraćne kiseline u krvi i giht, no taj novi lek za giht sigurno neće biti na tržištu do 2020 godine.

Nadam se da sam nekome pomogao ovim tekstom.

Ime autora poznato redakciji

160 Responses to "Kako izlečiti giht na brz i efikasan način"

 1. Taki  1. августа 2017.

  Bitola,
  Inače nisam sportista,malo planinarm malo pešačim. Nisam baš debeo
  59 god,174cm, 88 kgr. Lekari kažu : strpi se, strpi se- biće.
  Pio sam Seropeptaze i Arkoxiju i Augmentin i Dekortipin…bol se vraca svaki dan. Ima radno vreme od 17.00 do 24.00 zadnja 3 dana imam i temperaturu.
  Jedino pomaže za sad amp Ketonal ili Niflam koja deluje 3-4 sata da mož da dremneš i da se odmoriš od bolova.—- ponavljam sebi „strpi se“ 19 dana sa nesnosnim bolovima.Aj sad strpi se?!

 2. Roni  15. августа 2017.

  Roni,
  12 godina pijem Alipurinol imao sam povećanu uričnu kiselinu 580 jedinica nisam nikad imao napad ,testirali su me dali je autoimuno oboljenje nije još verifikovano da je giht nego dijagniza Acidum urikum pijem 2×1 Alipurinol, jedem umjereno sve , nepijem alkohol, nepušim .
  Šta više reći znači bitno je da se na vrijeme pomirite sa tim i idemo dalje.

 3. Zlatko Šćepanović  15. августа 2017.

  Za sve one koji su dobili giht evo jedna korisna informacija i predavanje koje treba da pogledaju. Postoji titl na srpskom sa prevodom predavanja, samo ga aktivirajte na video klipu.

  https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&t=11s

  Poenta cele priče je da danas mnogi dobijaju giht kao posledicu poremećenog rada jetre zbog korišćenja visoko fruktounog sirupa od kukuruza koji se inače stvavlja u slatka gazirana pića (Coca Cola, Fanta, Pepsi, Sprite, Cocta), kečap, majonez, biskvite, keks, sosove, itd.

  Ta vrsta fruktoze deluje toksično na jetru, dešavaju se mnoge biohemijske promene u telu, i jedna od posledica razlaganje fruktoze je i rast mokraćne kiseline u krvi – giht.

 4. Ermin  28. септембра 2017.

  Morao sam napisati par rečenica jer smatram da sam pravi“ veteran“što se gihta tiće.Gospodin koji stoji iza teksta- Giht se leći-ne da je sve u pravu već je ovim nevjernim tomama ostavi ostavio vrlo važno“štivo“kako da se izbore sa ovom bolnom zajebancijom.Imam tačno 200kgi 1,95m visine.Može te li samo zamisliti kako čovjek funkcionoše još kada imate napad gihta u oba skočna zgloba!?Pošto imam giht preko 20g isprobao sa ama baš sve.Zbog toga vam mogu predložiti kako da ovaj problem riješite što je meni uvijek pomagao dok ne konzumiram alkohol,iznutrice i sve drge vrste mesa.Kod akutnog napada-prvi 3-5 dana¸¸Arcoxia“120mg pa onda aluprinol 200-300mg pa poslije lab.nalaza dozirati alupurinol.I tako cijeli život(ako nešto u mđuvremenu ne pronađu).

 5. Sale  30. септембра 2017.

  Poštovana gospodo, prve simptome gihta sam otkrio pre tri godina. Medjutim kako bolujem od Mastocitsysa nista od postojećih lekova za giht nisam smeo koristiti.Tako da za mene nije bilo leka. Medjutim načuo sam od svojih prijatelja koji su takođe nekad imali ovu bolest da su se trajno izlečili u Luzernu u Švajcarskoj. I to bez lekova već samo stimulacijom i aktivacijom meridijan tačaka u organizmu. Verovali ili ne od tada problema nisam imao, kao ni moji prijatelji koji su izlečeni već 10tak godina. Ovo nije reklama jer ja zaista nišna nemam sa njima ali čisto želim da napišem jer sigurno postoji još ljudi koji imaju sličan problem kao i ja. Za sve ostale informacije morate kontaktirati TNB Luzern ali na Nemačkom jeziku.
  Pozdrav

 6. Bole  2. октобра 2017.

  Postovani,

  Od ovog leta sam se uclanio u Giht Company – i ovo je jedan od najboljih clanaka (tek sada sam ga nasao). Ja sam nasao jednu staru i vrlo informativnu knjizicu o gihtu ( pre nego sto su farma kompanije pocele da obrcu istinu kako njima odgovara) i gospodin koji je napisao prvobitni clanak je u svemu u pravu.

  Pored indometacina, za koji kazu da je vrlo efikasan za sprecavanje bola, postoji i lek Naproxen – koji je, navodno, malo blazi za stomak.

  Moje pitanje je, ne znam da li je to pomenuto na forumu – relacija izmedju diuretika za smanjenje pritiska i nastanka gihta. Koliko sam u ovoj staroj knjizici pronasao, ti diuretici su ustvari jedan od glavnih uzorka nastanak gihta (izbacuje se visak vode, a ostaje koncentrovana mokracna kiselina – sto sve zigleda dosta logicno). Kao i najcesce, jedan lek nesto leci, a drugo kvari. Pitanje je samo – ako neko mora da uzima lek za pritisak ( kao sto je moj slucaj – uzimam ga vec vise od 15 godina) – onda znaci da se vrtimo u krug. Smanjujemo pritisak, a stalno povecavamo nivo mokracne kiseline i iniciramo giht. Da li je alopurin dovoljan da anulira ovaj izvor gihta?

  Ne znam da li neko ima misljenje o ovome?

 7. Rapa  21. фебруара 2018.

  Ja sam problem gihta, koji se manifestovao kontinualnim bolom u kolenu, pucketanjem pri čučanju, stezanjem i blažim bolom u ručnom zglobu, i još drugim simptomima, regulisao ishranom potpuno. Bio sam mlađi, voleo sam život, to me je činilo disciplinovanim i, uspelo mi je… Stvar je, KOD MENE, bila u potpunoj eliminaciji svega komercijalnog iz ishrane, zatim, eliminacija masnog, prženog, pa mesa… Leguminoze sam jeo, ali sam primetio da mi pojačavaju simptome, i to onda kada se spreme na klasičan način, sa zaprškom. Takođe, nije mi prijala ni turšija, čak ni kiseli kupus. Ono što mi je prijalo su jabuke, šargarepa, obilje zelene salate, i sve druge vrste voća i povrća. Mast nisam koristio a zejtin minimalno. Tegove sam zamenio jogom. Neredovni život, izlaske, alkohol i ostalo, zamenio sam redovnim, kvalitetnim snom. Kafu sam zamenio čajevima, i počeo da pijem najmanje 2L vode. Borio sam se i sa stresom, jer sam osećao, dosledno, da mi sters, napetost, pojačavaju simptome. Preselio sam se na selo i počeo da uživam u šetnjama svojim imanjem, pored reke, po pašnjacima, šumama i slično. TZeleviziju sam zamenio čitanjem i vrlo je retko konzumiram. Sve na TV je stresogeno, čak i zabavni program.
  Shvatio sam savete starih i mudrih, da u jelu moramo stati onda kada nam je najlepše.
  Sokovi su neprirodni, najbolje je piti samo vodu. A čajevi su najbliži prirodnom. A ako se baš moraju piti, onda se mogu iscediti iz povrća i vrlo malo voća.
  Prvo što sam primetio je da mi zglobovi postaju opušteni, i to vrlo brzo. Nije bilo one ukočenosti koju sam čak, smatrao i normalnim stanjem tela. Radijus pokreta mi se povećavao, elastičnost takođe. Simptomi su postajali sve tiši, i nakon nekog vremena nestali.
  No, nastavio sam u tom stilu godinama.
  Onda sam pomislio da sam postao supermen. Vratio sam se starom životu, gradu, neredovnom snu, stresu, brzoj hrani, alkoholu, komercijalnoj hrani, komercijalnim sokovima… I sve je bilo u redu nekoliko godina… No, 5-6 godina kasnije, i simptomi su se vratili. Stvar je u tome što mi zlostavljamo naša tela. Počeo sam da verujem da niko, osim, ali samo možda, retkih genetskih srećnika (i ako ne verujem da ih ima – jer ko je genetski obdaren da mu otrovi prijaju), ne možemo da ostanemo čitavi pri kontimualnom zlostavljanju samih sebe.
  Moj gubitak discipline posledica je gubitka ljubavi prema životu. Izgubio sam voljenu osobu. Izgubio sam volju da briinem o sebi. Sada koristim lekove. Ali, to je samo olakšavanje simptoma. Ono blagostanje, opšti osećaj koji sam imao kada sam živeo prirodno, to se ni ne naslućuje.

  Ne interesuju me ničija mišljenja, ne bavim se ubeđivanjem, svi smo mi odgovorni za sebe i pravimo svoje izbore. Svi se mi sami, svesno ili nesvesno, ubijamo ili čuvamo. Ja sam samo izneo lično iskustvo.

 8. Misko  5. маја 2018.

  Giht se leci, veliki pozdrav. Jedno vrijeme sam pio Alopurinol pa sam na svoju ruku batalio posle odredjenog vremena. Sada sam odlucio da pocnem da pijem Adenuric 80mg(po preporuci DR), i htio sam da vam postavim pitanje, da li mogu da pijem Adenuric 80mg tri mjeseca, pa posle toga da odem da izvadim nalaze, jer cu biti u inostranstvu ta 3 mjeseca, a tamo nemam zdranstveno osiguranje? Hvala unaprijed. 🙂

 9. Vuletj  10. јула 2018.

  Ne znam sta reci.Giht imam odavno,ali zadnjih par godina skoro mi uopste ne napusta. Napada mi razne zglobove a u zadnje vreme po 3 -4 pa i 5 mesta-zglobova. Imam 60god slabim jer sada imam 93 kg a bilo je preko 100 kg.Visina 170cm. Imam masnu jetru i bubrezi slabo rade,mada mokrim potpuno redovno. Pritisak je bio dosta visok,ali novim lekovima je i ispod normale.Isto tako 7-8-9 secer je pao na 6. Kako vodim dijetu iskljucivo zbog masne jetre manje jedem bez mesa ili minimalno,bez slatkisa,sto mi je bilo isto prekomerno. Ne krecem se bas zbog bolova. Pa eto da pitam nemoze alopurinol jer su slabi bubrezi,nemoze Adenuric zbog slabe jetre. Pa sta onda da radim??? Momentalno ozbiljno vodim dijetu zbog jetre.

 10. Giht se leči  10. јула 2018.

  Prestao sam da odgovaram na komentare na ovaj moj tekst jer je u textu i prethodnim komentarima SVE BITNO I VAŽNO za one koji imaju giht napisano. Tako da bih molio komentatore da pažljivo i polako čitaju tekst i komentare, odgovori su već napisani.

  Retko da ima pitanje koje nije već obradjeno, a ne želim da uvek isto odgovaram, mora čovek koji boluje od gihta i traži pomoć i sam malo da se potrudi da dobije rešenje.

  Kod nekih komentatora kao što je Vuletj vidim da im je giht posledica bolesti koja se zove Metabolički sindrom – Sindrom X. Danas većina ljudi koji imaju giht nisu genetski predodredjeni za giht, nisu bolest nasledili, već je giht nastao kao posledica metaboličkog sindroma.

  Za takve je jednostavan savet: tabletica Alupurinola + duga dijeta na biljnoj ishrani i mastima – 6 meseci najmanje, i to bez ugljenih hidrata (bez hleba, testa, krompira, pirinča, slatkiša, voća, sokova, alkohola).

  Objašnjavao sam koliko je bitno da se uzimaju lekovi za giht redovno i kontinuirano, jer su posledice zapuštenog gihta trajne. Alupurinol uopšte nije kontroverzan lek i odgovor za Vuletj-a je da ga uzima, ili da uzima Adenuric ako se plaši oštećenja bubrega, jer će svakako giht sa kristalima mokraćne kiseline oštetiti trajno i bespovratno bubrege. Masna jetra nije prepreka za uzimanje Adenurica. Ona je nastala jer imate Insulinsku rezistenciju, pa jetra sav šećer koji dospeva u krv pretvara u masti, i sebe puni sa viškom tih masti.

  Uklonite ugljene hidrate iz ishrane i za 6 meseci ćete imati normalnu jetru, nećete imati giht, regulisaće se pritisak i masnoće u krvi. Svi vaši nalazi su parametri Metaboličkog sindroma – slom metabolizma šećera koji počinje insulinskom rezistencijom.

  Morate dugo da postite, nema tu lekova koji će da reše problem 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.