KANJONI NA BALKANU SU FASCINANTNI

Balkan je veoma specifičan spoj geomorfoloških tvorevina kao što su kanjoni, klisure, različite stene i planine, ali i unikatnih kultura koje je naseljavaju više od hiljadu godina. Ovo su najlepši kanjoni na Balkanu koji se nalaze u blizini same tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Kanjon reka Uvac meandri - najlepši kanjoni na Balkanu

Kao što kultura ne može nastati niti se formirati bez uticaja geografskih karakteristika, tako ni priroda ne može ostati ne dodirnuta kulturama. Ipak, postoje prirodne lepote Balkana i fascinantne geografske karakteristike na našim prostorima koje su gotovo nepromenjene već hiljadama godina, a koje i dalje zadivljuju svojim izgledom i danas su neka od glavnih prirodnih atrakcija na Balkanskom poluostrvu. Ovaj put su tema najlepši kanjoni na Balkanu u blizini tromeđe tj. mesta gde se spajaju Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Tromeđa nekadašnje zajedničke države je mesto na kom biljni i životinjski život buja milenijumima i milionima godina, a koji je koliko toliko uspeo da se očuva od trenutka kada je čovek intenzivno počeo da menja prirodu, prilagođava je sebi i naposletku, nažalost, uništava. Upravo ovde se još uvek ulažu veliki napori da se očuvaju lepote koje nam je majka priroda podarila, i to sa pravim razlogom. Upravo ovi kanjoni su često atrakcije koje posećuju brojni turisti koji dođu na Balkan, a neretko mogu i uživati u aktivnostima u prirodi upravo ovde. Jedna od najpoznatijih aktivnosti u kanjonima je upravo kanjoning ali pomenućemo ga već nešto kasnije.

Počnimo obilazak najlepših kanjona na tromeđi naše tri zemlje.

#1 Kanjon Uvca i prelepi meandri istoimene reke (Srbija)

Počnimo od najsevernijeg od pomenutih kanjona, kanjona reke Uvac koji se nalazi u Srbiji, nadomak Sjenice. Reka Uvac je osim svoje čistoće poznata kao reka koja je meandrirala na takav način da je formirala jedan od najlepših tokova reke na svetu, a pogotovo na Balkanu. Drugi kanjoni na našem spisku su sigurno veći, dublji i fascinantniji po metričnoj karakteristici, ali nijedan se ne može uporediti sa kanjonom reke Uvca i njenim meandrima koje na određenim mestima „skreću“ pod uglom većim od 270 stepeni. Fascinantno zar ne?

Meandri i zelenilo reka Uvac kanjon

Reka Uvac koja izvire podno Jadovnik planine, formirajući granicu Zlatibora i Zlatara je poznata i po tome što poseduje tri veštačka jezera koja su turistički veoma atraktivna i aktivna, a tu su i dve hidroelektrane. Takođe ovo prostranstvo je i poznato stanište beloglavog orla.

#2 Kanjon reke Tare (Crna Gora)

Pođimo nešto južnije i pređimo granicu Srbije i Crne Gore, i vrlo brzo stižemo do Nacionalnog parka Durmitor i u fantastični kanjon reke Tare. Osim što je kanjon reke Tare najdublji u Evropi, i drugi najveći na svetu, njegova dužina od istoka ka zapadu Crne Gore sve do Bosne i Hercegovine. Kanjon reke Tare je formiran od planine Komovi pa sve do severne granice Nacionalnog parka Durmitor u okviru kog je dom za neke od endemskih vrsta biljaka, ali i životinja o kojima smo već pisali.

Kanjon reka Tara Crna Gora

Reka Tara ili kako je još nazivaju „Suza Evrope“ je mesto na koje brojni turisti odlaze na najbolji rafting u Evropi i šire. Brzaci i krivine Tare su tu za adrenalinski naboj, a mnogi koji dođu u Crnu Goru na rafting se odlučuju i za canyoning kao ekstremni sport i zabavu pošto Crna Gora poseduje mnoštvo kanjona i opcija za avanture u prirodi.

#3 Kanjon Nevidio (Crna Gora)

Upravo ovaj kanjon je najposećeniji kada je u pitanju canyoning Montenegro odnosno osvajanje kanjona kao ekstremna aktivnost u prirodi. Nalazi se nešto južnije od kanjona reke Tare i planine Durmitor, a iako je znatno manjih dimenzija od nekih drugih kanjona na ovoj listi, njegov izgled, geomorfološke odlike, uzanost od svega 0,7 m u jednom svom delu predstavlja fantastičnu kanjoning avanturu zbog koje zaslužuje mesto na listi najlepših kanjona na tromeđi. Možda ipak bolje rečeno – najuzbudljiviji kanjon sa ove liste.

Canyon Nevideo - canyoning Montenegro

Kroz kanjon Nevidio protiče reka Komarnica koja izvire ispod maločas pomenutog Durmitora, a otkrivanje Kanjona Nevidio je teklo dosta dugo. Zapravo, kanjon Nevidio je bio poslednje otkriveni kanjon u Evropi, pri čemu su prvi pokušaji za osvajanje kanjona izvedeni sredinom XX veka, da bi konačno 1965. godine ovaj kanjon bio osvojen a lepote koje krije po prvi put postale vidljive za svet. Od tada do danas je kanjon Nevidio obavezna stanica mnogih avanturista koji vole plivanje, spuštanje niz stene i skakanje u reku koja je na nekim mestima duboka više 300 m.

#4 Reka Sutjeska i kanjon reke Hrčavke (Bosna i Hercegovina)

Stigosmo i nešto zapadnije u Bosnu i Hercegovinu. Reka Sutjeska dobro poznata kako prirodnom lepotom, s obzirom da potpada pod Nacionalni park Sutjeska koji je najveći i najstariji nacionalni park u Bosni, tako i svojim istorijskim značajem. Ovaj put govorimo o prirodnim lepotama i lepoti reke Sutjeska i njenog kanjona.

Reka Hrčavka Nacionalni Park Sutjeska kanjon

Sam kanjon Sutjeske nije mnogo veliki i zapravo je veoma uzan, ali utisak koji ostavlja dok se brzi tok Sutjeske lomi od njegove stene zaista je vredan pominjanja, dok je prava njegova vrednost sama činjenica da se nalazi u jednom od najočuvanijih prirodnih područja u svetu a pogotovo u Evropi. U blizini su i fantastični prirodni rezervat Perućica, planina Maglić kao i Zelengora. Tu je i prelepa reka Hrčavka I njen kanjon koji je takođe pogodan za canyoning avanture.

Foča kao centar dešavanja i grad koji se praktično nalazi na samoj tromeđi je grad iz kog lako možete poći na najrazličitije izlete i upoznati sve prirodne lepote ovog dela Balkana i tromeđe naše tri zemlje. Upravo tu se reka Sutjeska i uliva u Drinu, pa na Vama ostaje da se odlučite da jedan vikend provedete kroz upoznavanje onoga što Balkan krije, i otkrivanje svih lepota našeg prostora. Na mestu odakle je sve i počelo.