TEGOBE SLUZOKOŽE ŽELUCA

Karakteristična samo za ljudsku vrstu, helicobacter pylori zakači se za sluzokožu želuca i stvara probleme. Za lečenje helikobakterije preporučuje se stručni medicinski nadzor ukoliko je infekcija povezana sa još nekim zdravstvenim problemima. U suprotnom, moguće je ukloniti potpuno prirodnim sredstvima.

 

Helikobakter pilori (helicobacter pylori) ili poznatija kao helikobakterija sreće se samo kod ljudi i to u donjem delu želuca (tzv. pilorusu), a dovodi se u vezu sa nastankom gastritisa i čira na dvanaestopalačnom crevu.

lečenje helikobakterije

Ova bakterija je prirodno prisutna u ljudskom želucu, tačnije u njegovoj sluzokoži, ali isto tako može biti prisutna u ćelijama koje oblažu želudac. Zahvaljujući svom štapićastom obliku, helikobakterija se može zakopati u sluzokožu i na taj način dovesti do nekoliko ozbiljnih komplikacija – od hroničnog gastritisa, anemije prouzrokovane nedostatkom gvožđa, čira na dvanaestopalačnom crevu i raka želuca do bolesti kardiovaskularnog sistema, jetre i mnogih drugih organa.

Za lečenje helikobakterije obično je potrebna medicinska pomoć, ali se takođe može pokušati i određenim prirodnim tretmanima kako bi infekcija stvorena ovom bakterijom nestala.

Prirodni tretmani u lečenju helikobakterije su sasvim bezbedne, ali je preporučljivo potražiti medicinsku pomoć onda kad je ta bakterijska infekcija povezana sa rozaceom, koronarnim srčanim oboljenjima, fibromijalgijom ili Parkinsonovom bolešću.

Postoji nekoliko potpuno prirodnih opcija za lečenje helikobakterije u želucu.

Brusnica

Jedan od najjednostavnijih prirodnih sredstava u borbi protiv helikobakterije je sok od brusnice, koji pomaže jer je prepun antioksidanata i može da inhibira rast helikobakterije u želucu. Najmanje 250 mililitara soka od brusnice dnevno dovoljno je da se vide pozitivni rezultati.

Sladić

Sladić u sebi sadrži više od 400 lekovitih jedinjenja, a dobar deo njih odnosi se i na tretiranje crevnih bakterija. Tradicionalno korišćen za lečenje čira u kineskoj medicini, sladić može pomoći u eliminaciji helikobakterije, ali i sprečiti je da se prikači za želudačnu sluzokožu.

Majčina dušica

Majčina dušica (timijan) nije samo začin specifičnog ukusa, već poseduje i neke neverovatne lekovite osobine. Zbog svojih jakih antibakterijskih osobina, majčina dušica se može koristiti kao prirodni lek za helikobakteriju. Neke medicinske studije utvrdile su da ekstrakt timijana može smanjiti rast helikobakter pilori i pomoći u njenoj eliminaciji.

Probiotici

Probiotici povećavaju broj dobrih bakterija u želucu i crevima, tako da su oni u stanju da se helikobakterija i druge štetne bakterije drže podalje od digestivnog sistema onog koji ih konzumira. Probiotici se nalaze u fermentisanim namirnicama poput jogurta, kiselih krastavaca, kiselog kupusa, kefira, tempeha, kombuhe, ali i kod miso supe, praziluka, luka i špargle.

Brokoli

Prisustvo biohemijskog jedinjenja sulforafana razlog je što se brokoli može pokazati efikasnim kad je u pitanju lečenje helikobakterije. Neke studije pokazale su da dnevna konzumacija oko 70 grama brokolija na nekoliko meseci može smanjiti kolonizaciju ovih bakterija. Takođe, ovo zeleno povrće štiti i sluzokožu želuca da se ne bi inficirala.

Maslinovo ulje

Kao što kažu svi vodeći svetski nutricionisti, poželjno je zameniti suncokretovo ulje maslinovim uvek u svakoj prilici pri kuvanju kako bi se uživalo u brojnim prednostima koje ulje masline ima za čovekovo zdravlje. Maslinovo ulje može da posluži kao prirodni lek za helikobakteriju, jer sadrži nekoliko moćnih antioksidanata. Ova jedinjenja su efikasna protiv mnogih sojeva helikobakter pilori. Razne studije na životinjama potvrdile su koristi maslinovog ulja za lečenje infekcije ovom bakterijom, a istraživači smatraju da je ono jednako korisno i za ljude. Takođe, redovno konzumiranje maslinovog ulja daje rezultate i u lečenju stomačnih čireva.

Zeleni čaj

Bogat antioksidantima i katehinima, zeleni čaj uvek može pomoći u prevenciji oksidativnog oštećenja i očistiti bakterijske infekcije. Zbog toga, njegovo redovno konzumiranje može biti efikasno protiv helikobakterije, jer zeleni čaj generalno pomaže u smanjenju upale i sprečavanju probavnih problema.

Crveno vino

Isto kao i zeleni čaj, crveno vino ima nekoliko značajnih antioksidanata i prepuno je izrazito moćnih antibakterijskih svojstava. Kada je reč konkretno o helikobakteriji, visoka koncentracija resveratrola u crvenom vinu čini ga efikasnim protiv ovog tipa bakterije. Crveno vino se pokazuje efikasnim zbog idealne kombinacije alkohola, resveratrola i kiselosti, tako da jedna čaša crvenog vina dnevno može biti od koristi za celokupno zdravlje.

Manuka med

Ovaj med sa australijskog kontinenta sve je popularniji i kod nas, a koristan je zato što može da spreči rast i razvoj helikobakterije, kao i sve njene dalje komplikacije. Postoje naučni dokazi da redovna konzumacija manuka meda može u potpunosti zaustaviti rast helikobakter pilori.