BORBA SA ZLOM U SEBI

Teško je boriti se protiv poroka, ali ne i nemoguće. Kada mislimo da nema izlaza ni spasa, možemo se okrenuti veri, jer nas ona poziva da se istinski pokajemo zbog grehova koje počinismo kao i svaki čovek. Kroz intimnu ispovest otkrivamo koje molitve i akatiste treba čitati kao vid borbe protiv najtežih poroka.

 

Znamo da se u poroke ubrajaju pušenje cigareta, opijanje alkoholnim pićima, konzumiranje narkotika i gubljenje novca kockanjem. To su teški moralni sunovrati ljudskog bića, koji ga teraju u greh, beznađe, bedu i druge opasne zamke.

protiv poroka

Valja reći da su strašni gresi i poroci postojali još u doba pravednih Praotaca: Noja, Lota, Avrama, Isaka i Jakova. Svi ti potonji sveci nisu ostajali imuni na poročna zadovoljstva, ali su se pokajali zbog toga i vratili na pravi put.

Na primer, u Bibliji je opisano da se Isak opijao, da je i Noje bio skron opijanju, iako je bio pravedan. Prorok Joil u svojoj knjizi Svetog Pisma piše protiv pijanstva kao i Apostol Pavle u Poslanicama.

Kod mene u porodici niko nije konzumirao alkohol, nazdravljalo se samo za krsnu slavu. Upoznao sam u jednoj diskoteci devojku i izlazili smo dosta zajedno, ali njeno društvo bilo je obično pod dejstvom alkohola i ja sam s vremena na vreme počeo svake subote da se opijam.

Završio sam srednju školu, posla nije bilo i počeo sam da kockam. U početku sam dobijao, a kasnije gubio na kladionicama, po kockarnicama dobijao i gubio pare, tačnije rečeno više gubio.

U to vreme, devojka i ja smo se dosta svađali. Jednog dana posetio sam kuma koji je bio pobožan i on mi je definisao Apostola Pavla i Proroka Joila, koji jasno izobličavaju greh pijanstva. Devojka mi je tog dana rekla da se ljudi u većim gradovima odvikavaju u centrima od droge svih vrsta, kockanja i pijanstva. Krenuli smo tamo i bilo je jako puno zavisnika. Jedan od njih je rekao da je počeo da se moli i da mu je lakše, dok su mu se ostali smejali.

Ja sam istog dana pozvao kuma i pitao ga da li imaju neke molitve protiv pijanstva on mi je rekao da pročitam Žitije Svetog Mojseja Murina što sam isto veče i učinio. Zatim, dao mi je savet kad god mi se pije ili kocka da uzmem Jevanđelje i da čitam što sam iz dana u dan činio sve više i više. Tako da sam skoro prestao da pijem i ja i devojka. Nekima iz mog društva pomogao je Kanon Svetom Bonifatiju kao i Akatist Presvetoj Bogorodici “Neispijena čaša”.

Počeo sam i ja da se molim Svetom Mojseju Murinu, sa Akatistom i Kanonom Svetom Bonifatiju kao i Akatistom “Neispijena čaša”. Neki sveštenici su ljudima iz centara poručivali da protiv droge čitaju Akatiste Svetoj Kseniji i Svetom Jovanu Šangajskom. Dakle, protiv pijanstva čita se Kanon i Akatist Svetom Bonifatiju, hrišćanskom velikomučeniku koji je sa tamne strane pijanstva prešao u hrišćanstvo i mučeničkom smrću za Hrista zaradio Raj, kao i Akatist Presvetoj Bogorodici “Neispijenoj čaši” koja se kroz mnoge stradalnike od pijanstva kroz vekove proslavila i slavi se, jer od pijanstva ljude izbavlja.Protiv droge čitaju se Akatist Svetom Jovanu Šangajskom i Svetoj Kseniji jer su i za života oslobađali ljude od poroka.

Protiv poroka treba se moliti i Svetima: Proroku Joilu, Apostolu Pavlu, Mojseju Murinu i Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.