DA LI JEDENJE UVEČE GOJI?

Svi znamo onu poznatu – preskoči večeru i smršaćeš. Da li je to zaista tačno? Da li stvarno ne smemo da jedemo kasno uveče kako bismo smršali? Zar ta pitanja ne zbunjuju većinu nas? Posebno one koji veruju da je sva hrana = kalorije.

 

Hrana je čarobno gorivo koje ne samo da nas hrani, već nas čini zadovoljnima. Ali strah da ćete se ugojiti ako jedete kasno uveče pred spavanje može samo uzrokovati suprotan efekat. I taj strah od hrane udvostručuje se kad mislimo na jelo noću. Zašto? Verujete li da ljudsko telo neprestano radi, čak i preko noći dok spavamo. Pumpamo krv kroz srce, dišemo kroz pluća – sve je ovo delo nemilosrdne mašine (vašeg tela) koja upravlja vama, ne vi njome.

Kako reagujemo na saznanje da „ne smemo“ jesti kasno uveče?

obimna večera kasno uveče

Kada vaš mozak ne dobija potrebna goriva koja dolaze u potpunosti iz hrane, on pada u krizu epskih razmera, pa bilo da je to i preskakanje večere. Šalje crvenu uzbunu koja vas čini strašnima – tresete se, razdražljivi ste, ne možete se koncentrisati, možda vas čak obliva i hladan znoj, ne možete zaspati i imate neodoljivu želju za bilo čime što ima šećera u sebi. Vaš mozak vrišti “Nahrani me!”

Kada preskočite večeru, vaš mozak misli: “Čekaj, možda ne jede jer nema dovoljno hrane – Glad, glad!” Kako bi vas zaštitilo, vaše telo dobija poruku u obliku hormonskog glasnika koji se zove kortizol (koji se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama). To znači da vaše telo pokušava na sve moguće načine da sačuva trbušne masnoće kako bi vam pružilo energiju za sledeći dan.

Ne idite u krevet gladni!

Dakle, podsticanje tela na rad je neophodno, bilo da je to danju ili noću. Nemojte ići u krevet na prazan želudac, umerena hrana uveče može uticati da se osećate znatno odmornije. Slažemo se da večera treba da bude manje obimna u poređenju s našim doručkom ili ručkom; samo zato što se naš gradijent aktivnosti smanjuje kako napreduje dan (osim ako radite noćne smene). Ali večera je takođe važan obrok, koji nikad ne bi smeo da se preskače.

Preskakanje ovog jela rezultiraće velikim jazom između vašeg poslednjeg obroka u danu i prvog obroka sledećeg dana. To može uzrokovati gnusnu glad, tešku kiselost, mučninu, nesvesticu i poremećen san.

Preskakanje obroka, u ovom slučaju večere, može biti i razlog zbog kojeg se prepustite iskušenju i poželite “nešto slatko” noću. To se događa zato što niste dobro napunili telo tokom dana sa pravim kalorijama (čitajte: zdravim ugljenim hidratima) i tako ćete ga dopunjavati i ispuniti pogrešnim (čitajte: nezdravim desertom).

Kada je pravo vreme za večeru?

Uticaj koji stvara šećer noću

Što pre večerate, to je bolje, samo zato što ste budni duže i možda malo manje aktivniji nego što ste preko dana. Kada smo budni, naše telo radi na osnovnoj metaboličkoj stopi, ali kada spavamo, upravo ta stopa metabolizma se usporava.

Što duže budete budni, to će vaše telo više moći da “sagoreva” kalorije. Ali, kao što smo rekli ranije, večera je važan obrok i ne sme se preskočiti. Dakle, rešenje je jesti laganu večeru i ostati budan najmanje dva sata nakon toga.

Da, žrtvovanje spavanja može biti cena koju morate platiti, ali ne možete pobediti svugde! Jake večere uzrokuju “mamurlukanje masnoće”, a jedenje veoma velike, bogate večere rezultira onim što se naziva”mamurluk masnoće”! Baš kao što vas pijenje viška alkohola usporava sledeći dan, konzumiranje visoko kaloričnog šećera tokom noći preopterećenje je za vaš probavni sistem. Zato je važno kombinovati hranu na pravi način.

U tom slučaju, probavni organi ne dobijaju adekvatan odmor ni tokom noći, tako da sledeći dan fizički i duševno usporavate svoje telo. Ovde je ključ u održavanju ravnoteže. Jedite laganu, zdravu, malu večeru i videćete kako ćete lako zaspati. Sutra ćete se probuditi srećni, sveži i puni života! A ako vam je zaista važno da smršate, potražite drugi način – podsticanjem sagorevanja kalorija tokom vežbanja.

Ne morate se odreći obroka, važno je samo da jedete umereno i mnogo vežbate, ali ako niste od onih “jakih”, postoje preparati za podsticanje sagorevanja masnoća, samo se svakako savetujte sa svojim lekarom i pročitajte uputstva i recenzije proizvoda pre nego što nešto unesete u svoje telo.