SAVETI ZA MIRNIJI I LEPŠI ODMOR

Putovanja su omiljena aktivnost mnogih, jer tako upoznajemo druge gradove, druge narode, običaje, kulture i njihove navike. Na putovanjima stičemo iskustva koja će nam biti korisna u životu. Kako organizovati savršeno putovanje i provesti se nezaboravno?

 

Pre svega, isplanirajte sa kim putujete, jer znate kako kažu, najbolje upoznate nekoga na putovanju. Ukoliko putjete sa nekim sa kim do sada niste putovali, budite sigurni da to želite, i da je ta osoba spremna na prilagođavanje.

Savršeno putovanje - veseli putnici

Osoba ne mora potpuno da vam odgovara, važno je samo da bude tolerantna, i da je sposobna sama da funkcioniše, a ne da se osećate kao da ste poveli dete sa sobom.

Organizacija putovanja je u poslednje vreme postala popularna koliko i organizacija proslava, jer su mnogi shvatili koliko je važno imati organizovano putovanje, kako biste u njemu uživali. Organizacija putovanja zahteva mnogo toga, ali vam svakako nije potrebna agencija za organizaciju događaja. Mi ćemo vas u ovom tekstu uputiti na osnovne stvari.

#1 U kofer stavite samo ono što vam je zaista potrebno

Ukoliko idete negde na tri dana nema potrebe da nosite tri para pantalona. Odredite odeću koju ćete nositi, izaberite haljinu i džempere koji su udobni. Ponesite stvari koje možete lako da kombinujete, nema potrebe da nosite nešto ekstravagantno ukoliko ste pošli na putovanje obilaska grada.

Ponesite dovoljnu količinu novca. Verujemo da ste sposobni da procenite koliko novca vam je potrebno za tri dana. Procenite koliko vam novca treba, i ponesite dodatak koji će biti za neplanirane aktivnosti, ili novac koji ćete iskoristiti ako izgubite primarni novac.

Prenatrpan kofer je problem i za vas, i za vašeg sapuntika, i za prevoz, tako da rešite sve ove muke, i ponesite ono što vam zaista treba.

Ukoliko imate dilemu da li da se opredelite za vikend putovanja ili letovanje, u našem tekstu pročitajte uporednu analizu ova dva izbora putovanja.

#2 Odštampajte dokumenta

Kako ne biste došli u neprijatnost ukoliko izgubite dokumenta, odštampajte sve svoje podatke, i sačuvajte ih na eksternom hardu. Osim pasoša, lične karte i ostalih ličnih dokumenata, odštampajte i hotelsku rezervaciju.

Mnogi hoteli imaju isti naziv, pa kako ne biste gubili vreme u traženju i raspravljanju sa recepcionierima, dovoljno je da pokažete svoju rezervaciju na papiru. Oni će znati da li je to njihov hotel, a ako nije znaće gde da vas upute.

par leži na travi i gleda mapu

Takođe, odštampana rezervacija hotela je odlična i kada hoćete taksisti da kažete kuda da vas odveze, a ime hotela ne umete da izgovorite. Pokažite mu na papiru naziv i broj ulice, i ubrzo ćete stići na odredište.

Ukoliko vas zanima letovanje bez hotela i rezervacija, pročitajte savete za letovanje kamperom.

#3 Izbegavajte menjačnice na aerodromima i autobuskim stanicama

Kako biste sačuvali vaš novac nemojte nikada da ga menjate na aerodromu, ili autobuskoj stanici. Jer je ovde kurs mnogo nepovoljniji za vas.

Ove menjačnice zarađuju na tome što se vama žuri, i što nemate domaću valutu. Predlažemo vam ili da razmenite kod kuće novac, ukoliko za to postoji mogućnost. Ukoliko ne postoji, onda vam savetujemo da prošetate malo do grada, jer koferi ne bi trebalo da su vam teški ako ste ispoštovali prvi savet.

#4 Suvenire kupujte u gradu, ne na aerodromu

Kao i za menjčanice, i ovde žele da vam uzmu što više novca i iskoriste vašu neinformisanost. Suvenire obavezno kupujte u gradu, jer su tamo i do tri puta jeftiniji.

Ono što svakako ne želite je da bacite velike količine novca na sitnice koje treba da budu samo mala uspomena sa putovanja.

#5 Ponesite obuću koja je udobna

silueta žene na vetru

Veoma je važno da odeća i obuća u kojoj putujete i u kojoj šetate bude udobna kako bi vam bilo prijatno. Razgledanje grada u neudobnoj obući može potpuno da pokvari utisak sa prelepog putovanja.

Nove patike svakako nisu najbolja opcija, jer se još nisu prilagodile vašoj nozi. Najbolje je da koristite obuću koju ste već nosili, i koja je kvalitetna, napravljena od prirodnih materijala u kojima se vaša noga neće znojiti.

Pročitajte i koje su to destinacije u Evropi i svetu po kojima možete putovati sa decom i porodicom.