GASTRO PONUDA BEOGRADA

Srbija je poznata kao zemlja u kojoj se dobro jede, sa pregršt specijaliteta i nacionalnih jela, pa tako njenom glavnom gradu ne manjka ni dobrih restorana. Turisti, kao i naši ljudi, imaju mnogo opcija kada su restorani u Beogradu u pitanju, pa je ponekad i teško odlučiti se za najbolji.

 

Gastronomska ponuda Beograda može da zadovolji svačiji ukus, bilo da ste ljubitelji nacionalne kuhinje, bilo da vas mame neki egzotičniji ukusi. Razmislite za koju vrstu kuhinje ste raspolOvde možete jesti mariniranog lososa, pačetinu sa moženi, i pogledajte koji su to najbolji restorani čiju hranu morate probati.

Čaše za vino na stolu

Magaza Gastropub – restoran internacionalne kuhinje

Ukoliko ste neodlučni kada je u pitanju vrsta hrane koju želite i kada je u pitanju Beton hala Magaza jeste odličan izbor koji spaja tradicionalnu i modernu kuhinju. U pitanju je još uvek “sveže” otvoren restoran u Beogradu koji, uz fenomenalan pogled na reku Savu i večernje svirke, nudi širok asortiman specijaliteta.

Gambor na kineskim štapićima

adera sosom, gambore na žaru, hobotnicu ili filet dimljene patke, ali takođe i domaće specijalitete poput sarmi, ćevapa, leskovačkih kobasica ili teleće kolenice.

Uz ukusne kolače nakon obroka, dodatak svemu ovome može biti jedno od čak 40 vrsta piva koje Magaza nudi. Uz dobru hranu i pivo, dobar izbor muzike i ambijent uz reku sigurno ćete biti zadovoljni boravkom u ovom restoranu.

Cantina de Frida – latino-američka kuhinja

Jedinstveni enterijer restorana Cantina de Frida inspirisan je životom legendarne meksičke umetnice Fride Khalo. Pravo mesto za ljubitelje jela iz područja Španije, Argentine i Meksika, kao i njihove kulture čiji ćete duh sigurno osetiti u ovom restoranu.

Meksička tortilja

Mali tanjiri – tapasi, španska vrsta predjela, su nešto što morate probati, a na izboru su vam različite varijante. Služe se sa naćosima, tortilja čipsevima i pedesetak vrsta preliva kao što su preiv od kapra i sušenog paradajza, gvakamole, jogurt sa začinskim biljem i slično. Tu je i varijanta sa lososima i lignjama.

U ponudi su i specifične salate, ali i meso koje zauzima počasno mesto u jelovniku, na čelu sa španskom ljutom kobasicom. Ljubitelji ljute i začinjene hrane će sigurno biti zadovoljni izborom jela.

Ebisu – japanska kuhinja

Na poslednjem spratu hotela Square Nine nalazi se restoran Ebisu, nazvan po japanskom bogu ribara. Ljubitelji azijkog područja i jela bi obavezno trebalo da posete ovaj restoran jer predstavlja simbol autentične japanske kuhinje.

Japanski specijalitet

Polovina menija posvećena je najpoznatijem jelu japanske kuhinje – sušiju, koji spremaju pravi profesionalci. Ali, tu su i japanska jela od aburija, ručno pravljene nudle, prolećne rolnice, krabe i ostali morski plodovi, kao i Emame – neobična japanska boranija s krupnom solju.

Ovde ćete zaista imati priliku da probate sve što japanska kuhinja nudi. Pored toga, tu su i najbolja piva, vina, kao i žestoka pića iz Japana. Single malt japanski viski i inovativni kokteli samo su deo pića koja vas tamo čekaju.

Dvorište – mediteranska kuhinja

U Svetogorskoj ulici smešten je restoran koji predstavlja beg od gradske gužve i put do Krita, Jadrana, Andaluzije i Bliskog Istoka. Restoran “Dvorište” je mesto koje vas enterijerom, a pre svega svojih gastronomskim specijalitetima vodi u ove krajeve.

Mediteranska hrana

Neobični začini, sveže namirnice i domaća vina su ono po čemu je “Dvorište” poznato. Kreativna kuhinja ovog restorana poštuje pravila mediteranske ishrane, filozofije i načina života. Osnova svega je maslinovo ulje koje stiže iz porodičnih maslinjaka iz sela Kritsa na Kritu.

Neka od glavnih jela su punjeni plavi patlidžan sa povrćem i kus-kusom, Izmir Kebab, file lososa u sosu od pomorandže i pire od plavog patlidžana sa junećim gulašom. Tu su i domaće njoke, rižoto sa svežim lososom i tikvicama, kao i mnogi morski plodovi. Nakon obroka, obavezno se zasladite panakotom sa prelivom manga i borovnice.

Durmitor – srpska kuhinja

Ukoliko ste ipak ljubitelj domaće, nacionalne kuhinje, ili su vam u poseti gosti iz inostranstva koje želite da upoznate sa srpskim specijalitetima, restoran “Durmitor” je pravi izbor za vas. Ovaj restoran izgrađen je još 1993. godine, a i dan danas ovde morate rezervisati mesto na vreme jer je uvek puno.

Meso na roštilju

Počinje se telećom, jagnjećom ili ribljom čorbom i predjelima kao što su duvan čvarci, paprika u pavlaci ili pihtije. Od glavnih jela tu su čuvena Karađorđeva šnicla, Šumadijska tepsija, pileći file spreman na mnogo načina, ćufte u sosu, a naravno tu je i velika ponuda roštilja kao i razne vrste pečenja, na ražnju ili ispod sača.

Krompir ispod sača sa kajmakom je prilog jelima, a ne treba propustiti ni hleb ispod sača. Pored standardne ponude pića tu je vinska karta sa preko 100 vrsta domaćih i stranih vina. Potpun doživljaj za sve ljubitelje srpske kuhinje.

Bilo da ste ljubitelji domaće ili svetske kuhinje, pred vama je veliki izbor, kako različitih lokacija, enterijera tako i vrsta jela. Jedno je siguno, ukoliko boravite u Beogradu sigurno nećete ostati gladni.