SAVETI ZA ŠTO LAKŠE ODLUČIVANJE

Saznajte koje su odlike kvalitetnog laminata koji dobro izgleda i kako ga održavati da što duže traje u odličnom stanju!

 

Laminat je idealan izbor za pod u svakom domu: dizajn dolazi u brojnim varijantama, lako se održava i daje domu toplinu kakvu pločice ne mogu da pruže.

Ako vam je potreban kvalitetan laminat Beograd nudi puno opcija – ali treba prepoznati onu pravu. Različite vrste laminata se razlikuju među sobom po debljini, kvalitetu, otpornosti, i u zavisnosti od vaših potreba odabraćete posebnu vrstu.

Ovde ćete saznati kako odabrati najkvalitetniji laminat za podove i na šta treba obratiti pažnju prilikom selekcije, kako se laminati uklapaju i kakve su vam sve vrste na raspolaganju.

Koje vrste laminata postoje?

Na prvi pogled laminate razlikujemo po izgledu: neki imitiraju parket, drvo, kamen, neki su išarani, a neki jednostavni, jednobojni.

Što se sastava tiče, laminati se sastoje najvećim delom od drveta (između 80 i 90 procenata), tačnije od drvne prerađevine koja se presuje i lepi uz pomoć sintetičkih smola u nekoliko slojeva. U odnosu na elemente koji ulaze u sastav i način presovanja laminati se dele na:

  • HPL – presovan pod snažnim pritiskom;
  • LPH – presovan pod slabijim pritiskom;
  • LPL poliester – poliesterske smole;
  • LPL melamin – melaminske smole.

Takođe je važno kako se laminati dele po opterećenju koje trpe:

  • Klasa 31 – idealna za spavaće sobe i slabo frekventne prostorije;
  • Klasa 32 – za kuće, stanove i poslovne prostore gde nije velika fluktuacija;
  • Klasa 33 – univerzalna klasa.

Biranje laminata za dom – na šta obratiti pažnju?

Ne samo što će vam trebati poseban laminat za dom, nego što i za različite delove doma morate birati različite laminate!

Naime, u prometnijim delovima stana, kao što su hodnik, stepenice, kuhinja i dnevna soba, potrebno je staviti otpornije laminate, ali kako biste uštedeli, vodite računa da ne uzmete previše čvrst laminat – da budete zadovoljni i vi i vaš novčanik!

U „mirnijim” delovima stana u redu je staviti i manje otporne laminate; u spavaćoj sobi, na primer, nema potrebe stavljati snažan i skup laminat – ali on mora biti dovoljno jak da se u njemu ne pojave udubljenja od kreveta, komoda i drugog teškog nameštaja koji se ne pomera često.

Stilsko uklapanje laminata sa enterijerom

Laminat je topla podna obloga, ali svojim dizajnom može podražavati i hladne obloge (kamen, keramičke pločice). Iz tog razloga se vrlo lako uklapa u razne vrste ambijenata, i ne izgleda loše u minimalističkim enterijerima u duhu skandinavskog dizajna, a slaže se i uz stilski nameštaj – na primer, laminat koji imitira tamne i široke daske, brodski pod ili slično.

Svetli laminati

Izolacija od vlage i buke – kakvu je podizolaciju potrebno staviti?

Laminat nije preterano zahtevan što se tiče podloge: ona treba da bude čista, potpuno suva i ravna.

Ako se postavlja preko betona, neophodna je najpre parna brana, da spreči prodor vlage, a zatim i foliju ili pločice za prigušivanje buke i dodatno poravnavanje. Ove folije dolaze u različitim debljinama, a takođe su i dobra termoizolacija.

Najvažnije je da hidroizolacija bude dobro urađena, jer vlaga uništava i laminat i parket!

Saveti za održavanje laminata

Koliko god da je laminat kvalitetan i postavljen stručno i u odgovarajućim uslovima, neophodno je održavati ga na odgovarajući način kako bi dugo trajao, bez izdizanja, uleganja i krivljenja:

  • laminat najbolje opstaje u sobnoj temperaturi – tačnije, od 18 do 20 stepeni;
  • kako je laminat najvećim delom od drveta, skupljaće se i širiti u zavisnosti od procenta vlage – ona ne treba mnogo da varira!
  • prevelika vlažnost, naročito zimi i u kišnom periodu, izaziva bubrenje laminata i tada treba pojačati grejanje; logično, izbegavajte laminat u kupatilu!
  • suv vazduh izaziva skupljanje laminata, i on se tada može razdvojiti, pa treba nabaviti ovlaživač vazduha;
  • prljavština slabo prianja za nove, kvalitetne laminate, pa za čišćenje koristite namenska sredstva ili vlažnu krpu – nikako čistače na paru i sredstva za poliranje!

Kvalitetan laminat daće vašem domu odličan izgled uz lako održavanje – zato vredi uložiti u njega.