DIJETA BEZ MASTI

Šta je niskomasna dijeta i zašto se sprovodi? Koje su najbolje niskomasne dijete? Po čemu se razlikuju ove dijete?

 

Niskomasna dijeta propagira smanjen unos masnoće, posebno zasićenih masnih kiselina, i preporučuje se svakome ko je pod rizikom da oboli od hipertenzije, od hronične gojaznosti i autoimunih bolesti. Godišnji izveštaj US News & World Report otkrilo je najpopularnije i najbolje niskomasne dijete.

Vrh lestvice su zauzele DASH dijeta i mediteranska dijeta.

Niskomasna dijeta - najbolje niskomasne dijete za vas HCLF dijeta vegana

  • DASH DIJETA

DASH dijeta je koncept ishrane namenjen, pre svega, ljudima koji pate od povišenog pritiska. Osnov ishrane čine zdravi niskokalorični proizvodi, a cilj je dugoročno usvajanje zdravih prehrambenih navika, pa pomoću dijete brzo nestaju i kilogrami. Uz to snižava holesterol, održava uravnotežen nivo šećera i štiti od srčanoga i moždanoga udara. Odlična je kako za liniju tako i za zdravlje.

Specijalista za ishranu i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Jagoda Jorga ističe da DASH dijeta  nije osmišljena samo kao način zdrave ishrane za gubitak kilograma, nego dijeta sa kojom se reguliše visoki krvni pritisak i holesterol. Prehrambene preporuke DASH dijete odnose se na smanjen unos masnoća kroz izbacivanje masnog mesa i masnih proizvoda iz jelovnika.

Prema DASH dijeti dnevno treba uneti u organizam 8-10 porcija voća i povrća, 7-8 porcija žitarica i 2-3 porcije niskomasnih mlečnih proizvoda.Ova dijeta obuhvata: cele žitarice, ribu, piletinu, ćuretinu, mahunarke, semenke, orašasto voće i biljna ulja, ograničen unos šećera i crvenog mesa. Dijeta ima malo zasićenih, nezdravih masnoća, a bogata je i sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, vlakna i proteine.

Kao izvor proteina u ishrani preporučuje se živina, riba, plodovi mora, nemasni sirevi, jaja (belanac, budući je žumanac bogat holesterolom) i mahunarke, posebno soja i proizvodi od soje. Svakodnevni jelovnik temelji se na žitaricama i mahunarkama, a veliki je naglasak i na svežem voću i povrću.

Ovoj dijeti se ni ne može zameriti sporiji gubitak kilograma, naročito kada se uzme u obzir koliko je zdrava.

  • MEDITERANSKA DIJETA

Mediteranska dijeta jedan je od najzdravijih oblika ishrane koja osim što utiče na očuvanje zdravlja, pomaže da se na zdrav  način izgube suvišni kilogrami. Mediteranska ishrana obiluje svežim, sezonskim povrćem i voćem, koji se prema preporukama konzumiraju u količini od pet porcija dnevno. Specifične namirnice za mediteransku ishranu svakako su riba i morski plodovi, sir, maslinovo ulje kao zamena za zasićene masnoće, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće poput blitve i kelja i raznoliko voće poput grožđa, dinja, nara.

Dijeta u osnovi isključuje crveno meso, šećer i zasićene masti i naglašava potrošnju svežih proizvoda, mahunarki i celih žitarica. Možete smršati oko 3 kg za 7 dana i pritom poboljšati vaše zdravlje. Od alkohola dozvoljena je čaša crnog vina svaki drugi, treći dan.

Ukoliko osetite glad između obroka, možete pojesti voćku ili do 100 g suvog ili koštunjavog voća.

Za ovu dijetu je obavezno 5 obroka u toku dana, tri glavna i dve užine.

BioMind gif -728x90

  • MIND DIJETA

Ova dijeta je mešavina DASH i mediteranske, a predviđena je kao i kod prevencije nastanka Alchajmerove bolesti, jer se unosi “hrana za mozak“. Ona preporučuje da se jede hrana  koja je idealna za poboljšanje funkcija mozga: jede se zeleno lisnato povrće, ostalo povrće, mahunarke, orašasti plodovi, bobičasto voće, cele žitarice, riba, piletina, ćuretina, maslinovo ulje i vino.

Treba i  izbegavati hranu iz sledećih grupa: crveno meso, maslac i margarin, sir, slatkiši i pržena ili brza hrana.

Ova dijeta sastoji se od proteina, ugljenih hidrata i drugih nutrijenata. Dovoljno je da unosite  tri obroka koji sadrže cele žitarice, salate, povrće, i dozvoljena je jedna čaša vina dnevno. Preko dana se grickaju orašasti plodovi.

Najmanje dvaput nedeljno  jedite piletinu ili ćureće meso i pola šoljice bobica (borovnice najbolje), a riba se jede jednom nedeljno. Jedino ulje koje smete korirstiti je maslinovo.

Potrebno je ograničiti nezdravu hranu: manje od četiri porcije crvenog mesa i mesnih proizvoda nedeljno, manje od pet nedeljnih obroka slatkiša ili kolača bilo koje vrste, manje od 1 kašičice maslaca na dan i manje pržene ili brze hrane.

  • TLC DIJETA

TLC  dijeta je pri vrhu spisa najboljih dijeta zbog svog povoljnog delovanja na zdravlje srca i krvnih sudova, efikasnosti u mršavljenju, zbog toga što zadovoljava principe pravilne prehrane i sigurna je za zdravlje. Kreirao ju je američki Državni institut za zdravlje, a prihvatilo Američko udruženje za srce kao način ishrane koji smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

TLC dijetom unosi se obilje voća, povrća i celih zrna žitarica, kao i niskomasnih mlečnih proizvoda, ribe i mesa živine.

  • VOLUMETRIKS DIJETA

Ova dijeta spada u tri najbolje niskomasne dijete sveta. Volumetriks dijeta se oslanja na energetsku vrednost namirnica i sadržaj vode. Postoje četiri kategorije ishrane: Prvu kategoriju čine: nemasno mleko i niskomasni mlečni proizvodi, voće, povrće sa malom količinom ugljenih hidrata i visokim sadržajem vode. Drugu kategoriju čine ostalo voće, povrće, meso sa manje masnoća (riba, piletina), pahuljice, testenine od integralnih žitarica.

Treću kategoriju čine meso, stari i masni sir, orašasti plodovi i suvo voće, jela kao što su: pica, pomfrit, sladoled i domaći niskomasni kolači. U četvrtu kategoriju spadaju: krekeri i slične industrijske grickalice kao što su čips, perece, čokoladni kolači, slatkiši sa puno masnoća, puter, alkoholna pića, gazirana pića.

Ukoliko jedete namirnice prve kategorije svakoga dana, namirnice druge svakoga drugog dana, a namirnice treće kategorije jednom u pet dana – na odličnom ste putu da izgubite kilograme i poboljšate zdravlje. Četvrtu kategoriju  zaboravite. Preporučena su tri glavna obroka i užina, mada u toku celoga dana možete grickati neku voćkicu ili jesti nešto drugo iz prve kategorije namirnica.

  • DIJETA

Čuvena G dijeta zasniva se na namirnicama koje podstiču razvoj dobrih bakterija u crevima pa se ubrzava metabolizam i reguliše varenje. Traje 21 dan, a prva faza podrazumeva izbacivanje brze hrane, ceo režim je zasnovan na prirodnim i zdravim namirnicama.

U drugoj fazi ubacite prirodne probiotike: kefir, jogurt, kiseli kupus.

U trećoj fazi vraćajte polako uobičajene namirnice, ali pratite reakcije organizma. Za 3 sedmice možete da izgubite 7 centimetara u struku.

Treba ograničiti unos masti i povećati unos proteina. Povećavajte unos voća, povrća i žitarica. Umesto belog jedite integralni hleb, a meso kuvajte i pecite na grilu radi manje masnoća. Osnova jelovnika su voće, povrće, žitarice i mlečni proizvodi s malom količinom masti.

  • DIJETA 900 KALORIJA

Ova dijeta se pokazala kao vrlo efikasna za brzo skidanje kilograma. Ako poštujete pravila, moguće je da smršate 4 do 6 kilograma  za 7 dana. Tokom ove dijete, na listi zabranjenih su sledeći proizvodi: peciva, sve vrste masnoća i ulja, džem, šećer, med, čokolada, kolači, brza hrana, dimljena, previše slana jela.

Dozvoljeno je unositi: posno meso (piletina bez kožice, ćuretina i govedina bez masnoća), svo povrće (osim krompira) i voće, jaja, mleko i mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masnoće. Preporučuju se česti obroci, najmanje pet puta dnevno.

Takođe možete piti kafu i čaj, ali bez šećera. Čaj možete zasladiti sokom od limuna. Nemojte konzumirati napitke koji sadrže alkohol, šećer ili su gazirani.

Ovakva ishrana može delovati stresno na organizam pa nije za aktivne sportiste trudnice, porodilje, dojilje, decu ispod 18 godina, bolesne.

BioLiver-728x90

  • AZIJSKA DIJETA

Ishrana koja uključuje pirinač, povrće, sveže voće i ribu, sa vrlo malo crvenog mesa. Ovaj način ishrane dobar je kod gubitka težine, prevencije bolesti i za optimalno zdravlje.

Ljudi u azijskim zemljama imaju niže stope obolevanja od raka, srčanih bolesti i duže žive. Predpostavlja se da je tako isključivo zbog njihove ishrane: niske masnoće i  zdrave ishrane. Azijska dijeta uključuje i hleb, kukuruz i druge cele žitarice, voće, povrće, mahunarke, semenke, orašaste plodove i biljna ulja. Riba i školjke (ili mlečni proizvodi) nisu obavezni svaki dan, a možete slobodno jesti jaja, piletinu i nešto slatko jednom nedelje. Crveno meso dopušteno je jednom mesečno. Ne zaboravite začine – poput bosiljka, nane i kurkume.

  • DVONEDELJNA DIJETA

Kod ove dijete ne smete unositi majonez i masne sosove, maslac, margarin i životinjske masti, sve sireve, suhomesnate proizvode i kobasice, testenine, peciva, hleb,pržena jela posebno prženi krompir,šećer i sve slatkiše, gazirana pića i sokove, alkoholna pića.

Hrana koju treba da unosite: povrće(krastavac, zelena paprika, kupus), slatko-kiselo voće (zelene jabuke), sveže pripremljeni sokovi od povrća i voća, riba ili meso spremljeni na pari, niskomasni sir (oko 150-200 grama dnevno), morski plodovi, niskomasni jogurt, jaja, biljno ulje (oko 1 kašika maslinovog ulja), obična voda, slabo gazirana voda i nezaslađeni čaj. Treba jesti 4-5 puta dnevno.

  • VEGETARIJANSKA DIJETA

Bogata je vlaknima, prepuna povrćem, voćem i celim žitaricama. Neće vam samo pomoći kod gubitka težine, već je dobra i za vaše zdravlje, poboljšanje zdravlja srca i kod prevencije dijabetesa. Ovaj način dijete isključuje meso i  ribu, dok je dozvoljeno konzumirati mlečne proizvode i jaja. Dnevna 2.000 kalorijska dijeta uključuje 2 šoljice voća, 2 i po šoljice povrća, 3 šoljice mlečnih proizvoda, oko 170 grama žitarica i oko 150 grama proteina.

Istraživanja pokazuju da vegetarijanci imaju tendenciju da unose manje kalorija, imaju manji indeks telesne mase, te s toga možete očekivati da ćete ovom ishranom izgubiti na težini. Ako ćete jesti puno voća, povrća i celih žitarica – verovatno ćete se osećati sitim sa manje unetih kalorija nego što vam je dnevno dozvoljeno u dijeti.

Milan Popović