HEMIJSKI GLASNICI

Šta su hormoni, koje vrste hormona imamo i funkcija hormona u telu? Šta hormoni regulišu i kako su povezani? Šta je endokrini sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem?

 

Hormoni su hemijski glasnici u organizmu koje sintetišu i ekskretuju endokrine žlezde. To su žlezde sa unutrašnjim lučenjem koje proizvode hormone i sve zajedno čine endokrini sistem. Ovi hormoni – glasnici učestvuju u regulaciji velikog broja telesnih funkcija, od jednostavnijih, osnovnih potreba, poput osećaja gladi, do složenijih procesa poput reprodukcije, emocija i raspoloženja.

Endokrini sistem i Hormon - vrste hormona i kako deluju hormoni u telu

Razumevanje funkcije glavnih hormona može pomoći pacijentima da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem. Analiza krvi i nivo hormona u krvi nam pokazuje da li je endokrini sistem uravnotežen ili nešto nije u redu.

Endokrini sistem – endokrine žlezde

Hormoni se sintetišu u žlezdama koje predstavljaju deo endokrinog sistema. Glavne žlezde endokrinog sistema su:

  • Hipotalamus je odgovoran za regulaciju telesne temperature, gladi, raspoloženja i finu regulaciju ekskrecije hormona od strane drugih žlezda, reguliše žeđ, spavanje i seksualni nagon.
  • Paratiroidne žlezde učestvuju u kontroli nivoa kalcijuma.
  • Timus: Ova žlezda ima ulogu u regulaciji funkcije adaptivnog imunog sistema i učestvuje u produkciji T-ćelija tog sistema.
  • Pankreas (gušterača): Ova žlezda proizvodi insulin koji igra glavnu ulogu u kontroli nivoa šećera u krvi.
  • Štitasta (tireoidea, tireoidna) žlezda: Sintetiše hormone T3 i T4 koji učestvuju u regulaciji metabolizma, mogu uticati na brzinu srčanog rada. Referentne vrednosti hormona :

TSH  (tireostimulirajući hormon): 0,27 – 4,2 IU/L

T3 (trijodtironin): 1,3 – 3,1 umol/L

T4 (tiroksin): 66 – 181 umol/L

FT3 : 3,1 – 6,8 pmol/L

FT4 : 12 – 22 pmol/L

  • Nadbubrežna žlezda proizvodi hormon kortizol koji predstavlja hormon stresa, utiče na nivo šećera u krvi.
  • Hipofiza: Smatra se glavnom kontrolnom žlezdom, hipofiza još preciznije od hipotalamusa reguliše rad drugih žlezda i stvara hormon rasta, jedan od najbitnijih anaboličkih hormona.

BioMind gif -728x90

  • Jajnici: Samo kod žena izlučuju estrogen, testosteron u veoma niskim koncetracijma, progesteron kao i druge ženske polne hormone.
  • Testisi: Samo kod muškaraca, testisi proizvode muški polni hormon testosteron.

Referentne vrednosti: Kod muškaraca 9,9 – 27,8 nmol/L, a kod žena 0,22 – 2,9 nmol/L

Referentne vrednosti hormona: FSH (folikulostimulirajući hormon)u folikularnoj fazi 3,5 – 12 mlU/ml, u ovularnaj fazi 4,7 – 21,5 mlU/ml, u lutenizirajućoj fazi 1,7 – 17,7 mlU/ml, u menopauzi 25,8 – 134,8 mlU/ml

LH (Luteinizirajući hormon)tokom folikularne faze 2,4 – 12,6 mlU/ml, tokom ovularne faze 14,0 – 95,6 mlU/ml, u lutenizirajućoj fazi 1,0 – 11,4 mlU/ml, u menopauzi 7,7 – 58,5 mlU/ml, kod muškaraca 1,7 – 8,6 mlU/ml.

Funkcija hormona u telu

Sve nabrojane žlezde su povezane i njihov rad je precizno kontrolisan specifičnim mehanizmima negativne povratne sprege u hipotalamus – hipofiznoj osovini, to je od velike važnosti zbog toga što samo male promene nivoa hormona mogu dovesti do velikih teškoća i bolesti.

Naš organizam sintetiše veliki broj različitih hormona ali određeni hormoni imaju važniju ulogu u održavanju zdravlja i blagostanja. Razumevanje uloga hormona je važno za one koji žele zaštititi i upravljati svojim zdravljem.

Za žene, estrogen (ili estradiol) je glavni polni hormon. Njegov nivo u krvi raste tokom puberteta, estradiol učestvuje u regulaciji menstrualnog ciklusa. Tokom menopauze smanjenje nivoa estogena kod žena  uzrokuje mnoge neugodne simptome koje žene doživljavaju, rizik od kardiovaskularnih oboljenja raste sa smanjenjem nivoa u krvi kao i rizik od pojave osteoporoze i preloma kostiju.

GoldenSwedenBitte-728x90

Progesteron je hemijski sličan estrogenu ali se ne smatra glavnim polnim hormonom. Kao i estrogen učestvuje u regulaciji menstrualnog ciklusa i igra bitnu ulogu u trudnoći.

Kortizol je poznat pod nazivom  „hormon stresa“ zbog načina na koji pomaže telu odgovori na stresne stimuluse, ovo predstavlja samo jednu od nekoliko funkcija ovog važnog hormona.

Koncetracija melatonina u krvi se menja tokom dana, produkcija se povećava noću kada učestvuje u regulaciji sna.

Testosteron je glavni polni hormon kod muškaraca. Testosteron povećava gustinukostiju, učestvuje u ekspresiji sekundarnih polnih karakteristika i uzrokuje rast mišića i povećava snagu.

Kada su u ravnoteži, hormoni pomažu telu da napreduje, ali mali problemi sa hormonima mogu uzrokovati ozbiljne simptome koji mogu promeniti život.

Ako brinete za bilo koji od vaših hormona, obratite se endokrinologu da se proveri nivo hormona u krvi.

Milan Popović