DELOVANJE RABARBARE

Šta je rabarbara – Rheum sp. Polygonaceae i koja su lekovita svojstva rabarbare po naš organizam? Kako pomaže kod gubitka kilograma? Koji je njen dragocen hemijski sastav?

 

Rabarbara (lat. Rheum sp. Polygonaceae) je zeljasta biljku koja pripada familiji biljaka Polygonaceae. Rabarbara ima krupne listove sa debelim zelenim ili crvenkastim lisnim drškama (stabljike) koje sadrže dosta hranljivih materija, pa se osim u kulinarstvu ova biljka primenjuje i zbog svog lekovitog dejstva. Listovi ove biljke nisu jestivi jer sadrže velike količine oksalne kiseline koja može ispoljiti toksično dejstvo ako se unese u velikoj količini.

Rabarbara (Rheum sp. Polygonaceae) je lekovita biljka - delovanje rabarbare

Danas se uzgaja u celom svetu u varijetetima koji se razlikuju uglavnom u boji stabljike koja može varirati od zelene, preko različitih nijansi crvene pa sve do tamno crvene boje. Postoji mišljenje da je rabarbara boljeg kvaliteta ukoliko su stabljike tamnije crvene boje. Međutim naučno je dokazano da boja stabljike nije povezana sa kvalitetom i ukusom.

Lekovita svojstva rabarbare uključuju gubitak telesne težine, poboljšanje probave i motiliteta creva, sprečavanje nastanka Alchajmerove bolesti, stimulaciju rasta kostiju, sprečavanje oštećenja neurona, poboljšanje zdravlja kože, spečavanje nastanka kancera i adekvatna regulaciju nivoa metabolizma

Hemijski sastav rabarbare

Zapanjujuća nutritivna vrednost rabarbare  je jedan od glavnih razloga zašto ljudi koriste u ishrani ovu biljku i zašto je sve češće uzgajaju u svojoj bašti. Rababara sadrži velike količine minerala, vitamina, kao i raznih organskih, hranjivih i lekovitih jedinjenja koje je čine idealnom za održavanje zdravlja ljudi.

Neki od dragocenih sastojaka koje sadrži ova biljka su dijetna vlakna, proteini, vitamin C, K, kompleks vitamina B, od minerala kalijum, mangan, kalcijum i magnezijum. U pogledu organskih jedinjenja, rabarbara je veoma dobar izvor polifenolnih flavonoida poput beta-karotena, luteina i zeaksantina.

Gubitak telesne težine

Rabarbara predstavlja povrće sa veoma niskom kalorijskom vrednošću, pa se zbog toga često preporučuje ljudima koji se bore sa viškom kilograma, ali i dalje uz nagli gubitak kilograma žele ostati zdravi. U 100 grama rabarbare nalazi se svega 22 kalorije, pa je stoga možete unositi u velikim količinama bez bojazni od povećanja telesne mase, uz visok unos hranljivih materija.

Uticaj različitih organskih jedinjenja iz ove biljke na metabolizam može dramatično povećati brzinu kojom vaš organizam eliminiše višak masnog tkiva.

Pozitivan uticaj na zdravlje srca

Rababara sadrži neznatne količine masti i biljnog holesterola pa zbog toga ne predstavlja nikakvu pretnju po zdravlje vašeg kardiovaskularnog sistema. Ona zapravo može povećati nivo dobrog holesterola zbog prisustva dijetnih vlakana za koja se veruje da eliminišu višak lošeg holesterola iz zidova krvnih sudova sprečavajući apsorpciju holesterola unetog životinjskim namirnicama.

Takođe, velika količina antioksidansa u ovoj biljci sprečava štetan efekat slobodnih radikala, sprečavajući ih da uzrokuju bolesti srca i širok spektar drugih bolesti savremenog čoveka kao što su dijabetes, Alchajmerova bolest, kancer

Golden Sweden bitter i nizak nivo gvožđa u krvi

Rabarbara je obavezan sastojak originalne formula Šveden bitera. Čuveni eliksir zdravlja i dugovečnosti je od početka imao Rabarbaru u svom sastavu. Golden Sweden Bitter ima rabarbaru u sebi. Kako se koristi Šveden biter pročitajte ovde.

Rabarbara olakšava varenje i probavu hrane

Naš digestivni sistem igra veliku ulogu u održavanju našeg celokupnog zdravlja, stoga je veoma važno da se ovaj sistem održi zdravim i adekvatno regulisanim. Visoka količina dijetnih vlakana koja se nalazi u rabarbari može obezbediti adekvatnu probavu i varenje hrane tako što održavaju pokrete creva glatkim i redovnim (poboljšava motilitet creva), što rezultuje boljom apsorpcijom hranljivih materija i stvaranjem velike zapremine stolice što sprečava nastanak opstipacije.

Rabarbara se od davnina tradicionalno koristila kao lek kod opstipacije, ali tek je nedavno otkriveno kako ona zapravo deluje. Ublažavanjem opstipacije i drugih problema sa varenjem ova biljka može sprečiti širok spektar ozbiljnijih gastrointestinalnih poremećaja, uključujući nadutost, nadimanje, pa čak i rak debelog creva.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar