Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Švedska gorčica ili Švedska grančica. Zlatni Šveden biter

 

ZLATNI VELIKI ŠVEDEN BITER – GOLDEN GROß SCHWEDEN BITTER

Švedska gorčica ili Švedska grančica je u svetu poznat eliksir dugovečnosti i zdravlja. Šta je Zlatni veliki Šveden biter – Elixir ad vitam longam koji je napravio Paracelzus

 

Šta je Švedska gorčica (Švedska grančica)

Švedska gorčica (Švedska grančica) je tinktura mešavine lekovitog bilja i Venecijanskog terijaka koja se dobija potapanjem smeše lekovitog bilja u alkohol ili domaću prirodnu rakiju. Par nedelja lekovito bilje stoji u posudi sa alkoholom od 38-50% jačine, nakon čega se tečnost procedi i dobije se švedska gorka rakija ili tinktura poznata u svetu kao Šveden biter.

Zlatni Šveden biter – Golden GROß Schweden bitter Elixir ad vitam longam Flammarion grafika
Golden Groß Schweden bitter je elixir ad vitam longam (Eliksir dugovečnosti)

Važno je napomenuti da je originalni Šveden biter koji je kao medicinski eliksir nastao u srednjem veku – Il longum victum, sastavljen od dva leka, same tinkture Švedske gorčice i Venecijanskog terijaka. Ako se izostavi Venecijanski terijak ili se stavi neki terijak koji nije ni približan originalu, Šveden biter nije kvalitetan tonik, ne može mnogo da pomogne. A posebno u tom slučaju nije eliksir dugovečnosti – Elixir ad vitam longam

Šta je Venecijanski terijak

Terijak ili theriaca je antički lek za sve bolesti, takozvana panacea. Nastao je u antičko doba kao smesa 64 sastojka, biljaka, minerala, vina i životinjskih sastojaka. Terijak je napravljen kao antidot – lek protiv svih otrova. Kao antidot pokazalo se da deluje i na bolesti, jer je i bolest uslovno govoreći, neka vrsta trovanja organizma.

Terijak je kroz istoriju imao mnogo verzija i formula. Prvi terijak se zvao Mitriditijum po antičkom kralju koji ga je smislio, ali je u istoriji najpoznatiji Andromahov terijak koji je nastao u vreme Starog Rima i od koga vodi poreklo Venecijanski terijak. Terijak se oduvek smatrao za panace sredstvo i Species longam ad vitam.

Venecijanski terijak je smola nastala ukuvavanjem zmije i 60-ak drugih sastojaka, uključujući tu i opijum i mnoge skupocene začine iz Afrike i Azije. Pravi Venecijanski terijak koji se pravio u Veneciji tokom ranog srednjeg veka sve do 19 veka je bio ekstremno skup, cenjen i komplikovan za izradu. Čitavih 40 dana je trajala izrada terijaka, stim da je on morao najmanje godinu dana da odstoji pre upotreba a posebno je bio cenjen terijak star 12 i više godina, jer mu je sa stajanjem rasla lekovitost.

Zašto je Terijak tako važan za Šveden biter

Kao što smo rekli Švedska gorčica (Švedska grančica) je prirodni lek sastavljen od mešavine tinkture Šveden bitera i terijaka. Originalna Šveden biter formula – Il longum victum je napravljena od strane renesansnog lekara i mistika Paracelzusa koji se bavio prirodnom medicinom ali i alhemijom. Paracelzus (1493-1541) je bio nemačko švajcarski lekar, fizičar, alhemičar, astrolog čije pravo ime glasi Teofrastus Filipus Aureolus Bombastus fon Hoenajm (Theophrastus Philippus Aureolus Bombastus von Hohenheim). Smatra se za oca toksikologija i savremene farmacije a čuvena je njegova izreka o dejstvu lekova: Sve stvari su otrovne i ništa nije bez otrova; samo je doza ono što čini da neka stvar nije otrov ili bude lek.

Kao alhemičar Paracelzus je stvarao lekove u skladu sa alhemijskim verovanjima i tajnim znanjima. Jedna bitna simbolika u alhemiji koja se stalno pojavljuje je spoj Sunca i Meseca. Formula za originalni Šveden Biter je takodje spoj Sunca i Meseca, gde Venecijanski terijak predstavlja Sunce a tinktura Švedska gorčica (Švedska grančica) je zapravo Mesec. Terijak greje a Šveden biter hladi, zajedno donoseći hramoniju i sklad u telo. Zato je za pravljenje eliksira dugovečnosti potrebna odredjena metodologija koja se mora ispoštovati – na koji način se elksir pravi, kad se šta stavlja i spaja, kako se pročišćava, kako se harmonizuje, i tako redom. Metod pravljenja eliksira dugovečnosti je zapisan u knjigama iz renesanse.

Zadnjih 200 godina savremena farmacija je to znanje pravljenja eliksira izgubila pa je stoga izgubljena važnost kako se nešto pravi kao i zašto Terijak ima suštinsku važnost. Farmaceuti su sve rastavili na hemijske spojeve, ne uvidjajući energetski nivo. Na primer, nijedan današnji Šveden biter na svetu nema originalni Venecijanski terijak u sebi, a niti makar približan terijak, koji ima to vrelo i zagrevajuće dejstvo i silu Sunca.

Isto tako, savremeni farmaceuti su ne razumevajući zašto koja biljka ulazi u u sastav Šveden bitera mnoge bitne sastojke izbacili ili zamenili iz recepture, jer misle da te biljke nemaju farmakološko dejstvo. Te zablude tek danas savremena nauka otkriva.

Koje lekovite biljke ulaze u sastav Švedske gorčice

Postoje dve verzije Šveden bitera. U jednoj formuli koja se naziva Mali Šveden biter ima 10 lekovitih biljaka i terijak, dok u drugoj verziji biljne formule Šveden bitera nalazimo da Švedska gorčica ima 18 biljaka i Venecijanski terijak.

Recept za Veliki Šveden biter – Elixir Ad Longam Vitam

Muskatni oraščić
Aloja
Rabarbara koren
Idjirot
Smola mire
Kurkuma koren
Lincura koren
Andjelika koren
Jasenak koren
Crvena glina
Agarikon pečurka
Vilino sito koren
Šafran
Sena
Kamfor
Srčenjak
Sekret dabra
Semenjača oraščića
Venecijanski terijak

Da bi videli koliko je značajna razlika izmedju malog i veliko Šveden bitera daćemo i recept Marije Treben za Mali šveden biter koji se uglavnom proizvodi i pravi i nudi kao Original Schwedenbitter.

Recept za Mali Šveden biter po Mariji Treben

Aloja
Rabarbara koren
Smola mire
Kurkuma koren
Andjelika koren
Mana
Vilino sito koren
Šafran
Sena
Venecijanski terijak

U čemu je razlika izmedju Velike i male Švedske gorčice

Razlika izmedju te dve biljne formule je ogromna i suštinska. Mala Švedska gorčica (Švedska grančica) je skraćena verzija osnovne formule Velike Švedske gorčice (Švedske grančice) i potpuno drugačije deluje. Formula za Mali Šveden biter deluje na stomak, jetru i krvotok, dok Veliki Šveden biter deluje na hormone i imuni sistem. Mali Šveden biter je gorki tonik za jačanje i čišćenje jetre i krvi, dok je Veliki Šveden biter eliksir za dugovečnost kada se napravi kako treba.

Kako je nastala Švedska gorčica (Švedska grančica)

Originalni Šveden biter je izvorna formula Paracelzusa i potiče iz srednjeg veka. Veliki Paracelzus je 1538 godine napravio fatastičnu formulu za Univerzalni lek čiju sofisticiranost tek danas otkrivamo. Mnogima je bilo nejasno zašto formula za Švedska gorčicu u sebi ima Agarikon pečurku dugovečnosti i Jermensku crvenu glinu, zašto ima Jasenak koji naizgled nema farmakološko dejstvo i zašto se stavlja mast hormonalnih žlezdi dabra.

Tek moderna farmacija koja može da razume mudrost tradicije može da poveže važnost tih sastojaka. Agarikon ili antička pečurka dugovečnosti ima sposobnost da ubija sve viruse gripa, što je tek pre par godina dokazano, jermenska crvena glina ima u sebi gvoždje koje je dragoceno za prenos lekovitih materija i delovanje na krv, Jasenak ima fino dejstvo na epifizu i hipofizu a mast dabra ima hormone koji deluju sinergetski sa nekim delovima formule na čitavo telo. Oduševljeva genijalnost i znanje koje je imao Paracelzus i koje je postojalo pre 500 godina a bez savremenih farmaceutskih aparata i ispitivanja.

Švedska gorčica (Švedska grančica) je nakon Paracelzusa skoro 200 godina bila zaboravljena u Evropi. Kao formula dugovečnosti i kao lek za sve bolesti otkrivena je u zaostavštini kod dva švedska kraljevska lekara: Dr. Claus Samst i Dr. Urban Hjärne koji su živeli u 17 veku. Legenda oko toga govori da je Dr Samst koji se najviše pominje u pričama doživeo 104 godine u punoj snazi, da je poginuo tako što je pao sa konja. Takodje, svi u njegovoj porodici su živeli preko 100 godina. Njegov deda je živeo 103 godine, njegova majka 104 godine, njegov otac je živeo čitavih 112 godina, i svi su svakodnevno uzimali eliksir dugovečnosti – Elixir ad vitam longam .. ujutru i uveče , osam kapi u crnom vinu. Dr. Urban Hjärne je živeo 83 godine u veku u kome je svako ko doživi 50 godina smatran dugovečnim. Preko Dr Samsta i Dr Urban Hjärne-a su stigle formule za Šveden biter koje danas poznajemo, mala i velika formula.

Globalnu popularnost je ono što nazivamo originalni Šveden biter postigao radovima i knjigom Zdravlje iz Božije apoteke austrijske travarke Marije Treben koja ga je obznanila svetu i učinila poznatim. Sad, tu se javljaju kontroverze koje treba da objasnimo, jer postoje dva Šveden bitera, odnosno dve Švedske gorčice, mala i velika.

Marija Treben je objavila obe formule ali je lečila ljude samo sa malom formulom za Šveden biter. To je gorki tonik koji podstiče rad jetre i stomaka, čisti krv i podstiče mokrenje i stolicu. Za bolesne ljude u velikoj većini slučajeva je to odličan lek koji stimuliše telo na borbu i samoisceljenje. Ali, mali Šveden biter nije eliksir dugovečnosti. Tim pre što ni Šveden biter Marije treben nije stavljan Venecijanski terijak, već takozvani Nemački terijak, smesa 6 do 7 biljaka u prahu sa medom ili smedjim šećerom. Kako god bilo, takva Švedska gorčica (Švedska grančica) ima lekovita svojstva ali vam ne može produžiti život. I takav Šveden biter je dosta „vruć“, da se izrazimo alhemičarskim rečnikom, nije izbalansiran preparat.

Zlatni veliki Šveden biter eliksir dugovečnosti - Golden Grosse Schwedenbitter Elixir Ad Vitam Longam
Zlatni veliki Šveden biter eliksir dugovečnosti – Golden Grosse Schwedenbitter Elixir Ad Vitam Longam

Šta onda koristiti Mali ili Veliki Šveden biter?

Možemo samo da pretpostavimo da je Dr Samst bio prinudjen da svoje pacijente leči Malim Šveden biterom jer je njemu u ono vreme u Švedskoj bilo ekstremno skupo i nekada čak i nemoguće da pravi Veliki Šveden biter jer nije imao sve sastojke. Zato je Velika Švedska gorčica (Švedska grančica) postala mala, da bi pacijenti imali makar kakav takav prirodan lek koji deluje. A pretpostavljamo da je on sam koristio Veliki Šveden biter i originalnu formulu Paracelzusa za dug i zdrav život.

Sama Marija Treben je imala drugi problem, jer je u njeno vreme, a to su 70-e i 80-e godine prošlog veka, mnoge stvari iz formule za Šveden biter bile zabranjene od strane faramceutske industrije, na primer upotreba dabra, zmije, opijuma, hašiša. Iako su u receptu bila minimalna učešća tih spornih sastojaka, bez izraženog dejstva, farmacija ih je zabranjivala. Zato Marija Treben nije ni pokušavala da pravi i promoviše Veliki Šveden Biter čiju je formulu objavila samo u prvoj knjizi i nikad više, jer se plašila sudskog gonjenja od strane države.

Mi smo mišljenja da je Mali Šveden biter po receptu Marije Treben odličan gorki tonik ako se kvalitetno napravi. On se ne pije stalno, već kada imate neki problem, jer dugo pijenje tonika i bitera iscrpljuje telo, s obzirom da tonik stimuliše pražnjenje. Na žalost, mnogi koji prave Švedsku gorčicu po receptu Marije Treben, te iste formule se ne drže u potpunosti, menjaju biljke u formuli, neke biljke stavljaju više a neke manje, neke biljke dodaju a neke oduzimaju, iz ko zna kojih razloga. Otuda na tržištu postoji niz preparata koji se zovu Švedska gorčica (Švedska grančica) ali se svi medjusobno razlikuju. I svi tvrde da su oni Originalna Švedska gorčica (Švedska grančica).

Veliki Šveden biter je eliksir dugovečnostiElixir ad vitam longam. To je prirodni tonik koji harmonizuje vaše telo, duh, um i telo, produžava život. Nema jaka aromatična svojstva kao mali Šveden biter, nije tako gorak i ne deluje tako agresivno, ali deluje dubinski lekovito. Pije se u minimalnim dozama, dovoljno da vas pokreće i održava vitalnim.

Postoji li originalni Šveden biter po receptu Paracelzusa danas

Formula Paracelzusa za Šveden biter je poznata i preparat se uz dosta muka može napraviti kod kuće ako uspete da napravite pravi venecijanski terijak, što je veliki podvig. Velika Švedska gorčica (Švedska grančica) po formuli i receptu Paracelzusa kao mešavina čajeva može se kupiti i napraviti u labaratorijama i fabrikama, ali će biti originalna samo ako možete da napravite venecijanski terijak približan originalu. Tu se ogleda majstorstvo i znanje savremenih farmaceuta i alhemičara. Nama je trebalo više od dve decenije rada i istraživanja, lutanja po svetu i traženja ko pravi originalni terijak ili Mitriditijum da bi došli do terijaka koji najviše sliči antičkom originalu. A da ne govorimo o nekim drugim sastojcima.

Pravljenje originalnog Šveden bitera je skup i dug proces. Originalni Veliki Šveden biter po formuli Paracelzusa ne može da se dobije lako a ni jeftino. To je eliksir za dugovečnost zlata vredan, zato smo ga mi i nazvali Zlatni Veliki Šveden Biter – Golden Groß Schweden Bittner.

Golden schwedenbitter Zlatna Švedska grančica

Na šta deluje Zlatni Veliki Šveden biter Elixir ad vitam longam

Marija Treben je dala niz od 46 tačaka i zdravstvenih problema koje Švedska gorčica (Švedska grančica) leči. Zbog svog sastava tinktura deluje blagotvorno na mnoge telesne sisteme spolja i iznutra. To je gorki tonik ali lekovito sredstvo za kožu, primenjuje se sa uspehom kao oralno sredstvo ali i kao obloga spolja za kožne bolesti, reumu, bolove na raznim delovima tela, upale.

Ipak, prevashodno Zlatni Veliki Šveden biter – Golden Groß Schweden Bitter je eliksir dugovečnosti Elixir Ad Longam Vitam. To je medicina za dug život. Uz umeren život i pravilnu i kombinovanu ishranu Zlatni Veliki Šveden biter vam produžava život. Dovoljno je jednom do dva puta dnevno, ujutru ili uveče, uzeti 8-13 kapi eliksira sa malo vode, vina, čaja ili soka i popiti pre jela.

Sve ostalo će priroda sama da uradi.

. . .

Delovanje Zlatnog Šveden bitera: Jača vitalnost, imunitet, harmonizuje hormone i stvara balans u telu i psihi. Deluje blago, postepeno i duboko na sve vitalne sisteme. To je živ eliksir koji vas dovodi u ravnotežu.

Korišćenje Šveden bitera: Eliksir za dugovečnost Zlatni veliki Šveden biter nije lek i ne deluje kao sredstvo za lečenje bolesti. Zlatni Šveden biter harmonizuje vašu vitalnu energiju dajući vam balans i krepkost za dug život. Zato se pije umereno. Samo 8-13 kapi eliksira se pomeša sa malo vode, čaja ili vina i popije jednom dnevno, ujutru ili uveče. Kod teških ili hroničnih bolesti se pije dva puta dnevno, ujutru i uveče po 8 do 10 kapi. Jedna bočica eliksira može trajati mesecima. Kod redovnog korišćenja jedna bočica Zlatnog Šveden bitera traje oko 4 meseca.

Gde kupiti Zlatni Šveden biter

Zlatni veliki Šveden biter – Golden Grosse Schweden bitter po formuli Paracelzusa može se po ceni od 1700 dinara za bočicu od 100 ml kupiti na sajtu Priroda na Dar ili naručite pouzećem direktno na vašu adresu:

Telefon za naručivanje:  065 970 7777

E mail za naručivanje:  [email protected]

Ostale naše tinkture: Preporučujemo da probate i BioHipertenzija kapi za visok pritisakBioLife Regenerator kapi za pankreatitis BioMind Plus kapi za depresiju BioPsorijaza kapi za psorijazuBioRelax kapi za smirenjeBioCapillary kapi za cirkulacijuBioImunitet kapi za imunitetBioDent kapi za desniBioBronhi kapi za plućaKapi za hemoroideKapi za holesterolKapi za spavanjeKapi za vene

Deklaracija o odgovornosti: Priroda na Dar je filosofski koncept tradicionalne fito farmacije koji u svojim proizvodima koristi samo prirodne sastojke lekovitog bilja u što čistijoj formi. Izbegavamo sve vrste sintetičkih dodataka u našim proizvodima. Upotrebljavamo lekovito bilje koje nije genetski modifikovano. Ne testiramo naše proizvode na životinjama. Podržavamo fer trgovinu i proizvodnju u kojoj nema eksploatacije dece. Štitimo prirodu.

 

http://prirodanadar.rs/

17 komentara

 • Ima li u vašem Terijaku (koji ulazi u sastav Zlatnog velikog Šveden bitera) kuvana zmija i izlučevine iz dabrovih žlijezda?

 • @ Talkberi

  Neki čovek bolovao od raka i prognoza mu je bila vrlo loša. Pomirivši se sa sudbinom, reši da ostatak života provede u veselju i pijanstvu, te krene da redovno pije iz svog bureta sa šljivovicom. Prodjoše meseci a njemu sve bolje. Ode kod lekara i doktori konstatovaše da je njegov rak nestao.

  Začudjen čovek nastavi da pije, zahvalan šljivovici, sve dok na kraju nije popio celu rakiju. Onda otvori bure i nadje u njemu zmiju koja je u bure upala i u rakiji stajala mesecima, ako ne i godinama. I on shvati da ga je zmija u rakiji izlečila, odnosno da je zmijski otrov koji je prešao u rakiju izlečio njegov kancer. „Klin se klinom izbija“

  Ovo je mala šala i podsećanje na tabloidne tekstove koji su objavljivani pre 10 ak godina o zmiji u rakiji.

  No, u našem terijaku nema zmija, iako je ta priča o zmijama u terijaku vrlo zanimljiva i poučna, jer to stavljanje zmija u terijak nije radjeno bez smisla. Prvo, nije mogla da u terijak ide svaka zmija, tražile su se samo ženke koje nisu trudne u jedno doba godine, zatim, glava i rep (vrlo interesantno za razmišljanje) nisu stavljani u terijak.

  Sam proces proizvodnje je počinjao tako što se zmija kuvala – time se dobija gel i prirodni lepak iz mesa i kostiju zmije. Gel je u sebi imao svojstva antiotrova, jer je meso zmije imuno na sopstveni otrov, a lepak je bio vezivna materija za sve druge sastojke. Tako da zmije u terijak nisu stavljane da bi u njima bilo zmijskog otrova, nego naprotiv, da bi došli do protivotrova.

  Priča o terijaku je fascinantna i kada razgrnete niz sujeverja i paganskih verovanja koja su se vezivala za sam proces pravljenja, dolazimo do praktične i vrlo sofisticirane hemije i medicine.

  Mast dabra se koristi i dan danas se kupuje u Nemačkoj kao zvanična medicinska sirovina. To je skup sastojak, idu minimalne količine.

  Takodje, moguće je u Nemačkoj u farmaceutskim firmama naći i terijak koji u sebi ima medicinski opijum, svakako u dozama koje ne služe kao opijat. U Americi se kapi opijuma koriste za bebe roditelja narkomana, da bi se zavisnost koja se pojavila kod njih pri rodjenju, eliminisala. Tretman traje oko 2 meseca i beba se izleči od roditeljskog nasledja i ne postane opijumski zavisnik.

  Malo zanimljivosti iz sveta farmacije 🙂

 • Ova priča o spoju energija Sunca i Mjeseca je jeziva. Je li to kao neki alhemičarski ekvivalent za jang i jin? Mislim, očigledno je da jeste.

  Jezivo: „Farmaceuti su sve rastavili na hemijske spojeve, ne uvidjajući ENERGETSKI NIVO. Na primer, nijedan današnji Šveden biter na svetu nema originalni Venecijanski terijak u sebi, a niti makar približan terijak, koji ima to vrelo i zagrevajuće dejstvo i SILU Sunca“.

  Jezivo: „Formula za originalni Šveden Biter je takodje spoj Sunca i Meseca, gde Venecijanski terijak predstavlja Sunce a tinktura Švedska gorčica (Švedska grančica) je zapravo Mesec. Terijak greje a Šveden biter hladi, zajedno donoseći hramoniju i sklad u telo“.

  P.S. Nemojte šta zamjerit’. Ja stvarno ovo mislim, ali komentare ostavljam čisto iz zabave.

 • @ Talkberi

  Ne zameramo, jednostavno znamo da vi ne znate a ni ne razumete neke stvari iz ove teme, iako vi možda mislite da ste kvalifikovani za zaključke kao što su „jezivo“ 🙂

  Pa da vama i ostalim čitaocima objasnimo par zanimljivih stvari vezanih za ovu temu, da se i mi malo zabavimo.

  SUNCE – u alhemijskom žargonu sunce je simbol za stomak i varenje, jer se u stomaku stvara ENERGIJA za celo telo i u njemu leži vitalna SILA svake osobe. Sunce (stomak i varenje) je pokretač celog organizma i sve sisteme (planete) snabdeva kalorijama (ENERGIJOM) da bi oni pravilno funkcionisali i imali SILU – moć funkcionisanja.

  MESEC – kod alhemičara je to mozak, odnosno konkretnije hipofiza i epifiza koje hormonima kontrolišu celokupnu razmenu materija i rad unutrašnjih organa. „Mesec sija ogledajući se u Suncu“ je fraza koja govori da je za pravilan rad mozga bitno da stomak dobro funkcioniše i da dobrom ENERGIJOM snabdeva mozak i žlezde.

  Nekada se Mesec pojavljuje i u predelu vrata, kao polumesec, jedan je na čelu a drugi na vratu. To se, sada već pogadjate, odnosi na tiroidnu žlezdu.

  Spoj Sunca i Meseca koji treba da se desi u preparatu kao što je Šveden Biter znači da se u telu postigne ravnoteža, da varenje ne bude prejako ili preslabo, a samim tim i da rad hormonalnih žlezdi ne bude preslab ili prejak.

  Mali Šveden biter kako ga danas prave je preprat koji pre svega podstiče varenje – Sunce, i nema regulatorne materije za harmonizaciju rada žlezdi za unutrašnje lučenje, otuda je dobar kada nekome treba da brzo pokrene ENERGIJU, da brzo izazove čišćenje i grejanje, ali vremenom dodje do „ključanja“ unutrašnjih organa jer rade preforsirano.

  Veliki Šveden biter, odnosno Zlatni Veliki Šveden biter ili kako smo ga u Paracelzusovu čast nazvali na nemačkom Golden Grosse Schweden bitter, ima u sebi „ravnotežu Sunca i Meseca“, sve organe i sisteme blago podstiče i podseća da dodju u ravnotežno stanje – harmonizacija tela i duha, fizičkih organa i misli, što sve kroz vreme produžava život.

  Baš kao i kod dugovečnih ljudi, oni koji žive smireno i umereno, žive dugo 🙂

 • @ Talkberi

  Eliksir za dug život nema dodirnih tačaka sa vežbama koje pominjete. Kao ni sa Yin Yang konceptom. Ti pojmovi su bili nepoznati evropljanima u srednjem veku.

  Paracelzus kada je stvarao formulu za Veliki Šveden biter se vodio svojim lekarskim iskustvom, poznavanjem ljudskog organizma i delovanja lekovitog bilja. U vreme renesanse nije bilo skenera, biohemije, rendgena, analiza krvi, hemijske analize biljaka i minerala, već je tadašnji lekar morao da se oslanja na iskustvo i znanje koje je bilo bazirano na vrlo pažljivom i pronicljivom sagledavanju prirode i ljude, finih i suptilnih odnosa, dejstava.

  S obzirom da nije postojao korpus znanja i pojmova koje danas imamo, alhemičar je morao da upotrebi neki simbolički jezik kojim bi mogao da sačuva i lakše prenese znanje drugima. Kao što smo to i napomenuli u tekstovima, nekada su se ta znanja o prirodi pogrešno vezivala za okultno, mistično, ali ako se razgrne taj sloj praznoverja, vredne stvari mogu da se pronadju.

  Od olova se može stvoriti zlato – čuvena fraza koja se upotrebljavala u mnogim slučajevima, kao želja da se u metalurgiji stvarno to ostvari, preko duhovnosti gde označava oplemenjivanje duha, do medicine gde govori o procesu izlečenja i vraćanja vitalne energije.

  Paracelzus kada je stvarao svoj eliksir za dugovečnost je imao na umu da stvori tonik koji će blago podsticati osobu da se vrati u ravnotežno stanje, jer što duže neko boravi u balansu svih svojih sila i energija (stanje unutrašnjih organa i žlezdi), biće zdraviji i duže će živeti. A mi svi lako ispadamo iz ravnoteže, posebno u današnje doba nezdravih navika i ishrane.

 • @ Priroda na Dar

  Hipertireoza se, na kraju, uvijek završi operacijom, preciznije rečeno, odstranjivanjem štitnjače (ili jednog njenog dijela). Može li Zlatni veliki šveden biter da pomogne, da se vremenski period od dijagnoze (hipertireoze), do operacije, značajnije produži? Ili, recimo hipotireoza. Može li eliksir da pomogne u smanjenju količine medikamenata, koje bolesnik uzima?

  Pretpostavio sam da se ovim eliksirom, ne mogu izliječiti, gore pomenuti, poremećaji. Mogu li?

 • @ Talkberi

  U slučaju hipertireoze Zlatni Šveden biter bi se kao obloga preko noći stavljao na tiroidnu žlezdu prvih 15 – 20 dana. Tek nakon toga bi se mogao početi piti. Lekovi bi morali sve vreme da se uzimaju.

  Zlatni Šveden biter je vrlo moćan tonik koji pokreće celo telo, podiže imunitet i detoksikaciju iz najudaljenijih tkiva. To je odlično kada je neko bolestan jer pokreće sve telesne sisteme, ali treba biti oprezan kod autoimunih bolesti, jer bi to moglo da bude neugodno, pošto jak imunitet osobe kod autoimunih bolesti još više stvara upale obolelih organa.

  Stoga, za tiroidu bi trebalo prvo da se drže obloge 2 do 3 nedelje, da eliksir deluje na sam organ i pokuša da ga vrati u ravnotežno stanje, pa tek onda da se uzimaju kapi oralno i sve vreme prati stanje.

 • Poštovani, probala sam vaš Sweden biter kod prijatelja koji ga koristi. Dopada mi se, zaista je jak, dosta jači od većine Sweden bitera koje smo imali u kući.

  Pošto se i ja bavim pomalo lekoviitim biljem i želim da napravim svoju verziju Sweden bitera, moje pitanje je da li od vas može da se kupi mešavina sa terijakom i nekoliko biljaka koje mi nedostaju a kojih nema u Srbiji. Jer imam ideju da isprobam dodavanje nekoliko drugih biljaka u eliksir.

  Hvala unapred na odgovoru, Tea.

 • @ Tea D

  Draga Tea, za takve eksperimente najbolje da naručite iz inostranih biljnih apoteka neke gotove mešavine za Swedenbitter. Mi ne prodajemo mešavine za Swedenbitter, jer nam je proces proizvodnje Golden Sweden Bitter-a takav da se on dobija iz tri faze, na malo složeniji način, mešavinom dva različita Sweden bittera – jedan je „muški – Sunce“ a drugi je „ženski – Mesec“.

  Prvo se proizvodi hladni oblik eliksira, pa se onda od njega pravi topao oblik, da bi se na kraju pomešali.

  Tako da u našem slučaju ne postoji jedna celovita mešavina od koje se dobija Sweden bitter, već se eliksir postepeno gradi kroz nekoliko prirodnih i energetskih transformacija. Otuda i njegova jačina.

 • Sweden bitter se po preporuci Marije Treben koristi kod raka na taj način što se stavljaju obloge na mesta gde kancer nastao i pije se. Sad, postoji problem što Sweden bitter „razredjuje krv“ pa osobe kod kojih postoji mogučnost pucanja kapilara i unutrašnjeg krvarenja ne bi trebalo da ih piju.

 • Колика би могла да буде вриједност INR-a, код човјека који дневно пије 13 капи Златног Шведен Битера? Јесте ли мјерили, некад?

 • Nismo merili INR ali iz iskustva Sweden bitter povećava protrombinsko vreme za nekoliko sekundi kod osoba koje imaju normalno stanje krvi – do stvaranja kraste na rani svakako dolazi mada se nijedna verzija Sweden bittera ne preporučuje osobama koje očekuje operacija ili postoji opasnost unutrašnjeg krvarenja, jer će biter dovesti do intezivnijeg krvarenja.

Ostavite komentar