MENTA ČAJ

Lekovita biljka Nana – Mentha piperita. Kako se koristi pitoma nana – menta i kod kojih stanja i bolesti se preporučuje? Lekovita je i Divlja nana od koje nam stiže ukus pepermint

 

Jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka našeg podneblja je Nana – Mentha piperita. Mada raste samoniklo kao korov – divlja nana, veoma je dobro sredstvo za ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba. Nana se danas kao pitoma nana uzgaja u mnogim krajevima širom sveta. Ona ima prijatan i delikatan ukus, a služi kao osvežavajući napitak čak i onda kada ne pomaže nekoj bolesti, jer je nana odlična za um i telo.

Lekovita svojstva koja ima pitoma Nana (Mentha piperita)

Pitoma nana ima veoma složen hemijski sastav. U sastavu nane pronalazimo vitamine, minerale, kiseline, betakaroten, vlakna, tanine, flavonoide. Upravo zbog svojih lekovitih svojstva, list i mirisno eterično ulje nane predstavljaju važnu sirovinu za proizvodnju velikog broja lekova, profilaktičnih, higijenskih, dijetetskih, kozmetičkih, parfimerijskih i mnogih drugih preparata široke potrošnje u celom svetu.

Osim eteričnog ulja sa karakterističnim prijatnim mirisom koji osvežava i hladi (zbog prisutnog mentola), list sadrži i malo tanina, i mnogih drugih korisnih sastojaka, pa je zbog toga njeno delovanje višestruko, raznovrsno, i primena joj je široka.

Menta je takođe sjajan izvor mangana, bakra i vitamina COsim toga, u sebi sadrži antioksidativna, antispazmodična,  antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Za njenu lekovitost najodgovorniji su aktivni sastojci mentol, flavonoidi, pelini i tanini, koji podstiču produkciju žuči, ubrzavaju varenje i pojačavaju apetit.

Nana je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka koja se od davnina koristi u narodnoj medicini. U prošlosti, čaj od mente se koristio se kao sredstvo u borbi protiv glista, za smanjenje nadražaja na povraćanje, protiv kolere, bola u uvu i krvavih sekrecija iz pluća. Danas je ona lek protiv mnogih bolova, tegoba, upala i infekcija, koristi se za pravljenje čajeva, pripremanje eteričnih ulja, lekova i kozmetičkih preparata.

Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluzokože u ustima i nakupljanja katara u gornjem delu disajnih puteva.

Može se koristiti i za poboljšanje apetita. Posle šolje čaja, osećaj gladi je zaustavljen kratko vreme, ali je posle toga jako pojačan. Zbog toga se onima koji žele malo da se ugoje preporučuje da pola sata pre jela popiju šolju čaja od mente. Osim u obliku čaja, nana se može pronaći u obliku kapsula, tinkture, eteričnog ulja i dražeja za sisanje.

Homeopatija i menta – čaj od nane, zubna pasta ili bombone sa nanom, kao i svi drugi proizvodi koji imaju nanu u sebi kao što su sirupi, kolači, sokovi, cigarete, losioni, šamponi, kreme, mogu da prekinu delovanje homeopatskog leka jer nana tako snažno ima dejstvo da poništava delovanje homeopatskog leka.

Biljka nana za lečenje raznih bolesti

1. Respiratorni problemi

Kao antispazmodik, čaj od nane može da oslobodi iritirajući osećaj u grlu koji tera na kašalj, čime se ublažavaju simptomi nadraženih respiratornih organa. Opušta mišiće grla i grudi, a uz ovaj čaj se mogu eliminisati svi aspekti prehlade i gripa. Zahvaljujući sadržaju mentola, nana pročišćava disajne puteve. Preporučuje se kod lečenja prehlada, gripa ili kod visoke temperature. Možete piti nekoliko šolja čaja  na dan.

2. Otčepljenje sinusa

Menta u sebi sadrži mentol, koji je prirodni dekongestiv (sredstvo zaotčepljenje nosa), pružajući olakšanje sinusima od pritiska, koji se događa u stanjima prehlade i alergije.

3. Kašalj

Čaj od nane smatra se jednim od najboljih oružja protiv svih vrsta kašlja. On odlično deluje kao okrepljujuće i umirujuće sredstvo i stimulans, a velike zasluge ima i kao efikasni čistač sluzi i sekreta iz pluća. Sadržaj sirćetne i askorbinske kiseline u nani pomaže u razgradnji sluzi i doprinosi da se sluz izbaci iz pluća.

4. Bolovi u grlu

Od davnina je poznato da čaj od nane i mentol bombone idealno deluju kod iritacije grla, ublažavaju bolove i pomažu da se što pre oporavite. Topla tečnost od nane može da ublaži upalu grla koja je prirodan propratni efekat sezonskih simptoma prehlade.

5. Bol u mišićima

Nana poboljšava cirkulaciju i ispoljava protivupalne i analgetske efekte, koji pomažu ublažavanju bolova u mišićima. Mentol kao jedna od glavnih komponenti nane pomaže u ublažavanju upaljenog mišićnog tkiva.

6Groznica

Ovo je možda najmanje poznata korist čaja od mente, ali on može biti efikasan i kod osećanja povišene temperature i groznice. Mentol rashlađuje organizam i zato efektno snižava temperaturu tela, i iznutra, i spolja.

7. Čaj za smirenje i opuštanje 

Nana je veoma efikasna i za umirenje i jačanje nerava. Kombinovana s ruzmarinom i matičnjakom pojačava psihičku otpornost i leči emotivnu nestabilnost. Ukoliko patite od nervoze, lupanja srca, popijte šolju tople vode sa nekoliko kapljica eteričnog ulja nane.

Čaj se priprema tako što se pomeša ista količinu te tri biljke te se ukupno jedna kašika mešavine prelije šoljom vrele vode i ostavi da 10 minuta. Pije se dnevno tri šolje, najbolje pre glavnih obroka.

8. Protiv nesanice

Čaj od nane se pije se u toku dana, a naročito uveče pre spavanja, da bi san bio mirniji. U 60 grama hmelja dodati po 20 grama mente i matičnjaka pomešati, pa od toga tri velike kašike preliti s pola litar ključale vode. Poklopiti i posle dva sata procediti. Isto je efikasno ako se pomeša 10 grama nane i valerijane i preliti sa 2,5 dl ključale vode. Piti pre spavanja.

BioRelax gif -728x90

9. Oči: zahvaljujući svom antioksidativnom dejstvu nana može sprečiti pojavu katarakte. Slobodno pijte nekoliko šolja dnevno čaja od nane. Obloge od nane se koriste kod osipa i kada su oči crvene.

10. Neprijatan zadah (halitoza): ukoliko imate problema sa neprijatnim zadahom, napravite napitak od 1 kašičice suve nane i 1 čaše vode. Pijte 2 čaše dnevno ili ispirajte usta ovom tečnošću.

11. Problemi sa kožom: zbog svojih antiseptičkih i antibakterisjkih karakteristika, nana se koristi i za spoljašnju upotrebu kod raznih povreda, uboda insekata, svraba i iritacije kože.

12. Reuma: ulje od nane često se upotrebljava za ublažavanje bolova kod osoba koje pate od reume.

13. Kamen u bubregu: u narodu postoje verovanja da lekovita svojstva čaja od nane mogu sprečiti pojavu kamena u bubregu.

14. Rak: nedavna istraživanja pokazuju da biljka nana sadrži određene enzime koji pomažu u uništavanju kancerogenih ćelija.

15. Stomak: Čaj od listova nane upotrebljava kao pomoćno sredstvo u ublažavanju simptoma lošeg varenja: grčeva, nadutosti, želudačne nervoze, gorušice, nadraženosti creva, povraćanja i zatvora. Nana deluje kao prirodni lek za stanjemučnine i bolova u želucu, za smirenje stomaka.

Popijte čaj od nane čim primetite prve simptome, kao što su nadimanje, grčevi i nadutost i to jednu šolju dnevno. Čaj od nane će umiriti vaš želudac i creva. Takođe u kombinaciji sa kimom ili komoračem sprečava grčeve. Čaj od nane možete koristiti i za gastritis i colitis. On ublažava simptome nadimanja i potpomaže otpuštanje gasova iz organizma, tako što opušta mišiće i omogućava da digestivni gasovi lakše prolaze.

Protiv proliva i bolesti organa za varenje se napravi  mešavina od nane i kamilice, u jednakom odnosu. Tri velike kašike ove mešavine prelije se s pola litra ključale vode i ostavi da stoji dva sata, pa procedi. Daje se protiv lakših oblika dijareje, jer sadrži tanin. Takođe u kombinaciji sa vranilovom travom zaustavlja proliv (potrebno je da čaj stoji barem pola sata pre ceđenja).  Čaj od jednakih količina pelina i nane preporučuje se kod trovanja hranom i protiv pokvarenog stomaka.

16. Protiv migrene

Čaj od nane stari je narodni lek protiv glavobolje, posebno ako je izazvana lošim varenjem ili promenom vremena. Još bolji rezultat postiže se kombinacijom nane, kamilice i matičnjaka. Ako vas zaboli glava, utrljajte tinkturu u slepoočniceSipajte pola šolje rakije preko pet kašičica nane i ostavite da se natapa dve nedelje na toplom mestu koje nije direktno izloženo sunčevom svetlu. Procedite i istisnite preostalu tečnost iz biljne mase. Držite u dobro zatvorenoj boci od bojenog stakla.

17. Gubitak težine

Aroma ulja peperminta i neke od njenih organskih komponenti imaju moć da eliminišu apetit, tako da i sam miris ove supstance može negativno da utiče na prejedanje, a zatim i na gojaznost.

18. Nana ublažava boloveupale i infekcije

19. Jak čaj od jednakih delova nane i matičnjaka preporučuje se osobamasa poremećenim radom štitne žlezde. Ovaj čaj balansira i reguliše proizvodnju hormona i preporučuje se i osobama sa pojačanim i osobama sa smanjenim radom štitne žlezde.

20. Čaj od pitome nane jedan je od najboljih biljnih lekova za bolesnu jetru. Najbolji rezultati postižu se dogotrajnom terapijom čajem od jednakih delova nane i smilja. Pored ove čajne mešavine trebalo bi piti i kapsule sa suvim ekstraktom gujine trave.

21. Japanci, nadaleko čuveni po studioznosti, utvrdili su da miris nane stimuliše naše ganglije, pojačava budnost, koncentraciju i fokusiranost. Baš zato u Zemlji izlazećeg sunca zaposleni u velikim banakama udišu esencijalno ulje nane.

22. Rastvor etarskih ulja nane i ruzmarina u alkoholu pomaže kod sportskih povreda, bolova u kostima, zglobovima i mišićima.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar