ANTIBIOTIK PČELA

Zašto je propolis tako čudotvoran i deluje kao prirodni antibiotik? Kakvo je lekovito delovanje propolisa i kako nam pomaže kod raznih oboljenja i stanja.

 

Danas, kada je zbog preterane upotrebe sintetičkih antibiotika većina mikroorganizama stekla otpornost na njih, neophodno je naći mudrija rešenja koja nudi priroda. Istraživanja potvrđuju da u prirodi postoji mnoštvo proizvoda s antibiotskim delovanjem. Propolis je jedan od njih. To je savršena namirnica koja hrani i leči ljudsko telo.

Sirovi Propolis je prirodni antibiotik - lekovito delovanje propolisa

Propolis je zajedničko ime za smesu smolastih supstanci koje pčela skuplja s cvetova različitih biljaka. Pčele ga skupljaju i mešaju sa sekretom čeljusnih žlezda, enzimski ga modifikuju tako da najvažnije komponente, flavonoidi, postaju aktivne.

Propolis je specifičnog izgleda, jedinstvenog gorkastog ukusa, karakterističnog i aromatičnog mirisa. Sastav i boja propolisa zavise od biljnih vrsta s kojih pčele prikupljaju materijal. Lepljiv je i na toploti brzo omekša. Topi se na temperaturi od 80 do 104 stepena. U vodi se ne rastvara.

Propolis se tradicionalno koristi preko 2000 godina. On je bio važan i cenjen proizvod u medicini Egipćana, Vavilonaca, Arapa, Grka, Rimljana i mnogih drugih starih naroda.

Hemijski sastav propolisa

Propolis  sadrži više od 300 različitih komponenti,  50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole, flavonoide. Prirodna lekovita svojstva se duguju vitaminimamineralnim solima, mikro elementima i eteričnim uljima.

Međutim, flavonoidi imaju najjača lekovita svojstva. U propolisu su zastupljeni brojni flavonoidi: galangin, kvercetin, krizin, kempferol, apigenin, pinocembrin i pinobanksin.

Lekovito delovanje propolisa

Propolis se od davnina koristi za lečenje i prevenciju mnogih bolestiOn je sa pravom nazvan „prirodni antibiotik“. Propolis ima, kako jako antibiotičko, dezinfekciono, analgetičko i imunostimulaciono delovanje.

Koristi se za bolove u želucu,  žuljeve i kurje oči,  krvarenja,  gljivična oboljenja kože,  opekotine,  psorijazu,  hemoroide, tegobe disajnih puteva, akne, čireve, dermatitis, ekcem, paradentozu, alopeciju. Odličan je u borbi protiv gljivica parazita.

Stomačni problemi

Propolis ima olakšavajuće dejstvo kod problema sa gastrointestinalnim traktom. Sprečava infekcijska oboljenja i poboljšava varenje. Pokazuje svoje analgetičko delovanje kod čireva, gastritisa i kolitisa.

Upale

Deluje protiv virusa, gljivica, snažan je antioksidans. Propolis ne dopušta gljivicama i virusima da se razmnože, te tako sprečava bolesti. Brojna  istraživanja propolisa dokazala su da je antibakterijsko delovanje jače izraženo na gram-pozitivne bakterije (streptokok, stafilokok), nego na gram-negativne mikrobe (Salmonella, Escherichia coli, Proteus spp, Pseudomonas aeruginosa).

U slučaju kad direktno ne deluje na gram-negativne bakterije, u organizmu stvara zaštitu od upale koje one izazivaju. Učinak mu je slabiji od antibiotika, ali je manje toksičan, ne izaziva rezistenciju i ne oštećuje normalnu crevnu mikrofloru.

Propolis ima jako analgetičko i antiupalno delovanje. Ubrzava regenerisanje ćelija i smanjuje bolove. Poboljšava rad respiratornog sistema. Olakšava teškoće prilikom upale grla, a pomaže i kod bolova u zubima, upale desni i usne duplje. Ima informacija o tome da propolis ispoljavanjem svojih antimikrobskih svojstava sprečava pojavu karijesa.

Sprečava rentgenska oštećenja

Propolis je poznat i kao jako antiradijacijsko sredstvo. Pomaže kod oporavka osoba koje su izložene  rentgenskim uticajuma. Koristi se i kao preventivna mera protiv pojave nekih vrsta tumora (rak dojke). Dokazano je da ublažava bolove prilikom opekotina i štiti kožu od upala.

Kožna oboljenja

Propolis ima dokazano delovanje na niz kožnih oboljenja. Pomaže osobama koje pate od dermatitisa, žuljeva i ekcema. Istovremeno ublažava bolove prilikom različitih povreda kože, i pomaže bržem zarastanju rana. Smatra se da propolis leči stafilokokne infekcije i gljivična oboljenja noktiju.

Slab imunitet

Propolis ima veoma izražen antimikrobni i antivirusni efekat. Zahvaljujući svojim sastojcima, on stimuliše prirodni imunitet i obezbeđuje maksimalnu zaštitu organizma u rizičnim periodima. Dužom upotrebom podiže imunitet i jača obrambene snage organizma, a naučno je dokazano i da sinergijski deluje s nekim antibioticima.

Antikancerogeno dejstvo

Najnovija istraživanja pokazuju da propolis jača imunološki sistem te ima antikancerogeni efekat Naučna istraživanja na miševima dokazala su da propolis sprečava pojavu i metastaziranje raka.

Propolis ima svojstvo da zaustavlja abnormalno razmnožavanje ćelija (citostatik) i leči dobroćudne tumore. On stimuliše stvaranje novih ćelija i regeneraciju oštećenog tkiva. U terminalnoj fazi produžava život miševa, te antioksidacijskim delovanjem može umanjiti negativna delovanja hemoterapije.

Delovanje propolisa na tumore i karcinome pokazalo se najboljim u slučaju raka debelog creva. Veruje se da su za antikancerogeno delovanje zaslužni flavonoidi i etanoli, jer deluju kao antioksidansi.

Ostala delovanja propolisa

Med s propolisom otopljen u ustima pred spavanje može olakšati san. Fruktoza iz meda koja se deponuje u jetri i postepeno otpušta deluje na nivo šećera u krvi i održava ga stabilnim. Propolis leči kašalj, upale grla i sinusa. Kada su virusi u pitanju, s obzirom na to da antibiotici uopšte ne deluju na viruse, propolis je nezamenljiv za većinu virusnih infekcija. Odličan je i kao lek i kao preventiva protiv svih infekcija, bez obzira na to jesu li bakterijski ili virusno uzrokovane.

Takođe kod lečenja opekotina, raznih rana na koži, zubobolje, neprijatnog zadaha, hemoroida. Propolis odlično deluje i kod regeneracije tkiva pa kod svih složenih poremećaja i bolesti, a posebno kod onih koje su posledica stresnog načina života i toksičnosti okoline, pa može da bude koristan svima koji žele da smanje štetne posledice svakodnevnog načina života, zbog čega slabi imunitet i organizam postaje podložan brojnim bolestima.

BioImunitet kapi za imunitet

Odličan je i kao anestetik (protiv bolova), ne samo u stomatologiji nego i kod svih bolova slabog do srednjeg intenziteta. Propolis pomaže i u slučaju teških dijareja, gdje su drugi lekovi bespomoćni. Koristi se i za lečenje bolesti uva.

U poređenju sa drugim preparatima, prednost propolisa je u tome što je potpuno bezopasan za organizam i što se može upotrebljavati kako u kombinaciji sa drugim lekovima, tako i samostalno. Upotreba propolisa, kao i drugih pčelinjih proizvoda u humanoj medicini, sprovodi se pod kontrolom i uz savet lekara zbog mogućih alergenskih reakcija. Ko je alergičan na polen i med, verovatno je alergičan i na propolis, o tome vodite računa.

Terapija medom i ostalim pčelinjim proizvodima (propolis, matična mleč, pčelinji vosak) poznata je kao apiterapija. Svi oblici apiterapije, pa i terapija propolisom, izrazito su jednostavni za sprovođenje zahvaljujući brojnim gotovim preparatima koji su dostupni u apotekama bez recepta. Ipak nemojte da zaboravite da se posavetujete sa lekarom i drugim stručnim terapeutima, posebno ako uzimate druge lekove ili bolujete od neke hronične bolesti.

Propolis možete koristiti u njegovom prirodnom, sirovom obliku. Možete od njega pripremiti vodeni ekstrakt, alkoholnu tinkturu (propolisove kapi), mast ili kremu.

Sirovi propolis

Sirov propolis možete uzimati na sledeći način: 3-5 grama dnevno, između obroka. Pre nego što progutate propolis, žvaćite u ustima najmanje 15 minuta.

Vodeni ekstrakt propolisa

Vodeni ekstrakt propolisa možete pripremiti na sledeći način. Sirovi propolis zamrznite a zatim ga sameljite u fini prah.Jednu kašičicu tog praha uveče pomešajte s 250 ml čiste vode. Sledeće jutro, popijte tu tečnost malim gutljajima. Propolis koji je ostao na dnu čaše pojedite pre doručka. 

Mast od propolisa

U emajliranu ili keramičku posudu stavite 80-90 grama vazelina. Zagrevajte posudu u vodenoj kupki tako da voda lagano vri.Dodajte 10-20 g mlevenog propolisa. Mešajte tečnost sve dok se propolis ne otopi. Nečistoće će iz propolisa isplivati na površinu, pa ih pokupite drvenom kašičicom i bacite. Na kraju dodajte malo alkoholne tinkture propolisa da se propolis homogenizuje s vazelinom.

Nakon toga, posudu stavite u hladnu vodu. Nastavite mešati sve dok se mast ne ohladi. Mast propolisa čuvajte u hermetički zatvorenoj tegli na hladnom i tamnom mestu. Propolis mast je odlična za rane koje teško zarastaju, kao i za mnoga kožna oboljenja, akne, ekcem, psorijazu, dermatitis, gljivična oboljenja kože, noktiju. Izuzetno je efikasna kod čireva, opekotina i uboda.      

  BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine                          

Tinktura propolisa

Tinktura se pravi od propolisa i alkohola. Za pripremu tinkture koristi se 96%, a još bolje 76% etilni alkohol, na kojem je označeno da se može upotrebljavati kao prehrambeni proizvod.

U staklenoj flaši stavite propolis, a zatim sipajte alkohol u odnosu 1:2. Tu tečnost držite u staklenoj flaši 5-7 dana i mućkajte 3 puta dnevno. Nakon toga tečnost profiltrirajte.Možete uzimati 20-90 kapi tinkture dnevno, zavisno od bolesti, između obroka, s pola kašičice meda, mlake vode ili čaja. Tinktura propolisa ne samo da dezinfikuje rane, nego i efikasno zaustavlja krvarenje, umanjuje bol, a smolastom masom deluje kao flaster.

Zbog obilja biološko aktivnih materija koje su neophodne svakoji ćeliji našeg tela, s pravom možemo reći da je propolis „antibiotik koji hrani i leči“. Propolis je sa pravom nazvan „prirodni antibiotik”.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar