SILIMARIN ZA JETRU

Lekovita biljka Gujina trava (Silybum marianum) to jest Sikavica ili Badelj i uticaj na naš organizam? U koje se svrhe koristi Silimarin iz Sikavice u medicini za lečenje jetre?

 

Gujina trava ili Sikavica (Silybum marianum) je zeljasta, dvogodišnja, veoma krupna i jako razgranata biljka koja u sebi ima Silimarin. Veoma podseća na čičak pa je mnogi samo tako i prepoznaju u prirodi, ali one ne pripadaju istoj familiji biljaka i nemaju ista lekovita svojstva. Gujina trava je pokrivena dlakavim listovima sa belim šarama. Na vrhu ima krupnu, blago savijenu  purpurno-crvenkastu cvetnu glavicu.

Silimarin za jetru - Gujina trava ili Sikavica (Silybum marianum)

Ova lekovita biljka može da poraste i do 150 cm i cveta u drugoj godini, najčešće u leto. Nalazi se pored puteva i u blizini naselja, uglavnom u toplijim krajevima.

Upotreba i medicinska svojstva Gujine trave

Gujina trava poseduje sastojke koji ispoljavaju veoma povoljne farmakološke efekte na zdravlje jetre. Jetra je organ koji je najizloženiji uticaju svim supstancama koje se unesu u organizam, materije apsorbovane iz hrane najpre prolaze kroz jetru, gde se dalje metabolišu. Iz ovog razloga, usled neadekvatne ishrane i kao posledica konzumiranja prevelikih količina alkohola može doći do oštećenja funkcionalne sposobnosti jetre da se izbori sa mnogim toksičnim materijama koje se metabolišu u njoj.

Jedan od prirodnih načina da se popravi narušeno zdravlje jetre jeste primena gujine trave, o mnogobrojnim efektima ove biljke na opšte zdravlje čoveka  govori tradicionalna primena od nekoliko hiljada godina. Problemi sa jetrom na koji se očekuje pozitivan efekat uključuju cirozu, žuticu, hepatitis i poremećaje žučne kese.

Neki tvrde da gujina trava može uticati na zdravlje kardiovaskularnog sistema snižavajući nivo holesterola u krvi i na taj način smanjujući faktore rizika za nastanak ateroskleroze krvnih sudova, takođe, poznato je da može uticati na održavanje adekvatnog nivoa glukoze u krvi kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2 i cirozu jetre.

Gujina trava se pominje i kao lekovita biljka za rak.

Lekoviti deo biljke Gujine trave je zreo plod, odnosno seme biljke, nešto ređe i list (Silybi fructus et folium). Glavni lekoviti sastojci su kompleks flavonoida, histamin i tiramin. U plodu se nalazi oko 0,2% etarskog ulja, od farmakološki aktivnih sastojaka prisutni su flavonoidi, tanini, određeni proteini, ugljeni hidrati, masti i smole.

Tiramin može uticati da plod badelja poveća krvni pritisak, pa zbog toga treba biti oprezan pri primeni.

Osim pozitivnog efekta na hronične bolesti jetre primenjuje se još i u kontroli astme, glavobolje i sezonske groznice. Upotrebljava se i kao gorko sredstvo za jačanje imuniteta, posebno nakon težih bolesti ili hirurških intervencija.

Aktivni sastojci ploda badelja predstavlja kompleks flavonolignana koji se naziva silimarin. Nastaje  kondenzacijom koniferilalkohola i taksifolina koji pokazuju lekovito dejstvo i na druge organske sisteme.

Silimarin je aktivna materija iz biljke sikavice. Silimarin je mješavina flavonolignana silibina, silikristina i silidiaza u razmeri 3:1:1 i glavna je aktivna stvar u plodu sikavice i artičoke. Smatra se da silimarin obnavlja oštećene membrane jetrenih ćelija i ponovo im vraća njihovu aktivnost.

Sastojci silimarin kompleksa:

  • Silibinin
  • Silikristin
  • Silidianin
  • Izosilibinin

Pozitivni uticaji silimarina na regeneraciju oštećenih ćelija jetre, ovaj kompleks pokazuje antiinflamatorno delovanje, antifibrotočno delovanje (sprečava se stvaranje kolagena – fibrotična transformacija je veoma značajna za patogenezu ciroze jetre), holagogno, u poslednje vreme se ispituje i antiproliferativno i antikancerogeno dejstvo.

Silimarin se može koristiti u akutnim i upalnim bolestima jetre i kod upala jetre uzrokovanih otrovima, koristi se kod ciroze jetre i kod hroničnih bolesti jetre. Silimarin sve više dobiva na važnosti i značaju znajući da se povećava broj obolelih od hepatitisa C i da ta bolest preti razviti se u epidemiju poput epidemije AIDS-a. Stoga silimarin ostaje jedino sredstvo za obnavljanje i zaštitu jetre, jednog od najmoćnijih i najsvestranijih organa čovjeka. Zbog toga BioLiver kapi tako dobro deluju na jetru.

Silimarin se može koristiti za ublažavanje hepatopatije, masne jetre, upala jetre virusnog porekla, alkoholizma, trovanja jetre različitog organskog porekla i sl. Hepatolozi ga uglavnom propisuju pacijentima jer je to jedino sredstvo koje bi im moglo pomoći.

Manje je poznato da je od Gujine trave bolja lekovita biljka za jetru Artičoka koja takodje ima Silimarin i još mnogo drugih lekovitih sastojaka za jetru. Zato je Artičoka glavni sastojak već sada čuvenih BioLiver kapi za jetru.

BioLiver-728x90

Od neželjenih efekata javljaju se gastrointestinalne smetnje (suvoća usta, mučnina, iritacija želuca, dijareja), glavobolja, reakcija preosetljivosti, urtikarija.

Ovaj kompleks je najpoznatiji antidot u slučaju trovanja gljivama iz porodice Amanita. Antikancerogeno dejstvo badelja koristi se za lečenje raka epitelnih ćelija.

Čaj od semena badelja koristi se za lečenje niskog krvnog pritiska, hemoroida, bolesti želuca. Lekovito delovanje badelja može biti veoma značajno u tretmanu migrene, vrtoglavice.

Seme badelja ne trebaju primenjivati trudnice i osobe koje boluju od teškog oštećenja funkcije jetre.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar