TRNOVITA, ALI LEKOVITA

Najčešće poznata po povoljnom dejstvu na jetru, biljka gujina trava pokazuje i izuzetna lekovita svojstva kod više vrsta karcinoma, posebno kod raka dojke. Njena moć se ogleda u posebnom aktivnom sastojku kojim ova biljka obiluje, a koji izaziva smrt malignih ćelija.

 

Gujina trava (Silybum marianum), u narodu poznata još i kao sikavica, gospin trn ili mlečni čkalj, proučavana je godinama u vezi sa efektima koje ima protiv tumora. Istraživanja su vršena na više vrsta karcinoma, posebno kod raka prostate, pluća i jetre.

gujina trava

Tokom protekle godine (2016) obavljeno je čak devet odvojenih studija u svetu koje su potvrdile aktivnost gujine trave protiv mnogih oblika karcinoma dojke, uključujući ER pozitivni i tripl negativni.

Gujina trava i rak

Aktivni sastojak koji se nalazi u gujinoj travi zove se silibinin i on je glavni razlog zašto je ova biljka toliko lekovita. Dokazano je da silibinin pruža mogućnost da spreči ćelije raka da se reprodukuju, a istovremeno smanjuje životni ciklus postojećih malignih ćelija.

Zajedničko japansko i kinesko istraživanje objavljeno u novembru 2016. godine otkrilo je da silibinin iz gujine trave izaziva smrt estrogen pozitivnih (ER+) ćelija kod raka dojke.

Tripl negativni pacijenti imaju veći rizik od smrtnosti, uglavnom zbog toga što su konvencionalni protokoli kao što je hemoterapija, fokusirani na estrogen i progesteron pozitivne karcinome. Studija iz avgusta 2016. godine objavljena u časopisu “Tumor Biology” zaključila je da silibinin iz gujine trave sprečava akciju TGF-b2 – citokina koji se nalazi u velikom broju upravo kod žena sa dijagnozom tripl negativnog kancera dojke.

Ono što takođe gujinu travu čini toliko efikasnom biljkom protiv raka dojke i drugih vrsta raka reproduktivnog sistema, kao što su grlić materice i prostate, jeste njen detoksikujući efekat protiv ksenoestrogena.

Svakodnevni život većine pojedinaca pun je izloženosti toksičnim hemikalijama u hrani, vazduhu, vodi ili kućnim proizvodima. Neki od ovih toksina pretvaraju se u “lažne estrogene” u telu (ksenoestrogene), koji mogu da savladaju organizam i dovedu do raka reproduktivnog sistema. Gujina trava ima moć da metaboliše prekomerne količine agresivnih estrogena kao što je estradiol.

BioLiver kapi protiv visokog holesterola i triglecirida

BioLiver kapi protiv visokog holesterola i triglecirida – klikni na sliku i naruči!

Ostale prednosti gujine trave

Naravno, većina istraživanja o gujinoj travi usmerena je na njenu efikasnost u lečenju jetre. Jetra, kao i bubrezi, su odlični detoksikatori organizma. Kao takva, ova biljka je najbolja za filtriranje konstantnog priliva toksina u ljudski organizam. Gujina trava na ovaj način sposobna je da preuzme teret sa preterano opterećene jetre.

Jedna studija je pokazala da su radnici koji su bili izloženi toksičnim hemikalijama i do 20 godina poboljšali opšte funkcije jetre nakon samo mesec dana pošto im je dat ekstrakt gujine trave, koji je sadržao oko 80 odsto silibinina.

Još jedna velika prednost gujine trave je njeno protivupalno svojstvo, opet zahvaljujući silibininu u ovoj biljci.

Sve gorenavedene vrednosti gujine trave mogu biti preporuka jačanja imunog sistema, jer su jake imunološke funkcije od vitalnog značaja u situacijama lečenja od raka.