DA SVE BUDE PO NAŠOJ MERI

Kada kupujete nov smartfon, izbor zavisi pre svega od vaših konkretnih potreba. Postoji puno stvari koje morate da uzmete u obzir kada krenete u kupovinu pametnog telefona. Evo na šta treba obratiti pažnju!

 

Da li vam je potreban telefon sa velikim ekranom ili vam više odgovara model koji možete da koristite jednom rukom? Možda vam je potreban telefon sa baterijom koja traje duže ili želite da kupite model koji ima vrhunsku kameru? Možda tražite telefon sa velikom memorijom za vašu kolekciju fotografija ili muzike? Ili često putujete, pa bi bilo korisno da imate dual-SIM opciju sa dve kartice… Sve ovo su kriterijumi koje uzimate u obzir pri kupovini novog mobilnog telefona.

kupovinu pametnog telefona

Pre nego što kupite vaš sledeći smartfon važno je da istražite ponudu kako biste pronašli najbolju opciju za sebe. S obzirom da je tehnologija u mobilnoj industriji neverovatno napredovala, potrebno je da se dobro informišete o svim funkcijama i inovacijama, jer ćete jedino tako moći da napravite pravi izbor pri kupovini.

Bilo da je to vaš prvi telefon, da obnavljate postpaid ugovor sa svojim operaterom, ili vam je možda telefon pao na pod i oštećen je ekran pa mu je potreban servis mobilnih telefonakoji god da je razlog za kupovinu novog pametnog telefona, lako ćete pronaći model za sebe.

Novi modeli nude puno naprednih opcija koje poboljšavaju korisničko iskustvo, a mi vam predstavljamo kratak vodič kako da izaberete pravi mobilni telefon za sebe, tačnije na koje stvari treba da obratite posebnu pažnju kako bi ste odabrali model u skladu sa svojim potrebama.

Da li kupiti telefon za keš ili uz postpejd ugovor sa operaterom?

Za koji god model da se odlučite, većina pametnih telefon će vas koštati dosta. Veliko je pitanje da li ćete zagristi mamac i kupiti telefon za keš ili ćete ga uzeti uz neki od postpejd paketa koje nudi vaš operater i isplaćivati ga na odloženo, uz ugovornu obavezu na određeni rok.

Dobro razmotrite obe opcije. Plaćanje gotovinom vam može uštedeti dosta novca na duže staze, pa ukoliko možete da priuštite sebi toliki trošak odjednom, svakako je gotovinska kupovina najisplativija opcija. Međutim, ako plaćanje celog iznosa nije opcija na koju možete da računate, na raspolaganju su vam mnogobrojne postpaid opcije koje nude operateri. Da bi ostali konkurentni na tržištu, operateri nude sve povoljnije tarife sa raznim pogodnostima za korisnike. Ugovori se uglavnom potpisuju na 24 meseca.

Operativni sistemi za pametne telefone

Operativni sistem (OS) služi za pokretanje telefona i rad sa aplikacijama. Danas korisnici mogu da biraju između Apple-ovog iOS-a i Google-ovog Android operativnog sistema, a izbor zavisi od ličnih preferencija. Onima koji traže jednostavan interfejs i bezbedan sistem više će se dopasti iPhone uređaji sa iOS podrškom, dok će oni koji žele više prilagodljivih opcija i niže cene dati prednost Android operativnom sistemu.

Apple iPhone OS (iOS)

Ako već imate ili planirate da kupite druge uređaje proizvedene u kompaniji Apple, kao što su iPad tablet, MacBook laptop ili Mac desktop računar, onda bi neki iPhone model bio najbolji izbor za vas.

Operativni sistem koji se koristi za Apple-ove laptopove i desktop računare sličan je kao i kod iPhone-a, tako da bi vam bilo znatno lakše da ga koristite i da prelazite sa jednog uređaja na drugi a da pritom ne morate da ponovo učite bilo šta. Ako volite pouzdan operativni sistem bez neprijatnih iznenađenja, onda bi definitivno trebali da razmislite o iPhone-u koji koristi iOS.

Ono što se smatra najvećom manom Apple-ovih uređaja zapravo je njihova visoka cena.

Google Android

Google Android predstavlja otvoreno platformu, što znači da bilo koja kompanija može da razvije aplikacije za pametne uređaje koji koriste Android operativni sistem. Zato je daleko rasprostranjeniji od iOS-a – prema procenama, više od 90% korisnika u svetu koristi Android telefone. Pored toga, Android je sistem koji podržava i razne druge uređaje, od pametnih satova do smart televizora ili frižidera.

Međutim, za razliku od Apple-ovog zatvorenog iOS okruženja, otvorena priroda Android operativnog sistema čini da ne postoji istovetnost što se tiče dizajnerskih i upravljačkih rešenja kod različitih uređaja. Kompanije koje proizvode najnovije modele Android pametnih telefona izrađuju ih tako da imaju sopstven prepoznatljiv izgled i način rukovanja. Tako na primer, možda ćete biti ljubitelj LG ili HTC mobilnih telefona, a nećete biti zainteresovani za Sony ili Samsung modele, uprkos činjenici da svi ovi telefoni koriste isti operativni sistem.

Windows Phone OS

Windows Phone je operativni sistem koji nije za preporuku, jer je Microsoft jednostavno prekinuo podršku za njega. To znači da, bez obzira što još uvek možete kupiti pametni telefon sa ovim operativnim sistemom, više neće biti njegovih ažuriranja i bezbednosnih nadogradnji, zbog čega nije proporučljivo koristiti Windows Phone.

Opcije za upotrebu prenosa podataka

Ako želite da vam telefon služi za pretraživanje interneta, za gledanje video zapisa na YouTube-u ili za doradu fotografija pre nego što ih podelite onlajn, osim velikog ekrana i rezolucije, važan faktor pri odabiru vašeg novog telefona biće i opcije za upotrebu prenosa podataka.

Prijem i pokrivenost

Iako sve više korisnika za komunikaciju preko društvenih mreža i drugih online platformi daje prednost Hotspot-u i WiFi-ju, prijem mrežnog signala i dalje je najvažniji faktor svakodnevne upotrebe interneta na mobilnim telefonima. Ako želite da idete online bez WiFi-ja i Hotspot-a, onda vam je potreban dobar prijem na telefonu uz pomoć 4G opcije.

4G je bežični standard koji omogućava da vaš telefon brže radi kada je na mreži. Pokrivenost 4G se neprestano poboljšava, a već za ovu, 2019. godinu je najavljena promocija nove 5G mreže koja će imati još veću propusnu moć za još bolje korisničko iskustvo.

Kamera pametnog telefona

Za većinu korisnika, pored dužine trajanja baterije, kvalitetna kamera je postala jedan od najznačajnijih  faktora pri kupovini pametnih telefona. Ovde je važno imati na umu nekoliko činjenica.

Pre svega, važno je znati da kvalitet fotografija i video zapisa ne zavisi samo od rezolucije kamere kojom je opremljen vaš pametni telefon, već i od brojnih drugih opcija koje služe da olakšaju fotografisanje i poboljšaju kvalitet snimljenog materijala.

Dakle, ako planirate da vaš novi pametni telefon koristite kao fotoaparat, onda će vam biti potreban telefon sa kvalitetnom kamerom i brojnim dodatnim funkcijama za sve one koji vole da fotografišu.

Obratite pažnju na otvor blende (niži brojevi su bolji), ili na LED blic koji može da bude veoma koristan kada fotografišete mobilnim telefonom u uslovima slabije osvetljenosti. Ako planirate da telefon koristite za pravljenje selfija, onda kupite model sa dobrom prednjom kamerom. Opcije kao što su dvostruki objektivi i optička stabilizacija slike takođe su veoma važni za kvalitet fotografija koje ćete praviti vašim pametnim telefonom.

Trajanje baterije

Za svakog korisnika, korišćenje telefona sa lošom baterijom koja mora da se puni na svakih nekoliko sati zna da bude prilično frustrirajuće. Zato, pre nego što odaberete model za sebe, obavezno proverite kakvom je baterijom opremljen.

Današnji modeli pametnih telefona imaju sve veći broj funkcija i velike ekrane. Samim tim, oni troše mnogo više energije od klasičnih mobilnih telefona koji služe samo za razgovor ili pisanje tekstualnih poruka. Srećom, tehnologija izrade baterija se stalno poboljšava, tako da noviji modeli imaju baterije sa dužim trajanjem između dva punjenja. Ipak, važno je imati na umu da vaše korisničke navike u stvari najviše određuju koliko će trajati baterija na vašem telefonu.

Pri kupovini uporedite kapacitet baterije za telefon koji vas zanima sa kapacitetom baterija drugih pametnih telefona koji imaju sličnu veličinu ekrana.

Neki noviji Android modeli koriste tehnologiju brzog punjenja baterije, pa možete odabrati jedan od tih modela, naravno, pod uslovom da vam finansijske mogućnosti to dozvoljavaju.

Ovo su neki od najvažnijih faktora koje obavezno treba razmotriti pri kupovini novog telefona, a osim njih postoje i brojne druge stvari koje možete uzeti u obzir, kao što su procesor, memorija za skladištenje datoteka, dual-SIM itd. Kao što smo već i napomenuli, svaki korisnik bira telefon prema svojim potrebama, pa od toga i zavisi na koje sve opcije treba obratiti posebnu pažnju pri odabiru telefona.