BUNDEVA I ZDRAVLJE

Koja su lekovita svojstva bundeve na naše zdravlje? Bundeva (Cucurbita pepo L. – Cucurbitaceae) kao biljka koja poboljšava izgled i kvalitet vaše kože, i koja je isto tako dobra za imunitet.

 

Bundeva (Cucurbita pepo L. – Cucurbitaceae) je zeljasta, jednogodišnja biljka. Potiče iz  severnih oblasti Centralne Amerike, a u Evropu je donešena  početkom  17. veka. Bundeva se gaji pre svega zbog ploda koji može biti težak i preko 20 kg (poznati su primerci mase preko 40 kilograma) i semena iz kojeg se postupkom hladnog ceđenja dobija veoma cenjeno ulje sa nizom pozitivnih efekata. List bundeve je širok, sa dugim i dlakavim peteljkama. Cvetovi su krupni, lončasti, izrazite žute boje.

Zlatna bundeva - lekovita svojstva bundeve Cucurbita pepo golden_pippin

Bundeva cveta u julu i avgustu, a sazreva krajem septembra i početkom oktobra. Žuta boja bundeve (deo označen kao endokarp) potiče od mnogobrojnih karotenoidnih jedinjenja koja su odgovorna i za lekovito dejstvo bundeve. Iz semena bundeve se dobija ulje koje u zavisnosti od vrste može biti manjeg ili većeg kvaliteta.

Bundeva se u ishrani ljudi od davnina koristi kao pečena ili kuvana, a seme u vidu ulja ili pečeno. Ulje dobijeno iz semena se koristi u medicini i ishrani bez prethodne termičke obrade kako bi se sprečila razgradnja osetljivih, termolabilnih jedinjenja koja utiču pozitivno na zdravlje.

Domaćim životinjama se daje sirova, usitnjena, i u vidu uljanih pogača, u sastavu dnevnog obroka hrane i celo seme kao efikasno sredstvo protiv crevnih parazita (ispoljava antihelmintičko dejstvo).

Bundeva svoje lekovito dejstvo duguje svojim sastojcima koji su veoma lekoviti, zbog toga se preparati na bazi bundeve u narodnoj medicini i kozmetici koriste već vekovima. Bundeva sadrži visoke koncetracije vitamina E, A i C, predstavlja odličan izvor folne kiseline i minerala kao i elemenata prisutnim u tragovima (selen, fosfor, kalcijum, kalijum).

Ulje izolovano iz semena bundeve posebno je cenjeno u zdravstvenom smislu jer sadrži esencijalne masne kiseline, ugljene hidrate, proteine i  druge esencijalne materije što su vitamini B kompleksa (B1, B2, B6), C, A i D.

Neki od pozitivnih efekata na zdravlje su:

Bundeva poboljšava izgled i kvalitet kože

Ishrana koja se bazira na unosu velikih količina bundeve i  drugih njenih proizvoda ispoljava blagotvoran uticaj na ljudski organizam i njegovo zdravlje. Bundeva se, zahvaljujući svojim aktivnim jedinjenjima, koja između ostalog  utiču na regulaciju rada lojnih žlezdi, vekovima koristi za smanjenje crvenila kod upaljene kože lica.

Takođe, sprečava nastanak akni i mitesera kod osetljive i masne kože. Zbog ovog efekta, koji se posebno pripisuje velikoj količini vitamina A, koji je u bundevi prisutan u obliku beta-karotena, ekstrakti bundeve se veoma često koriste u kozmetici za negu problematične i masne kože.

Bundeva podstiče rad imunog sistema i sprečava nastanak bolesti

Bundeva sadrži velike količine antioksidansa, pre svega beta-karotena, zatim vitamina C i E, nekoliko važnih aminokiselina i minerala, a posebno cinka, koji svi zajedno imaju veoma bitnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i u podizanju imuniteta i opšteg zdravlja organizma. Povećana produkcija slobodnih radikala povezana je sa nastankom mnogih hroničnih bolesti.

Nastanak nekih bolesti kao što su Alchajmerova bolest, bolesti srca i krvnih sudova, plućne bolesti i kancer u direktnoj je povezanosti sa slabljenjem mehanizama antioksidativne zaštite i iz tog razloga redovan unos bundeve i njenog semena može sprečiti njihov nastanak. Lekoviti sastojci iz bundeve štite organizam od različitih alergija i infekcija, što je posebno važno u prelaznim periodima i tokom zime.

BioImunitet kapi za imunitet

Zahvaljujući fitohemikalijama u sastavu bundeve, ona efikasno snižava nivo holesterola u krvi i čuva krvne sudove, takođe poseduje antiinflamatorno dejstvo pa može pomoći u smanjenju bola kod artritisa. Zato je dobro jesti potaž od bundeve čim krene sezone bundeva.

Bundeva čuva vid

Smanjenje vida je sasvim uobičajeno kod starijih osoba ali se unosom pravih hranjivih materija može smanjiti rizik od gubitka oštrine vida ili usporiti njegov nastanak. Bundeva obiluje hranjivim materijama koje su povezane sa poboljšanjem vida. Na primer, visok sadržaj beta-karotena zadovoljava potrebe vašeg organizma za vitaminom A. Istraživanja pokazuju da je nedostatak vitamina A vrlo čest uzrok gubitka vida današnjice.

U jednoj studiji naučnici  su otkrili da osobe sa većim unosom beta-karotena imaju znatno manji rizik pojave katarakte, što je jedan od glavnih uzroka gubitka vida kod starijih. Bundeva je takođe jedan od najboljih izvora luteina i zeaksantina, dva organska jedinjenja povezana sa smanjenjem rizika od makularne degeneracije povezane sa starošću i  pojave katarakte.

Osim toga, sadrži velike količine vitamina C i E, koji ispoljavaju antioksidativnu aktivnost i mogu sprečiti slobodne radikale da naruše zdravlje vaših očiju.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar