PULS K2+D3+Mg

Kako nadoknaditi nedostatak vitamina D 3 na pravilan način uz pomoć suplemenata. Koji suplementi se piju uz vitamin D3 i zašto vitamin K2 i Magnezijum treba da budu zajedno uzimani

 

Ova gornja oznaka u naslovu liči na neki TV ili IT uredjaj ali nije …

Zanima li vas priča o vitaminu D i njegovom nedostatku? Iako toga niste svesni ali sigurno više od trećine vas koji ovo čitate ima manjak ovog vitamina u sebi. Nedostatak vitamina D u populaciji je masovna pojava. Ovaj tekst se odnosi na unos suplemenata vitamina D3, vitamina K2 i Magnezijuma.

vitamin D Kako nadoknaditi nedostatak vitamina D 3 sa suplementima

Jedna moja prijateljica gdja D koja se bavi indijskom medicinom me je svojevremeno pregledala. Pregled je bio u duhu ajurvede i jedna od metoda je bila očitavanje pulsa.

Ko malo zna o indijskog i tibetanskoj medicini zna i da njihovi lekari tradicionalne medicine poznaju 20 različitih vrsta pulsa i na osnovu njega iskusni i vešti ajurvedski lekari mogu da odrede bolest koju imate ali i bolest koju ćete dobiti, koja je u pripremi, i to na nivou velike preciznosti.

Ispričala mi je dogadjaj kada je jednoj njenoj poznanici indijski doktor samo na osnovu pulsa rekao da ima oštećenje mrežnjače na levom oku, što je bilo istina!

Moja prijateljica nema tako istančanu veštinu, ona može da vidi da postoji neki problem sa okom, ali ne i kakav je, pa na osnovu daljih istraživanja se dolazi do konačne dijagnoze.

No, ono što ona može da na osnovu pulsa „vidi“ je da li imamo povišen holesterol u krvi, naš nivo gvoždja u krvi, da li nam je pH mokraće kiseo ili ne, još neke stvari i na moje iznenadjenje da li imamo nizak nivo vitamina D u telu.

Vitamin D je vrlo važan u našoj biohemiji i do pre par decenija se nije postavljalo pitanje da li ga imamo dovoljno ili ne jer se lako sintetiše putem izloženosti suncu. Pola sata na suncu i mi imamo dovoljno vitamina D u sebi. Nedostatak vitamina D nije postojalo kao medicinski problem.

Ali u medjuvremenu se nešto desilo sa nama, hranom, ili nečim trećim, pa se pojavila epidemija nedostatka vitamina D u telu.

Meni je detektovala manjak vitamina D. I još nekih drugih stvari. I napomenula je da skoro pola ljudi koji dodju kod nje imaju manjak vitamina D u telu, što je začudjujuće. Malo nas i proverava status vitamina D jer se podrazumeva da nas sunce njim snabdeva.

Za neverne Tome napominjem da sam i je bio „neveran“ i odmah otišao na analize krvi koje su pokazale da je gospodja D u pravu – fali mi vitamin D, fali mi …, imam višak ….

Posavetovala me je da uzimam vitamin D u vidu suplemenata. Bolje neki dobar suplement nego AD kapi ili D kapi, stim da mi je napomenula da je najbolje uzimati zajedno vitamin D3 i vitamin K2 jer ovaj drugi pomaže sintezu prvog. I preporučila mi je neke američke suplemente vitamina D3+K2 kao dobre.

Golden Sweden Bitter za žene -gif 728x90

Medjutim, ono što sam danas čitao u medicinskoj štampi je jedno istraživanje koje je pokazalo da kada imate nedostatak vitamina D i uzimate suplemente vitamina D zbog toga, ona je potrebno da imate i dovoljno Magnezijuma u sebi, što najčešće nije slučaj. Manjak vitamina D je manji ako imate dovoljno magnezijuma u sebi.

Tako da bi vam vitamin D porastao treba uzimati i vitamin K2 i Magnezijum zajedno da bi rezultati bili sigurni. Preporučuje se Magneziju citrat jer ne deluje laksativni i bolje se apsorbuje od klasičnih suplemenata magnezijuma.

I tako smo mi krenuli od ajurvedske medicine i stigli do američkih suplemenata, čist new age way 

Nekome možda zatreba ovaj info.

Zlatko Šćepanović