PRANJE VAŽNIJE OD ČIŠĆENJA

Tepih je deo svakog doma koji omogućava dodatnu udobnost i utiče na kreiranje posebnog stila, a pored toga na najbolji način krasi i oplemenjuje vaš životni prostor. Nažalost, vrlo često vlakna tepiha mogu lako sakriti prljavštinu, alergene, dlake kućnih ljubimaca i ostale nečistoće koje mogu nepovoljno uticati, kako estetski, tako i na vaše zdravlje.

 

Iz tog razloga tepihe bi trebalo redovno održavati, a važno je razumeti i da se životni vek tepiha može znatno produžiti uz pravilnu i adekvatnu negu.

Čupavi tepisi

Ono što je važno napomenuti jeste da ne smete čekati da tepih počne da izgleda prljavo pre nego što se odlučite da je potrebno pranje tepiha. Značajna količina prljavštine i brojnih drugih zagađivača na vlaknima tepiha javlja se mnogo pre nego što postane vidljiva. Pored toga, što je veća zaprljanost, manja je verovatnoća da će se tepihu vratiti originalna boja, izgled i tekstura, ili što je još značajnije, veći je negativni uticaj na kvalitet unutrašnje sredine.

U nastavku teksta saznajte koliko često bi trebalo čistiti tepihe kako bi oni bili čisti, uredni, a vi i vaši ukućani zdravi i sigurni.

Šta znači “redovno” čišćenje i održavanje tepiha?

Najlakši način da zadržite originalni izgled tepiha i da se dobro osećate u svom domu je da ih redovno čistite. Odgovor na pitanje koliko često bi se trebalo pozabaviti čišćenjem tepiha pre svega zavisi od okolnosti u kojima živite i vaših životnih navika. Neka pitanja koja treba uzeti u obzir prilikom određivanja vremenskog perioda na koji bi trebalo čistiti tepihe uključuju:

  • Da li imate u svom domu ljubimce?
  • Da li imate problem sa alergijama?
  • Da li vi ili neko u vašem domaćinstvu puši?
  • Koliko je “prometna” ruta na kojoj se nalazi tepih, odnosno da li se često gazi po njemu?

U zavisnosti od odgovora na navedena pitanja, zavisi i period na koliko ćete morate da se bavite čišćenjem tepiha, a pored toga važno je uzeti u obzir i njihovu veličinu, materijal od kojeg su izrađeni, kao i način izrade.

Ako imate malo domaćinstvo bez kućnih ljubimaca, male dece ili pušača, možda ćete moći da se izvučete uz usisavanje samo jednom nedeljno. Međutim, opšte pravilo kada je u pitanju održavanje tepiha za prosečno domaćinstvo jeste usisavanje dva puta nedeljno, kao i profesionalno dubinsko čišćenje 3-4 puta godišnje. Za brojnija domaćinstva, sa kućnim ljubimcima, decom ili pušačima, preporučuje se čišćenje tepiha između tri i pet puta nedeljno, u zavisnosti od toga koliko je područje zaprljano, kao i profesionalno pranje tepiha na svakih mesec dana.

Mala mačka na tepihu

Zbog čega je pranje tepiha bolja opcija nego usisavanje?

Iako je usisavanje stvar redovnog, gotovo rutinskog održavanja čistoće domaćinstva, ono služi samo kako bi se sa poda ili tepiha uklonila krupnija, vidljiva nečistoća. Za čišćenje i uklanjanje svih onih sitnih bacila, alergena i mikroorganizama koji mogu nepovoljno uticati na zdravlje ljudi, a koji se najpre skupljaju na tepisima, neophodno je pranje tepiha.

Kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru može biti osam do 10 puta lošiji od kvaliteta vazduha na otvorenom, ukoliko se podovi i tepisi ne čiste redovno. Pored toga, ono što može biti veliki problem kada je usisavanje u pitanju jeste sam kvalitet usisivača, odnosno oni usisivači koji nisu bazirani na vodenoj pari mogu samo raspršiti sve alergene koji su se nakupili na tepihu.

Dubinskim pranjem tepiha, sa odgvarajućim četkanjem, šamponiranjem, kao i sušenjem u centrifugalnoj mašini, obezbeđuje se kompletno uklanjanje, ne samo skorelih fleka i prljavština, već i onih najsitnijih čestica koje mogu negativno uticati na vaše i zdravlje vaših ukućana.

Održavanje tepiha u zavisnosti od materijala izrade

Ono na šta je potrebno posebno obratiti pažnju jeste materijal od kog je izrađen tepih, pa samim tim od toga zavisi i postupak održavanja.

Čupavi tepisi mogu biti vrlo nezgodni za održavanje, pre svega jer se kod njih vrlo teško mogu uočiti fleke, a da ne govorimo o sitnim nečistoćama. Prilikom usisavanja ovih tepiha važno je izbeći rotirajuće nastavke na usisivaču, kako se vlakna ne bi iščupala. Kada je u pitanju pranje ovakvih tepiha, preporuka je da se to uvek obavlja u profesionalnim radnjama s obzirom na to da je neophodno na adekvatan način dubinski izvući i isprati sve nečistoće, a da se tepih ne ošteti. Preporuka je da se ovi tepisi peru barem 3-4 puta godišnje.

Kada su vuneni tepisi u pitanju, oni imaju tu karakteristiku “samočišćenja”, odnosno zahvaljujući otiranju materijala, površinski sloj vune se skida hodanjem, pa uvek izgleda da je površina tepiha čista. Naravno, ovo je slučaj samo kada su u pitanju površinske mrlje, dok kod onih koje su prodrle dublje, treba zatražiti pomoć stručnjaka. Naime, vuna može biti veoma nezgodna za sušenje, pa je zato savet da se prilikom pranja ovih tepiha obavezno obratite profesionalcima koji imaju sve neophodne alate za pranje i sušenje tepiha.

Kada je reč o sintetičkim tepisima, na njima se generalno manje skupljaju bakterije i bacili, iz razloga jer nije u pitanju prirodni materijal, koji nije njihovo prirodno stanište. Oni su najlakši za održavanje, a samim tim i za pranje, pa je povoljno češće ih prati.

Čisti tepisi, pored brojnih benefita za zdravlje svih članova domaćinstva, imaju i znatno prijatniji, lepši izgled, pa samim tim i čitav dom izgleda udobnije za boravak u njemu. Redovnim održavanjem tepiha pomažete i u produžavanju životnog veka tepiha, pa nećete morati toliko često da izdvajate novac za kupovinu novih.