Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Preporuka

Kako održavati tepih za dugovečan izgled

SAVETI ZA ODRŽAVANJE TEPIHA

Pred vama su jednostavni saveti za održavanje tepiha, uz pomoć kojih će oni dugo izgledati novo, lepo i čisto kao prvog dana.

 

Nije potrebno gaziti po tepihu kao po jajima ili ići oko njega kako bi trajao što duže! Oni i jesu tu da bi stanu dali komforniju atmosferu, a uz pomoć ovih saveta, shvatićete da nije potrebno da ih često menjate – kada ove koje trenutno imate možete održavati kako treba.

Usisavajte često

Prva i osnovna stvar je održavati tepih čistim; u zavisnosti od toga ko sve živi u domu, moraćete da usisavate češće ili nešto ređe.

usisavanje tepiha

Po nepisanom pravilu, treba usisavati najmanje jednom nedeljno kako bi se održavala osnovna higijena doma, a što se ostalog tiče:

  • stan bez dece i ljubimaca – jednom nedeljno;
  • porodica s decom – dva do tri puta nedeljno;
  • porodica s ljubimcima – tri puta nedeljno;
  • odrasli, deca, ljubimci – svaki drugi dan.

Redovno profesionalno čišćenje

Nemoguće je dubinski očistiti tepih koliko god da usisavate, neka zaprljanja su dubinska i tvrdokorna. Zato bi najbolje bilo da jednom godišnje odnesete tepihe i prostirke na profesionalno čišćenje u neki tepih servis.

Pored dubinskog i stručnog pranja koje ne oštećuje, nude se i usluge kao što su zamena resa i opšivanje tepiha, pa ga tom prilikom možete i srediti da izgleda poput novog, bez iskrzanih ivica, pokidanih i potamnelih resa i konaca koji vire sa svih strana. Osim dobrog izgleda, ovako se sprečava i dalje habanje.

Otirači i izuvanje – za prljavštinu van doma

Najbolji način da održavate tepih jeste da sprečite prljanje i habanje koliko god možete, a osnovna stvar je da po njemu (i celom stanu) ne gazite u obući koju nosite van stana!

Nema potrebe pričati koliko su putevi prljavi, to svi znamo, i zato ispred vrata postavite kvalitetan otirač gde će svi koji ulaze otreti đonove cipela od prašine i prljavštine, a zatim se na pragu izuti.

Imajući to u vidu, nije naročito nepristojno zamoliti goste da se izuju kada ulaze, naročito ne one sa kojima se znate dugo, ali ne ako nemate spremne besprekorno čiste papuče za njih!

U slučaju da vam je ipak neprijatno da ih terate da se izuju, biće dovoljno i da posle posete temeljno usisate.

Sa ljubimcima u stanu

Ukoliko vaši ljubimci često izlaze u dvorište, moraćete češće da usisavate – a isto važi i ako se linjaju.

Za one koji idu u šetnje možete nabaviti posebne navlake za šape, a ako im se to ne sviđa, nabavite neškodljive vlažne maramice i prebrišite im šape (i zaprljane delove krzna) pre ulaska u stan.

Što se tiče linjanja, često usisavanje je neminovno; probajte da smanjite količinu dlaka u stanu svakodnevnim četkanjem na terasi ili u kadi, odnosno tuš kabini. Za nameštaj nabavite lepljive rolere i jednom dnevno na brzinu pređite preko površina na kojima ima dlaka.

Što pre uklonite pojedinačne fleke!

Ukoliko se nešto prospe na tepih, nemojte oklevati i odmah ga očistite – jer će to biti znatno teže, a u nekim slučajevima i nemoguće ako se fleka osuši.

Tepih očistite prema uputstvima, u zavisnosti od fleke, tkanja i materijala. Nemojte trljati i ribati kako se fleka ne bi još više upila u tepih, već prvo upijte ono što se prosulo, zatim naprskajte malu količinu sredstva, pustite da deluje i čistite tapkanjem; ponavljajte nekoliko puta dok se fleka ne ukloni.

Menjajte raspored nameštaja

Ako dugo ne menjate raspored nameštaja koji stoji na tepisima, uležani otisci će se kasnije teško iščetkati i vratiti na staro. Zato probajte da s vremena na vreme malo promenite raspored nameštaja, ili okrenite tepih.

Dovoljno je da ovo radite dva puta godišnje, a najbolje bi bilo da tepih namestite tako da se težak nameštaj ne naslanja na njega.

Održavanje tepiha je u suštini izuzetno lako i spada u regularne kućne poslove. Čistite ih redovno, i dugo će činiti vaš dom toplijim i udobnijim mestom za život!

2 komentara

Ostavite komentar