SLATKA VOĆKA

Domaće voće Kruška (Pyrus communis) nije samo jelo. Postoje lekovita svojstva kruške koja može da se koristi uspešno kod infekcija, jačanja imuniteta i snižavanja šećera u krvi

 

Kruška (Pyrus communis) je iz više razloga dobra za očuvanje vašeg zdravlja. Kruška je veoma hranjiva, ukusna i slatka, bogata vlaknima, a nema visoku energetsku vrednost i pomaže u regulaciji telesne težine. Jedna kruška prosečno sadrži oko 100 kcal. Plod kruške je bogat antioksidansima, flavonoidima i jedinjenjima sa antiinflamatornom aktivnošću, sa druge strane ne sadrže masti i holesterol.

Kruška (pyrus communis) - lekovita svojstva kruške

Svakodnevan unos bar jedne kruške će vam pomoći u regulaciji telesne mase i smanjiti rizik za nastanak hroničnih bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes i srčana bolest. Ovo voće može priuštiti svako, a njegov redovan unos može zadovoljiti potrebe vašeg organizma za unosom velikog broja vitamina i minerala.

Razlozi zbog kojih su kruške veoma cenjene širom sveta je visok saržaj vlakana, jedna kruška prosečne veličine sadrži oko 6 grama vlakana. U modernoj ishrani nedostaje adekvatan unos vlakana što je povezano sa nastankom digestivnih problema, problema sa opstipacijom i varenjem. Veoma su dobar izvor vitamina C, vitamina B kompleksa (B2, B3 i B6) i vitamina K.

Zdravstvene prednosti kruške

Konzumiranje voća i povrća u okviru raznovrsne ishrane povezan je sa smanjenjem rizika od nastanka mnogih bolesti. Povećan unos krušaka je povezan sa povećanjem energije i smanjenjem telesne mase.

Utiču na zdravlje srca

Relativno visok sadržaj vlakana u ovom voću može uticati na poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sistema i srca. Vlakna eliminišu žučne kiseline, što utiče na smanjenje nivoa holesterola u krvi. Pošto se za sintezu žučnih kiselina u organizmu koristi holesterol, njihovom povećanom eliminacijom iz organizma aktivira se proces sinteze i na taj način smanjenje koncentracije holesterola što pogoduje zdravlju krvnih sudova.

Visok sadržaj kalijuma povezan je sa regulacijom krvnog pritiska. Povećan unos kalijuma u direktnoj je korelaciji sa povećanom eliminacijom natrijuma i vode, što utiče na regulaciju krvnog pritiska.

Jačaju imunitet

Antioksidasi u kruškama, posebno vitamin C i bakar utiču na jačanje imuniteta sprečavajući negativne uticaje slobodnih radikala. Jačanjem imuniteta omogućavaju organizmu da se bori sa raznim infekcijama. Vitamin C utiče i na aktivnost belih krvnih ćelija i sprečava razvoj raznih patogena.

Kruške kontrolišu nivo šećera u krvi

Zahvaljujući relativno visokom sadržaju vlakana omogućavaju regulaciju nivoa šećera u krvi. Ova vlakna sprečavaju apsorpciju i digestiju šećera, uz to kruške imaju nizak glikemijski indeks što znači da će duže vreme održavati stabilan nivo glukoze u krvi. Zahaljujući tome kruške se preporučuju osobama koje imaju problema sa regulacijom nivoa glukoze ili osobama sa insulinskom rezistencijom.

Ali, kruška ima dosta šećera u sebi pa ovu mogućnost treba oprezno proveriti.

BioLiver-728x90

Olakšavaju varenje hrane

Kruške održavaju funkciju i zdravlje digestivnog sistema. Ovaj efekat pripisuje se nerastvorljivim polisaharidnim vlaknima koje ubrzavaju kretanje hrane kroz creva i na taj način sprečavaju i nastanak opstipacije. Nerasvorljiva vlakna imaju sposobnost vezivanja bakterija, virusa, toksičnih agenasa u crevima pa na taj način mogu sprečiti nastanak dijareje.

Jačaju kosti

Visok sadržaj minerala kao što su kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum i bakar utiče na jačanje skeletenog sistema. Sprečavaju gubitak i razgradnju koštanog tkiva pa na taj način smanjuju šansu za nastanak osteoporoze. Osim minerala sadrže i vitamin K, kofaktor koji je veoma važan za jačanje kostiju. Nedostatak ovog vitamina veoma je čest u populaciji budući da se ne vodi puno računa o njegovom unosu i njegovoj važnosti na funkciju i strukturu kosti.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar