PREPORUKE ZA UŽIVANJE

Balkanske zemlje pružaju raznovrsne mogućnosti za letovanje, pa se turisti različitih preferencija mogu odlučiti za primorje, neko od balkanskih jezera ili pak planina koje leti imaju poseban šarm.

 

Jedan od najjačih aduta balkanskih država je prelepa priroda koja predstavlja pravi užitak za one koji cene ovakvu vrstu odmora, a u nastavku predlažemo nekoliko destinacija za koje se možete odlučiti, kada je reč o letovanju na Balkanu.

Tivat u Crnoj Gori

#1 Crnogorsko primorje

Crnogorsko primorje je najpopularnija destinacija za letovanje na Balkanu, pa su za letovanje 2019 već rezervisani gotovo svi aranžmani za Budvu, Sutomore, Kotor ili neko drugo popularno letovalište na crnogorskom primorju. Budva i Herceg Novi su vrlo popularne među mladima, kao urbane destinacije koje nude fenomenalan noćni provod i sjajnu zabavu na plažama, dok se starije generacije i svi oni željni odmora i uživanja u prirodnim lepotama odlučuju za čuveni Bokokotorski zaliv, poznat po prirodnoj noti koja dominira njegovim ambijentom.

Sutomore i Tivat su odlično rešenje za one koji žele da uživaju u noćnom provodu, uz mogućnost odmora na mirnim plažama ili uvalama koje nude samo zvuk talasa i galebova. Crnogorsko primorje važi za destinaciju koja udovoljava svačijem ukusu, a u zavisnosti od vrste odmora koju preferirate, možete se uputiti u odgovarajuća letovališta poznata po dobroj zabavi ili mirnom ambijentu pogodnom za odmor.

#2 Rafting na Tari – Bosna i Hercegovina

Rafting na Tari je najpopularnija letnja aktivnost u kojoj možete uživati ukoliko se nađete u Bosni i Hercegovini, a o lepotama rekei fenomenalnim iskustvima sa raftinga svedoče i brojni turisti iz celog sveta, koji rado posećuju BiH kako bi iskusili avanturu na čarobnoj i pomalo divljoj reci Tari. Višednevni aranžmani podazumevaju svakodnevni boravak u čamcima, veslanje i razgledanje kanjona, dok su noći rezervisane za druženje pored vatre uz muziku i tradicionalno posluženje. Turisti su uglavnom smešteni u bungalovima, mada u njima provode najmanje vremena pored svih drugih mogućnosti za istraživanje i zabavu.

Čuveni rafting je idealan za ljubitelje aktivnog odmora koji žele da osete adrenalin i opipaju divlji puls reke Tare, a sve to u prirodnom ambijentu koji podrazumeva bujnu floru i faunu, čist vazduh i specijelitete sa sočnim povrćem, čorbama i najboljim mesom posluženim u etno stilu.

#3 Srpska jezera – najlepše letnje destinacije u Srbiji

Srpska jezera su dokaz da za idelano letovanje nije potreban odlazak na more, jer Perućac, Belocrkvanska jezera, Đerdapsko i mnoga druga jezera nude i više nego što more može da vam pruži. Pre svega, većina ovih jezera je pošteđena suvišnog komercijalizovanog sadržaja koji je karakterističan za urbana letovališta, pa ukoliko želite nešto mirniju atmosferu, manje buke, a više prirode i cvrkuta ptica, uputite se na neko od srpskih jezera koja mogu da vam ponude kompletno uživanje.

Navedena jezera imaju opremljene plaže, a veliki broj njih su idealne lokacije za izlete jer poseduju razne sportske terene, parkove i šetališta koja pružaju uvid u lepote prirode koja okružuje jezera. Mnoga jezera nude mnogo više od mogućnosti kupanja, pa na obali Đerdapskog jezera, na primer, možete uživati u Nacionalnom parku Đerdap i pogledu na Đerdapsku klisuru koja sa svojih 100 metara dužine predstavlja najdužu klisuru u Evropi. Osim navedenih jezera, možete posetiti i Zlatarsko, Borsko, Vlasinsko i mnoga druga srpska jezera.

#4 Sunčev breg u Bugarskoj

Sunčev breg je zaštitini znak bugarske letnje sezone, budući da je reč o vrlo atraktivnom letovalištu smeštenom na jugoistoku ove države. Letovalište je smešteno u 8 kilometara dugom peščanom zalivu koji formira oblik polumeseca, a poznato je kao vrlo moderno opremljeno mesto pogodno za porodični odmor, ali i za mlađe generacije koje će biti vrlo zadovoljne ponudom kafića, klubova i barova.

Plaže su opremljene ležaljkama, suncobranima i svom opremom neophodnom za odmor proveden uz more, a uvek se možete odlučiti na predah od plivanja uz specijalitet ili piće u nekom od brojnih plažnih barova i restorana. U blizini Sunčevog Brega je smešten i drevni grad Nesebar koji je pod zaštitom UNESCO-a, pa on može biti idealna destinacija za izlet kada poželite da upoznate okruženje ovog bugarskog letovališta.

Zlatibor leti

#5 Srpske planine – Kopaonik, Zlatibor, Stara planina

Osim prelepih jezera, Srbija može da ponudi i brojne planine koje su idealne za letnji odmor, ukoliko preferirate svež jutarnji vazduh i umereno tople temperature. Planine su idealne za svakodnevne šetnje, upoznavanje flore i faune određenog područja i znamenitosti koje su karakteristične za određenu planinu. Kopaonik je primer planine koja može da vam ponudi brojne znamenitosti, počevši od Pančićevog mauzoleja, pa sve do Doline Jorgovana, svetilišta Metođe i arheološkog lokaliteta Nebeske stolice.

Zlatibor je planina koja nudi vrlo zanimljiv sadržaj za turiste, i u velikoj meri je komercijalizovana, ali i dalje prijatna za boravak i “beg” u prirodu, dok ljubitelji netaknutih divljih lepota mogu da se zapute na Staru planinu, koja vam neće ponuditi moderne restorane i sličan sadržaj, ali ćete videti neverovatno mnogo vrsta ptica, biljaka i riba čiji je dom Stara planina.

Ukoliko niste sigurni gde ćete da letujete ove godine, uzmite u obzir sve što Balkan može da pruži i odlučite se za opciju koja udovoljava svim vašim preferencijama. Ukoliko istražite sve mogućnosti kvalitetnog odmora na ovom poluostrvu, primetićete koliko je Balkan bogat raznovrsnim prirodnim lepotama, ali i urbanim sadržajima koji mogu da obeleže vaš naredni letnji odmor.