CIROSIS

Razlozi zašto i kako nastaje ciroza jetre. Koji su glavni uzroci ciroze jetre i na šta treba paziti kada je jetra u pitanju

 

Ciroza jetre nastaje tako što bolest oštećuje vašu jetru na način da stvara ožiljke u jetri koji polako zamenjuju zdravo tkivo u organu. S vremenom to sprečava normalan protok krvi što otežava jetri da obavlja svoju vitalnu funkciju.

Uzroci ciroze jetre - kako nastaje ciroza jetre (alkoholna jetra)

U početku kada počne ciroza jetre verovatno nećete primetiti nikakve promene u zdravlju, međutim, kako će se stanje s cirozom pogoršavati tako ćete sve više osećati umor, a sve manje glad. Koža će vas svrbeti, postajaće žuta, a na njoj će izbijati modrice i pri najmanjem udarcu. Mokraća postaje tamnija, a stomak i noge otiču zbog nakupljanja tečnosti. Kod nekih osoba javaljaju se simptomi poput vrtoglavice i poteškoća s pamćenjem.

Kad je zahvaćena cirozom jetra više ne može filtrirati toksine i efikasno sudelovati u razgradnji hranjivih tvari i lekova. Takođe, neće moći dovoljno brzo proizvoditi proteine i druge supstance potrebne organizmu. Na duge staze ovo stanje može dovesti do prestanka rada ovog vitalnog organa. Zato je ciroza jetre bolest koja ima smrtne posledice ako se ne leči na vreme.

Koji su uzroci ciroze jetre – kako nastaje ciroza jetre: 

1. Alkoholizam

Preterana konzumacija alkohola uzrokuje oticanje jetre i nakupljanje masnoće što vodi u cirozu. Ovaj problem nastaje ako svakodnevno preterujete s alkoholom nekoliko godina zaredom. Razgovarajte sa svojim lekarom ukoliko vam alkohol utiče poslovni i privatni život i enzimi jetre nisu u redu.

Količina alkohola koja je dovoljna da ošteti jetru nije ista kod svih, stoga nemojte krivo pretpostaviti da nećete dobiti cirozu jetre zato što je nije dobio vaš prijatelj koji pije otkad ga poznajete.

2. Nealkoholna masna jetra

Nije alkohol jedini koji uzrokuje nakupljanje masti u jetri. Kod ove bolesti uzrok masne jetre još uvek nije jasan, ali veći rizik imate ako ste gojazni ili bolujete od dijabetesa, povišenog holesterola i visokog krvnog pritiska. Kad ciroza počne uništavati vašu jetru, to stanje zovemo nealkoholni steatohepatitis. Verovatno ćete primetiti simptome poput neobjašnjivog gubitka kilograma, umora, slabosti, „pauk vena“ ili svraba kože.

3. Virus Hepatitis C

Ukoliko bolujete više od 6 meseci od virusa hepatitisa C, to znači da imate hronični hepatitis, a on vodi u cirozu jetre.

Virus hepatitisa C je najčešći uzrok hroničnog hepatitisa, a drugi mogući uzroci su autoimune bolesti, neki lekovi, bakterije ili drugi virusi. Od hepatitisa C možete se razboleti delite li s drugima igle za intravenozno uzimanje droga, ali i tokom seksa bez zaštite ukoliko vam je partner nosilac virusa.

4. Problemi sa žučnim kanalima

Žučni kanali služe za prenos žuči – tečnosti koja pomaže pri varenju – od jetre do žučne kese. Više je mogućih uzroka koji dovode do sužavanja ili začepljenja žučnih kanala (pesak, kamen), a to može uzrokovati upalu i oštećenje jetre. Terapija se prepisuje zavisno o uzroku, ali lekari se obično odlučuju za čišćenje kanala lekovima ili manjim operativnim zahvatima.

BioImunitet kapi za imunitet

5. Lekovi

Neki lekovi za artritis, tuberkulozu, povišeni pritisak, ali i neki antibiotici mogu oštetiti jetru i dovesti do ciroze. Genetske predispozicije, prehrambene navike i drugi lekovi koje uzimate mogu imati ulogu u razvoju ovog stanja.

Obavestite svog lekara o svim lekovima koje uzimate i obavezno napomenite ukoliko ste primetili nuspojave poput umora, mučnine ili jakog svraba.

6. Dodaci prehrani – suplementi

Biljke poput boražine, gaveza, vrapčjeg semena ili podbela sadrže pirolizidinske alkaloide koji mogu suziti sićušne krvne žile u vašoj jetri, bilo tokom određenog vremenskog perioda ili odednom ukoliko uzimate previše dodataka prehrani.

Atractylis gummifera, Camellia sinensis, rosopas, dubčac i ulje mirisne metvice (koristi se u čaju) takođe mogu uzrokovati probleme. Tokom vremena, ova oštećenja jetre mogu dovesti do ciroze jetre. Obavestite svog lečnika o svim dodacima prehrani koje uzimate.

7. Krvni ugrušci – trombovi, genetika

Ugrušci mogu blokirati protok krvi u organ ili unutar njega. Vaš imunološki sistem mogao bi pogrešno reagovati na ovo stanje i uzrokovati upalni proces – inflamaciju tkiva.

Moguće je da vaši geni otežaju jetri razgradnju određenih hranjivih tvari poput gvoždja ili bakra. A postoje i nasledna stanja koja uzrokuju nakupljanje masnoće u jetri ili stvaranje ožiljaka bez ikakvog vidljivog razloga.

Dijagnoza ciroze jetre

Vaš lekar za početak će obaviti sve potrebne pretrage. Detaljno mu prenesite sve simptome koje ste primetili i nemojte zatajiti informaciju ukoliko ste duže vreme preterano konzumirali alkohol. Krvne analize koje proveravaju koliko dobro funkcionira vaša jetra, zajedno s ultrazvukom, rendgenskim snimanjem ili MRI pretragom, mogu pomoći u potvrđivanju ciroze jetre. Ukoliko bude potrebno, vaš lekar može učiniti biopsiju jetre i uzeto tkivo pregledati mikroskopski.

Lečenje ciroze jetre

Za ožiljke koji su već nastali na jetri ne postoji lek, ali vaš lekar možda može zaustaviti ili usporiti dalje propadanje. Od biljnih lekova BioLiver kapi za jetru mogu biti odličan izbor ako ciroza jetre nije daleko odmakla i kao preventiva.

Ukoliko ste ovisni o alkoholu, uključite se u program lečenih alkoholičara. Masnoj jetri može se pomoći i promenama u ishrani te gubitkom suvišnih kilograma. Lekovima se mogu lečiti infekcije, problemi žučnih kanala ili autoimune bolesti.

Razgovarajte sa svojim lekarom kako biste shvatili što uzrokuje vašu cirozu i kako je najbolje lečiti.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr