KVALITETNA OPREMA ZA BEBE KAO PRIORITET

Kupovina oprema za bebe ne čini se tako složenom, dok ne dođe do trenutka kada treba da izaberete jedan model kolica među brojnim ponuđenim primercima, ili odgovarajuću posteljinu među desetinama sličnih, sa više ili manje istovetnim karakteristikama.

 

Tu se postavlja pitanje kvaliteta – šta je najbolje rešenje za bebu, koji model će najduže trajati i naravno, šta od svega ponuđenog zaista ispunjava kriterijume bezbednosti i udobnosti vaše bebe?

U nastavku donosimo nekoliko saveta za izbor dečije opreme, kao i osnovne karakteristike bebi opreme na osnovu kojih ćete uspešno razlikovati kvalitetne primerke od onih koje bi treba zaobići.

Plišana igračka u dečijem krevecu

Materijali (ne)pogodni za bebu

Kvalitetna oprema pogodna za bebe mora biti izrađena od odgovarajućih, prirodnih materijala koji neće naškoditi bebinoj koži kada dođe u dodir sa njima. Pod materijalom koji odgovara bebama, misli se prvenstveno na pamuk čiji dodir prija i najosetljivijoj koži. Reč je o prirodnom materijalu koji ne izaziva iritacije, osipe i bilo kakve slične neprijatnosti, zbog čega bi dete trebalo ušuškati isključivo u pamučne stvari, počevši od posteljine, pa do odeće i druge dečije opreme.

Kada krenete u potragu za opremom za bebin krevetac, fokusirajte se prvenstveno na sastav materijala i dajte im prednost u odnosu na simpatične dezene, jer se neprirodni materijali mogu odraziti na bebinoj koži u vidu svraba i crvenila. Najbolje radnje bebi opreme sadrže isključivo pamučne proizvode sa prelepim dezenima i bojama, pa ukoliko se zaputite u neku proverenu prodavnicu, nećete imati problema sa izborom posteljine.

Isto važi i za ukrasne jastučiće, pletenice i nežne bebi prekrivače – sve ovo bi trebalo da bude od pamuka, kako bi bebino najbliže okruženje zaista bilo potpuno nežno i udobno. Savremeni proizvođači dečije opreme nude mnoge zanimljive stvarčice za bebinu sobu, napravljene od najfinijeg pamuka, pa zaista nema razloga da rizikujete kupujući neproverene stvarčice.

Nova oprema kao garancija bezbednosti

Nije novost da oprema za bebe košta mnogo, pa se roditelji često oslanjaju na stare stvari dece njihovih prijatelja. Uvek je dobro iskoristiti ovakvu mogućnost, ali imajte na umu da na određenim stvarima za bebu ipak ne treba štedeti. Neke delove bebine opreme bi trebalo kupiti isključivo nove, prvenstveno zbog bezbednosti i udobnosti deteta. Pod ovim se misli na kolica, dečije sedište za automobil i slične dodatke u kojima beba mora biti bezbedno smeštena.

Kako izabrati kvalitetna kolica za bebe?

Kupovina novih kolica za bebu može biti težak zadatak, jer će vas u svakoj radnji sačekati brojni modeli sa različitim karakteristika, što je vrlo zbunjujuće ako po prvi put obavljate ovakvu kupovinu. Ono što odlikuje dobra kolica i razlikuje ih od nekvalitetnih, jeste pouzdan mehanizam za kočenje koji bi trebalo isprobati već na licu mesta.

Kolica uglavnom imaju nožne kočnice koje su vrlo korisne, ali modeli sa ručnim kočnicama su još bolje rešenje radi lakšeg kočenja i manipulisanja kolicima. Kočnice su ujedno i glavni razlog zašto ne bi trebalo uzimati kolica koja su već korišćena godinama, jer ovaj mehanizam vremenom slabi i može da naškodi bebinoj bezbednosti.

Kvalitetna kolica uvek imaju pojas u pet tačaka, čime se postiže maksimalna zaštita bebe tokom vožnje. Čak i kada se dete vrti u kolicima, pojas će je držati na mestu, a svaki od njih je obložen ugodnim materijalima koji ni na koji način neće stvoriti neku neprijatnost detetu. Birajte kolica koja imaju zaštitu od sunca i kiše i korisne dodatke za smeštanje dečijih stvari ili torbe.

Kako izabrati sedište za bebu?

Dečije sedište za automobil je obavezna stavka ukoliko planirate da se vozite sa bebom. Nije ga tako lako izabrati jer je neophodno proveriti da li sedište pogoduje vašem automobilu. Pre nego što se odlučite za model sedišta, budite sigurni da ga je moguće montirati u vaš automobil. Najbolje bi bilo da prilikom kupovine sedišta beba bude sa vama, kako biste isprobali pojaseve i uverili se da sedište odgovara bebinom telu, pruža dobar oslonac i adekvatnu zaštitu glave.

Proverene radnje sa bebi opremom

Uvek je važno i gde kupujete. Mnogo je onih koji nude bebi opremu po vrlo povoljnim cenama, ali kada je reč o deci, na prvom mestu ipak treba da bude kvalitet. Fokusirajte se na radnje koje imaju kvalitetne internet prezentacije gde možete pročitati iskustva drugih korisnika, i koje reprezentativno predstavljaju svoje proizvode sa svim njihovim karakteristikama od kojih je većina vidljiva i na samim fotografijama.

Ovo su najvažniji pokazatelji kvaliteta opreme za bebu, a koliko će ona biti prijatna za bebu, zavisi najviše od samih roditelja i njihovog izbora. Uvek je bolje odlučiti se za pamučno, prirodno i provereno rešenje po određenoj ceni, nego za sumnjivo povoljnu opremu koja ne garantuje udobnost i bezbednost deteta.