UZROCI PODREBARNOG BOLA

Bol ispod rebara u desnom gornjem kvadrantu abdomena može biti posledica nekoliko različitih stanja koja pogađaju organe i tkiva u tom području.

 

Često bol ispod rebara ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem zbog vitalnih organa koji se nalaze pod grudnim košem.

bol ispod rebara

Medicinski stručnjaci i zdravstveni radnici dele trbuh (abdomen) u četiri kvadranta kako bi bolje identifikovali bolesti i stanja jedinstvena za svaki od ta četiri dela.

Desni gornji kvadrant (DGK) obuhvata organe poput gušterače (pankreasa), desni bubreg, žučnu kesu, jetru, rebra i creva.

Važno je da se što pre otkrije uzrok bola kako bi se mogao primeniti što adekvatniji tretman. Ako osetite hronični ili jak bol u ovom predelu, koji može biti praćen neobjašnjivim gubitkom težine, tamnom stolicom i otečenim trbuhom, odmah potražite stručno lečenje.

Evo 10 mogućih uzroka zbog kojih nastaje bol ispod rebara.

Gastrointestinalni problemi

Digestivni problemi poput probavne i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) mogu prouzrokovati bol ispod rebara. Međutim, za razliku od probavne smetnje, GERB je ozbiljnije stanje koje se javlja kada se želudačne kiseline vraćaju u jednjak. Ako se ne leči, GERB može oštetiti jednjak i prouzrokovati hronični podrebarni bol.

Infekcija bubrega

Bol usled infekcije bubrega obično se javlja u leđima, odmah ispod rebara. Ostali simptomi infekcije bubrega uključuju povišenu temperaturu, mučninu, bolove sa strane, bolno mokrenje i taman ili krvav urin koji mirise loše. Ako sumnjate na infekciju bubrega, odmah potražite medicinsku pomoć da sprečite rast bakterija.

Kamen u bubregu

Ostali problemi sa bubrezima poput bubrežnog kamena takođe mogu izazvati bol pod rebrima. Znaci da biste mogli imati kamenje u bubrezima su visoka temperatura, bolno ili nemoguće mokrenje i krvav urin.

Kamen u žuči

Visok nivo holesterola može da se kristališe u kamenje u žučnoj kesi, kruškastoj strukturi ispod jetre koja skladišti žuč. Poput kamena u bubrezima, kamen u žuči izaziva oštru bol u DGK koji može da traje i po nekoliko sati. Ostali znaci pojave žučnog kamena su groznica, smeđi urin, mučnina i svetla stolica.

BioLiver kapi za jetru

Apsces jetre

Apsces jetre predstavlja skup gnoja u tom organu. Često je rezultat bakterijske, virusne ili gljivične infekcije. Pored bola i osetljivosti u predelu DGK, apsces jetre može da izazove i nenamerno mršavljenje, žutilo kože, povišenu temperaturu i sivu stolicu.

Ostala stanja jetre

Bol ispod rebara može nastati i zbog drugih stanja jetre poput ciroze, masne jetre i raka tog organa. Budući da ova stanja mogu dovesti i do smrti, važno je paziti na simptome i što ih ranije detektovati. Znaci koji upućuju na to da biste mogli da imate ozbiljan problem sa jetrom su osećaj oticanja ispod rebara, gubitak apetita, nagli gubitak težine i otečene vene.

Preeklampsija

Ova komplikacija u trudnoći obeležena je visokim krvnim pritiskom i oštećenjem jetre, bubrega ili oba ova organa. Žene sa preeklampsijom imaju tendenciju da osećaju bol u DGK, koji bi se mogao proširiti na donji deo leđa, naglo se goje i gube dah. Međutim, visoki krvni pritisak može da ukazuje na preeklampsiju čak i bez prisustva ostalih simptoma.

Pankreatitis

Pankreatitis (upala pankreasa) obično izaziva bol u dva područja abdomena – desnom i levom gornjem kvadrantu. Ova upala često nastaje kao komplikacija žučnog kamena, ali može se javiti i zbog prekomernog konzumiranja alkohola.

Upala pluća

Stanje pluća poput upale obično izaziva jak bol pod rebrima koji se širi na bokove, ramena i gornji deo leđa. Takođe, mogu da se osete oštri bolovi ispod rebara i zbog učestalog kašlja.

Kostohondritis

Kostohondritis je stanje obeleženo upalom hrskavice u grudnom košu. Obično pogađa hrskavicu gde se rebra pričvršćuju na grudnu kost, zbog čega teži da izazove bol u grudima koji se širi na rebra i bočne strane.