HOMEOPATSKI LEK ARNICA MONTANA

Cenjena i dragocena lekovita biljka Arnica Montana i delovanje na krv i modrice. Kao homeopatski lek Arnika je i najprodavaniji homeopatski lek na svetu

Ova sjajna lekovita biljka kod nas nosi šumadijski naziv Moravka ili Brdjanka iako je pored reke Morave nema a nema je ni po našim brdima. U svetu je poznata kao Arnica montana, gorska Arnika, i najprodavanija je kao homeopatski lek Arnika za povrede i modrice.

Zapravo, kao lekovita biljka Arnika se jedino u okolini može naći u planinama Slovenije, mada pre nekoliko godina kada sam je naručivao baš iz Slovenije, stigla mi je odatle kesa arnike ali uvoz iz Ukrajine.

Lekovita biljka Arnica montana i kao homeopatski lek Arnika 2020

To je stoga što je Arnika skupocena, cenjena i dragocena lekovita biljka koja je pod zaštitom države i njeno branje je ograničeno, pa verujem da je slovenci nemaju ni za sopstvene potrebe.

Pre desetak godine sam na „nju“ slučajno naišao na Tari pored Zahumskog jezera i doneo Mileni Mihajlov, našem poznatom stručnjaku za lekovito bilje iz Instituta za lekovito bilje Josif Pančić i asistentu čuvenog Dr Tucakova ali me je gdja Mihajlov razuverila da se radi o istoj biljci.

Bila je to neka slična biljka ali ne i Arnika, jer priznajem, Arniku nikada nisam video u prirodi.

Kako god, Arniku sam oduvek cenio i poštovao. A poštuje je i homeopatija jer je kao homeopatski lek Arnika najkorišćeniji lek.

Biljka ima snažno dejstvo na krv i u tradicionalnoj medicini se koristi za modrice, otoke, zastoje krvi, trombove, uganuća, tetive, jer ima svojstvo razgradnje trombova. Arnika razredjuje krv i daje joj viskoznost.

Medjutim, mora se oprezno raditi sa njom, nije bezazlena lekovita biljka, ako se pretera može da izazove unutrašnja krvarenje. Koristi se oralno u minimalnim dozama jer može biti destruktivna za krvotok ako se pretera, zato nije biljka koju laici smeju da koriste.

Svakako se sa njenom upotrebom mora prestati pred operaciju ili vadjenje zuba jer podstiče krvarenje.

Najpopularnija upotreba Arnike je u kremama za modrice i otoke, kao i za vene koje su trombozirale. Koristi se kod skupih preparata za hemoroide. Na primer, naišao sam da BioHemor krema za hemoroide ima u sebi Arniku, što dobro deluje na smanjivanje hemoroida, koji i nisu ništa drugo do proširena vena puna zastoja krvi.

HOMEOPATSKI LEK ARNICA

Rekoh da je Arnika najprodavaniji homeopatski lek na svetu i ima razloga za to. Mahom se koristi za fizička stanja povreda kao i u tradicionalnoj medicini.

Napisaću vam par iskustava sa njom da shvatite u kom smeru je primenljiva.

Slučaj 1 – sudar sa Arnikom

Pre par godina kada sam išao kod Dr Homeopate, dok nisam sam počeo sam sebe da lečim homeopatski, stalno sam tražio od homeopate da mi da homeopatski lek Arniku. On je to odbijao jer nije video sliku Arnike u mom stanju, što je sasvim realno bilo stanje stvari.

Ali ja sam zapomagao da se ujutru budim kao da me je neko pretukao, sve me je bolelo. I osećao sam potrebu za Arnikom – tada sam imao neko površno znanje o tome kako Arnika deluje.

I prvo što sam uradio kada sam počeo samolečenje je bilo da uzmem homeopatski lek Arnika 200 C.

Epilog, dve noći uzastopno sam sanjao kako se sudaram kolima. I malo kasnije i treće noći sam sanjao sličan san sudara.

Inače, u životu sam imao nekoliko sudara i ne znam koliko udaraca i padova koje sam doživeo kroz bavljenje sportom i avanturizmom. Arnika me je kroz san „podsetila“ na ta zaboravljena preživljena stanja i „otpustila“ ih.

Posle par meseci su mi bolovi u telu i osećaj ugruvanosti jednostavno nestali.

Slučaj 2 – teniski lakat

Dobio sam bol u laktu na levoj ruci, pa na desnoj. Simptomi teniskog lakta. Ispostavilo se da mi više potencije homeopatski lek Arnika LM smiruje bol na dnevnom nivou, dok klasične potencije Arnika c30 i Arnika c200 nisu davali nikakav rezultat.

Svaki put kad sam uzeo Arnika LM kuglicu bol je nestajao. Inače je bio toliki da nisam mogao da radim na pc-u. Doktori su mi preporučivali inekciju kortikosteroida kao prvu pomoć a ako to ne pomogne onda operaciju.

Srećom, rešenje je nadjeno na trećoj strani i „teniski lakat“ mi je bio rešen. Srećom, ni Arnika LM kuglice nisam koristio dugo vremena, jer bi onda ušao u dokazivanje homeopatskog leka, što tada nisam znao.

BioCapillary oglas 900 px

Slučaj 3 – operacija kapaka

Posle operacije kapaka pojave se veliki otoci oko očiju koji traju danima i mora nekoliko dana da se leži zbog toga jer ustajanje pojačava otok oko očiju.

Pacijentu sam dao homeopatski lek Arnika C200 na svakih 3 sata. Sutradan je otok bio minimalan a prekosutra je pacijent bio sve vreme na nogama i radio, bez otoka očiju. Plastični hirurg je bio iznenadjen nedostatkom otoka i modrica.

To je klasična situacija gde se homeopatska Arnika daje.

Slučaj 4 – rame koje ispada

Dete mi se bavi odbojkom i počelo je rame da ispada. Konsultovali smo najboljeg doktora za rame u regionu i dobili sjajan opis stanja, zašto i kako rame ispada i šta je tu glavni problem, te smo dobili i vežbe za rame koje dete treba da radi.

Kod ispadanja ramena inače ništa od krema, masaža i fizikalnih terapija ne pomaže, samo mirovanje i vežbe za jačanje ramenih mišića. Zabranjeno je plivanje, tenis i svako zamahivanje rukom.

Dete je zaista mirovalo i radilo preporučene vežbe dva meseca. medjutim kad je počelo ponovo sa trenizima rame je počelo da ispada ponovo.

Tad sam detetu dao Rhus Tox C30, klasičan homeopatski lek za povrede ligamenata i tetiva i slična stanja ali bez rezultata. Dao sam i Rutu C30 ali bez vidljivih efekata.

To je mesto gde znanje i iskustvo homeopate dolazi do izražaja, a ja ga priznajem nemam.

I tako je moje dete patilo godinu dana od ispadanja ramena a onda sam naleteo na spis jednog čuvenog švajcarskog homeopate o sportskim povredama i kako se one homeopatski leče.

Ja sam detetu davao po jednu kuglicu leka a to je bila greška, povreda mora intezivnije da se tretira jer kod njega piše sledeće – parafraziram:

„Kada je iščašenje i ispadanje u pitanju pacijent se tretira dva puta dnevno sa Arnika 200C, ujutru i uveče, i tako 6 dana uzastopno, a onda se daje Rhus Tox 200C po istom protokolu, može i kraće vremena ako se vidi napredak.“

Ne budem lenj, uhvatim dete i počnem da tretiram sa Arnikom 200C. Prva reakcija je bila da je dete stalno bolelo rame tih nedelju dana, ne preterano ali je osećalo bol, posle je taj bol počeo da jenjava kada smo krenuli sa Rhus Tox i na kraju je nestao a rame se učvrstilo i više ne ispada.

Slučaj 5 – modrica od pada

Svaki dan tokom pet dana uzimati homeopatski lek Arnika C30 ili C200 da bi se modrica brže povukla i tkivo oporavilo od destrukcije – kod jakih udaraca i modrica stvori se ožiljno tkivo i može da ostane udubljenje u vidu rupe u mišiću.

Slučaj 6 – pre i posle operacije ili vadjenja zuba

Klasični homeopatski lekari preporučuju da se popije makar jedna Arnika c30 pre operacije ili vadjenja zuba i nekoliko kuglica Arnike posle intervencije, jer telo doživi telesni stres od rezanja i nasilja nad tkivima, pa Arnika to smiruje, kao što i ubrzava oporavak tela od posledice intervencije.

Kao što vidite, Arnika je dosta upotrebljiva kao homeopatski lek Arnica Montana.

Zlatko Šćepanović