KLADIONICE KAO NOVE KAFANE

Kada su kafane prvi put nastale bile su glavno mesto za okupljanje ljudi iz različitih miljea, nakon nekog vremena njihovu ulogu su preuzeli lokalni kafići, a danas se čini kao da su to uradile kladionice, bar što se muškaraca tiče. Dok su nekada kladionice bila usputna stanica, danas je reč o znatno proširenom vidu zabave.

 

Kada se dame zapitaju gde su im se muževi zadržali, verovatno bi mnoge dobile isti odgovor – u kladionici. Bilo da komentarišu sportsko tipovanje, gledaju utakmicu, popunjavaju tiket, ili jednostavno žele da popiju kafu u društvu, mnogi muškarci će se uputiti pravo u kladionicu. Kako je do toga došlo, i šta to sve kladionice objedinjuju, pa su postala sastavni deo rutine jačeg pola.

kladionice

Konstantna dostupnost – kladionica kao vaš prvi komšija

Ako već do sada to niste primetili, obratićete pažnju nakon čitanja ovog teksta – kladionice se nalaze na svakom koraku. Kladionice su rasprostranjene u svim delovima grada, a kaže se da ćete u manjim mestima sigurno naći jednu pekaru, jednu apoteku i jednu kladonicu. 

Obično se nalaze blizu kompleksa zgrada, tako da stanarima bude zgodno da skoknu na kratko, nalaze se i na vrlo prometnim lokacijama, kao i blizu lokala u koje najčešće zalaze muškarci, što svakako nije slučajnost. Na ovaj način kladionice uvek upadaju u oko, uvek su dostupne i što je najbitnije uvek su usput. Ako su su antičko vreme svi putevi vodili u Rim, danas definitivno vode u kladionicu.

Kladionice kao minijaturna verzija stadiona

Dok u većini kafića puštaju samo najvažnije utakmice, poput domaćih i svetskih derbija, ili finala važnih prvenstava, u kladionicama se puštaju gotovo sve utakmice. Tako da kada uplate tiket, muškarci se često upute pravo u kladionicu gde će u društvu moći da isprate čitav događaj. 

Ono što doprinosi atmosferi gledanja utakmice u kladionici je činjenica da se nisu svi kladili na isti tim. S obzirom da svako želi da njegov tiket prođe, odnosno da njegov favorit odnese pobedu često je reč o žustrom navijanju i naboju adrenalina baš kako to biva na stadionu. Takav adrenalin je nešto u čemu jači pol posebno uživa, pa zato i ne čudi što najradije biraju ovaj način da pogledaju utakmicu.

Sport kao glavna tema u kladionici

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da je kladionica mesto gde dolaze ljubitelji različith sportova. S obzirom na činjenicu da se možete kladiti na najrazličitije sportove, vrlo verovatno ćete pronaći još vaših istomišljenika koji imaju slične afinitete po pitanju sporta kao vi. Ovo je savršena prilika da se okupite oko istog sporta i razgovarate o njemu do mile volje. 

Kladionice u ulozi kafića – mesto gde se okuplja ekipa

Kao što smo na samom početku rekli, ulogu lokalnog kafića polako ali sigurno preuzima kladionica. Većina kladionica je omogućila svojim posetiocima da uživaju u zaista prijatnom ambijentu, dobroj kafi ili u točenom pivu, i sve to uz popunjavanje tiketa i razgovor o sportu, pravi mali raj za muškarce složićete se.

deka-cita-novine-sport

Većina kladionica ima i bašte, te sa dolaskom lepog vremena dobijate potpun ugođaj kao u bilo kom drugom kafiću. Zato će jedan prosečan muškarac rado provesti prolećno subotnje jutro u kladionici sa svojim drugarima. Sjajna prilika da se ispričaju, predahnu od nedeljnih obaveza, ali i sumiraju sva sportska dešavanja tokom nedelje. 

Kutak skrojen po muškom ukusu

Moramo priznati da su kladionice zaista skrojeni po meri muškaraca. Mesto na koje mogu da svrate kad god hoće, gde će uvek naći sagovornika, gde mogu da naprave predah od svakodnevnih obaveza, i na kraju krajeva gde je sport uvek glavna tema. Ovo je definitivno recept za uspeh u muškom svetu, koji je kladionica definitivno postigla.

Sve dok je reč o zabavi, razonodi i prilici da se u društvu prati omiljeni sport odlazak muškaraca u kladionicu je bezazlena aktivnost. Međutim, treba uvek biti na oprezu da ovaj hobi ne preraste u potrebu  kojoj se teško odupiremo. Za sve treba naći pravu meru.