Zašto homeopatija ne deluje

Šta možete da očekujete od homeopatije? Da li homeopatija deluje uvek, ako to nije slučaj, zašto homeopatija ne deluje?

Da li običan čovek zna da li homeopatija deluje? On čita medije i mišljenje raznih učesnika javnog života, gleda reklame i diskusije za i protiv. Zbunjen je i konfuzan. Neko tvrdi da je sve to prevara i tvrdi da ima dokaze zašto homeopatija ne deluje. Mnogo su tiši glasovi onih koji tvrde suprotno – zašto homeopatija deluje.

Mišljenja mnogih - zašto homeopatija ne deluje?

Homeopatija je u nekim zapadnim zemljama priznata kao zvaničan medicinski sistem. Priznata je i u Srbiji, uz kvantnu medicinu i kinesku tradicionalnu medicinu. U nekim zemljama nije prinata a u nekima se preispituje njen status.

Skoro je Ruska akademija nauka izdala saopštenje da homeopatija ne deluje, nešto slično su uradili i odredjeni američki krugovi a i u Velikoj Britaniji gde je kraljevska porodica pokrovitelj homeopatije i gde postoji Kraljevska Homeopatska bolnica u parlamentu je pokrenuto pitanje legalnosti homeopatije.

Iz svog iskustva kao pacijenta homeopatije ali i kao nekoga ko je kao homeopata šarlatan počeo i druge da tretira homeopatijom, mogu odgovorno da kažem da li homeopatije deluje – i odgovor je da, deluje, ali i da napišem zašto homeopatija ne deluje i u čemu je zabluda medicine koja hoće na svoj način da dokaže ili opovrgne delovanje homeopatije.

Najednostavniji način da se odgovori nauci zašto homeopatija ne deluje je da se homeopatija mora dokazivati kroz sopstvene principe i metodologiju a ne nazovi naučne, jer je to posebna nauka i umetnost lečenja, kako su osnivači homeopatije s pravom naglašavali.

I najbitnije, homeopatija se može lako dokazati samo statističkim metodama skupljenih iskustava pacijenata koje leči iskusan i dokazan homeopata. Prate se njegovi pacijenti i rezultati lečenja, beležite rezultate lečenja homeopatijom i lako ćete zaključiti da homeopatije deluje i to fascinantno uspešno.

Sweden bitter oglas 900px

Zašto nauka ne može da dokaže delovanje homeopatije?

Problem dokazivanja homeopatije je da će nekoliko različitih homeopata jednom pacijenatu za istu bolest prepisati različite lekove. Oni najbolji homeopate će verovatno prepisati iste ili slične lekove pacijentu, možda samo imati drugačiju potenciju leka ili intezitet davanja (npr jedan će dati Aurum 30C a drugi Aurum 200C ali je u biti isti lek, neko će reći uzmi jednu kuglicu a neko će reći uzmi jednu kuglicu dnevno sledećih 7 dana).

Zato se homeopatija ne može tretirati na farmaceutski način gde se jedan lek ispituje na svim pacijentima u isto vreme i beleži se rezultat (koliko izlečenih, koje nus pojave ima, itd). Kod homeopatije se ne može dokazivati homeopatski lek jer svaki pacijent dobije drugi lek, već se može dokazivati samo delovanje homeopate i njegovog izbora leka. A to onda nije nauka, onako kako je medicina priznaje.

Idemo redom sa odgovorima zašto homeopatije ne deluje, inače u svim drugim slučajevima deluje, verovali vi to ili ne.

  1. Homeopatski lekovi ne deluju

Prvi razlog zašto homeopatija ne deluje su sami homeopatski lekovi. Ako nisu dobro napravljeni ili ako su iz nekog razloga oštećeni (zračenje, radijacija, svetlost, vlaga, isparenja) i deaktivirano im je dejstvo, homeopatski lek neće delovati na pacijenta a samim tim ni homeopatija ne deluje.

Takodje, ako homeopata nema kod sebe homeopatski lek odgovarajuće potencije (jedan homeopatski lek ima na desetine potencija), onda i to spada u razlog zašto homeopatije ne deluje, jer se hronične bolesti ne mogu lečiti homeopatskim lekovima niske potencije.

Ako homeopata zna koji homeopatski lek treba da prepiše pacijentu ali nema lek te snage (homeopatske potencije), naravno da će onda i reakcije tela na homeopatski lek biti nedovoljna.

Uz to, dešava se da homeopata zna koji lek treba pacijentu ali ga jednostavno nema kod sebe. Često homepate u tom slučaju koriste najbliži lek po simptomima ili neki veliki homeopatski lek – polikrest, koji pokriva mnoštvo simptoma, ali ne mora da se to pokaže uspešnim načinom lečenja.

Kod akutnih stanja i bolesti je suprotan problem u homeopatiji, ona se leče manjim potencijama leka ali čestim davanjem, a ne visokim potencijama i jednom kuglicom u mesec dana, jer na taj način možemo lekom napraviti nepotrebnu agravaciju ili nikakav efekat.

Eto zašto homeopatija ne deluje ako nemamo ispravan homeopatski lek.

  1. Homeopata nije prepisao odgovarajući lek

Najznačajniji razlog zašto homeopatija ne deluje je sam homeopata, njegovo znanje, iskustvo i veština da vam prepiše odgovarajući homeopatski lek. Običan doktor kada imate temperaturu uvek može da sigurnošću da vam prepiše paracetamol ili brufen i vama će temperatura tela svakako pasti.

Homeopata kada analizira pacijenta i koristi Repertorijum simptoma da izabere najbolji homeopatski lek, možda ima ponudjenih preko 10 homeopatskih lekova za temperaturu ali samo par njih baš odgovara pacijentu i njegovom obliku temperature.

Ako homeopata ne pogodi homeopatski lek za vašu temperaturu, neće biti efekta, neće vam pasti temperatura. Ako odredi pravi lek, temperatura će vam brzo spasti i mislićete da je to čudo.

Dakle, homeopata i njegova veština su ključni razlog zašto homeopatija ne deluje ili deluje.

Na primeru visoke temperature se vidi superiornost klasične medicine, jer ona sa jednostavnim lekovima spušta visoku temperaturu tela, i zato je tako popularna i cenjena.

Ali na drugim primerima se vidi superiornost homeopatije, jer neko ko ima groznicu ili grip može brufenima da danima spušta temperaturu i da premine, jer se nije izlečio, dok dobar homeopatski lek leči groznicu i grip u roku od par sati ili par dana. Ali za to treba imati blizu sebe vrhunskog homeopatu a to je već malo teže naći.

Još jedan razlog zašto homeopatija ne deluje je kada homeopata prepiše odgovarajući lek ali ne dovoljnog inteziteta. Kod akutnih bolesti homeopatski lekovi se daju često, na pola sata ili na par sati dnevno, više dana uzastopno.

Kod hroničnih bolesti se pak da samo jedna kuglica i čeka sledećih mesec dana. Uvrnuto i mimo logike zar ne?

No, ko izuči koji su principi homeopatije shvati taj naizgled apsurd i zna kako se koja bolest leči. Medjutim, postoje neka stanja bolesti za koja ne znaš koliki intezitet homeopatskih lekova treba biti. Da li treba hronične bolesti koje su u akutnoj fazi tretirati intezivnije ili ne, itd.

Tu takodje homeopata može da pogreši i da pacijent pomisli da ipak homeopatija ne deluje.

  1. Pacijenti koji se leče homeopatijom su nestrpljivi

Pacijenti nisu možda glavni razlog nedelovanja homeopatije, značajnije je imati dobrog homeopatu, ali su sami pacijenti sigurno najznačajniji razlog za sumnje i pitanja zašto homeopatija ne deluje.

Jer, pacijenti koji se odluče na homeopatiju, čak i kada je lečenje ispravno, mogu da iz nestrpljivosti homeopatsko lečenje prekinu. To je posebno vidljivo kod hroničnih bolesti koje se leče godinama.

Homeopatija može da izleči i leči mnoge hronične bolesti koje klasična medicina ne može da izleči ali se to ne dešava brzo.

Po rečima osnivača homeopatije otprilike ti treba jedan mesec ispravnog lečenja za svaku godinu postojanja hronične bolesti. Pa sad ako ste imali 20 godina hroničnu bolest, treba vam 20 meseci homeopatskog lečenja, a malo ko ima strpljenja da to sačeka.

Plus što lečenje nekih hroničnih bolesti zahteva da se pacijent liši medicinskih lekova koji smiruju simptome bolesti (antibiotici, kortikosteroidi, antipsihotici), jer ti medicinski lekovi prekidaju dejstvo homeopatskog leka, a neko od pacijenata to jednostavno nije u stanju da uradi.

Uz sve to, lečenje složenih slučajeva pacijenata koji imaju više mijazama (mijazam je nasledna ili stečena slabost konstitucije koja izaziva pojavu hroničnih bolesti), to zahteva dugo vremena da se jedan po jedan mijazam ukloni, dok glavni simptomi bolesti ostaju i dalje prisutni, pa pacijent izgubi strpljenje.

Mnogo zavisi i od konstitucije samog pacijenta i njegove bolesti.

Postoje pacijenti koji nisu osetljivi na homeopatske lekove, pa se iz nekoliko pokušaja davanja leka mora doći do njihove reakcije. U tim pokušajima oni mogu s razlogom da zaključe da homeopatija ne deluje i prekinu tretman. Da su samo malo sačekali doživeli bi dejstvo leka.

Drugi pak pacijenti su jako osetljivi i imaju jake agravacije (pogoršnja simptoma bolesti) na uzeti homeopatski lek. Nekada su te agravacije toliko intezivne da pacijent zahteva prekid homeopatskog tretmana jer ne može da izdrži reakciju na lek (pojava glavobolje, bola, svraba, osipa, otoka, upale).

A agravacije su normalan proces kod delovanja homeopatskog leka i zapravo je za homeopatu loš signal kada agravacije na homeopatski lek nema.

Često i sami pacijenti forsiraju homeopate da im menjaju tok lečenja jer ih sad neki novi simptom nervira i onda se terapija pretvori u svaštarenje koje na kraju ne vodi nigde.

Na primer, osoba se leči od autoimune bolesti ali joj se pojavi ekcem na koži i ona pošto poto hoće da joj taj ekcem nestane nekim novim homeopatskim lekom i prekida postojeći tok lečenja autoimune bolesti, koja bi možda bila izlečene za par meseci neprekidnog toka ali je svrab od ekcema sve to zaustavio.

U homeopatiji nije kao u farmaciji da se uzima više lekova odjednom, već se uzima samo jedan lek u jednom periodu.

Ako naletite na homeopatu koji vam kao klasičan lekar prepiše pet različitih homeopatskih lekova za pet različitih tegoba koje imate, da ih uzimate uporedo, znajte da taj homeopata pojma nema i bežite od njega.

Kod akutnih bolesti koje brzo dodju i brzo prodju, homeopatski lekovi brzo deluju i tu pacijenti brzo vide dejstvo, ali kod hroničnih bolesti je to sve sporije i postoji mnogo sumnji u krajnji rezultat. Kada su akutne bolesti ili povrede u pitanju postoje pacijenti koji su nedisciplinovani, ako treba lek da se uzima na svakih pola sata, ili sat, dva, oni to jednostavno ne mogu – ili stalno nešto piju, žvaću, ima takvih puno, ili ih nervira da uzimaju lek stalno pa svesno preskaču.

Da ne spominjem pacijente koji stalno prekidaju dejstvo homeopatskog leka jer uzimaju druge lekove, piju mnogo kafe, čaja, pokušavaju raznoraznim suplementima sebi da pomognu. Takvi pacijenti su teški za lečenje jer stalno nešto eksperimentišu i ne daju homeopatiji mogućnost da pomogne.

I na kraju, postoje bolesti koje su neizlečive, postoje bolesti koje udju u neizlečivu fazu i postoje pacijenti koji su neizlečivi iz nekoliko razloga – dobio je bolest lekova, trajno mu je pala vitalna sila, ne želi da menja loše navike, živi protivno principima izlečenja.

Zaključak priče da li homeopatija deluje

Nadam se da sam dao dovoljno jasan odgovor zašto homeopatija ne deluje u praksi iako je u stvarnosti vrlo delotvorna disciplina. Napomenuo sam da se njeno dokazivanje u naučnom smislu može tražiti samo na nivou statistike i pojedinačnog iskustva.

Zapravo, ko god želi da vidi dejstvo homeopatije mora da to gleda uživo kod nekog iskusnog i dobrog homeopate ili da se naučno istraživanje dizajnira na osnovu principa homeopatije gde su svaki pacijent i svaka bolest priča za sebe.

Na primer, uzmimo da homeopata leči neku hroničnu bolest koju ima 30 različitih pacijenata koji se posmatraju. Svaki od tih pacijenata će verovatno imati drugačiju terapiju i dobiti drugačiji homeopatski lek, iako svi imaju medicinski gledano istu dijagnozu.

U tom slučaju jedino što može da se meri je krajnjih rezultat, koliko je njih izlečeno ili koliko im je stanje poboljšano, a ne da se meri koji su lekovi dati i u kojim dozama, jer homeopatija nije farmacija.

Zlatko Šćepanović

Izvor: Prirodanadar.rs