BLAGODET PROKLIJALIH BILJAKA

Klice u sebi sadrže najmanje 100 zdravih enzima koji našem telu trebaju, ali to nije ni izbliza sve što mladi biljni izdanci mogu da pruže opštem ljudskom zdravlju.

 

Klice su mladi izdanci biljaka koje rastu iz proklijalih semenki. Postoji mnogo vrsta klica, zavisno od povrća. One su sjajni izvori enzima i vlakana.

klice

Može se navesti bar 10 odličnih razloga zbog kojih bi trebalo da počnete da dodajete klice u svoje obroke.

1. Prepune hranljivih enzima

Stručnjaci kažu da klice sadrže i do 100 puta više enzima od sirovog povrća i voća. Enzimi su posebni proteini koji pomažu da se ubrzaju telesne funkcije. Oni su posebno korisni u probavnom sistemu jer pomažu razgradnju hrane. Ovo pomaže da se ubrza proces apsorpcije hranljivih jedinjenja, poput vitamina, minerala i aminokiselina.

2. Bogat izvor vlakana

Klice su bogate vlaknima i imaju malo kalorija, što ih čini idealnom hranom za one koji paze na svoju težinu. Hrana koja sadrži mnogo vlakana pomoći će vam da se osećate sito tokom dužeg perioda.

3. Poboljšavaju cirkulaciju

Zbog visokog sadržaja gvožđa i bakra klice pomažu u održavanju zavidnog broja crvenih krvnih zrnaca. Bolja krvna cirkulacija znači da će se više ćelija hranjivih materija i kiseonika snabdevati u svim telesnim ćelijama. Ovo optimizuje njihove funkcije i pomaže u poboljšanju opšteg zdravlja.

4. Jačaju imuni sistem

Klice su takođe prepune vitamina C. Ovo jedinjenje je ključno za nekoliko telesnih funkcija, posebno imunog sistema. Vitamin C pomaže u stimulaciji belih krvnih zrnaca, ćelija odgovornih za borbu protiv potencijalno štetnih mikroorganizama i odbranu tela od bolesti i infekcija.

Štaviše, klice sadrže i vitamin A. Ova jedinjenja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i sprečavaju oksidativni stres, što doprinosi imunološkoj odbrani.

5. Imaju visok sadržaj proteina

Dok su neki orašasti plodovi i semenke bogati izvori proteina, sam proces klijanja povećava njihov sadržaj proteina. U poređenju sa jedenjem životinjskog mesa, klice su pogodan način za dobijanje proteina bez dodatnih masti, holesterola i kalorija. Neke klice sadrže i do 35 odsto proteina, što ih čini idealnim izvorima proteina za vegane i vegetarijance.

6. Odlične su za zdravu kosu

Bolja snabdevenost krvlju znači da dovoljno hranjivih sastojaka dospeva u vlasište i folikule kose, čime se pospešuje rast kose. Klice mogu pomoći u stvaranju guste i jake kose.

Klice takođe mogu nadopuniti telo vitaminom A. Manjak vitamina A povezan je sa proređivanjem kose i preteranim gubitkom. Jedenje klica može pomoći da se uspore ili sasvim zaustave uslovi manjkom vitamina A.

7. Sadrže esencijalne masne kiseline

Tokom procesa klijanja povećava se količina esencijalnih masnih kiselina u biljci. Esencijalne masne kiseline, poput omega-3 i omega-6, ključne su za zdrav organizam. Neke od njihovih funkcija su izvor goriva za telo i pomažu u stvaranju strukture ćelijskih membrana. Telo ih ne proizvodi, pa se mogu nabaviti samo ishranom.

8. Jačaju zdravlje srca

Jedenje klica može pomoći u smanjenju faktora rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Oni mogu pomoći u snižavanju nivoa LDL (lošeg) holesterola, ukupnog holesterola i triglicerida u krvi. U isto vreme, omega-3 masne kiseline pomažu u povećanju nivoa HDL (dobrog) holesterola.

Osim toga, omega-3 masne kiseline imaju protivupalna svojstva, zbog čega One mogu pomoći u zaštiti kardiovaskularnog sistema od prevelikog stresa usled upale.

9. Pomažu smanjenju kiselosti

Klice mogu pomoći u upravljanju nivoima pH tela. To se odnosi na nivo kiselina i baza u organizmu. Da bi funkcionisalo dobro, telo treba da uspostavi ravnotežu između ove dve vrste jedinjenja. Pluća i bubrezi pomažu u regulisanju njihovog nivoa, ali većina ljudi jede kiselu hranu. Klice mogu da alkališu, odnosno smanje kiselost organizma.

10. Imaju antikancerogena svojstva

Rak je povezan sa previše kiselosti u telu. Klice mogu pomoći u regulisanju nivoa pH kako bi se to sprečilo. Štaviše, one su bogate jedinjenjima koja se bore protiv raka, poput glukorafanina i sulforafana, koji štite organizam od određenih vrsta karcinoma.