PORUKA VERNOM NARODU

Na liturgiji u manastiru Ostrog, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da ljubav prema Bogu i drugim ljudima u nama budi i pošast koronavirusa koja je zahvatila čitav svet.

 

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški g. Amfilohije služio je u subotu 28. marta u crkvi Svete Trojice u Donjem manastiru Ostrogu Svetu arhijerejsku liturgiju.

ljubav prema bogu

Nakon liturgije, kojoj zbog epidemije virusa korona nije prisustvovao vjerni narod, Vladika je rekao da Sveta služba Božija izvire iz Hristove tajne večere.

“To je služba Božija u kojoj se podsjećamo na sve ono što se dogodilo od nastanka svijeta. Podsjećamo se na stvaranje svijeta i čovjeka, i Božje tvorevine, podsjećamo se na Adama i Evu, naše praoce i njihovo izgnanje iz raja, ali i na obećanje njima da će doći Sin Božji, koji će biti spasitelj svijeta, od roda Evinoga. I tako redom, kroz vjekove”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Rekao je da na svakoj službi Božijoj proslavljamo Njega, Sina jedinorodnog, od Oca rođenog prije svih vjekova, koji se rodio od Duha Svetoga i Marije Djeve radi nas i našega spasenja.

“I koji nas nije ostavo same kada se tjelesno vaznio na nebesa nego je poslao i ostavio Duha svoga Svetoga da nas uvodi u svaku istinu”, podsjetio je on.

Dodao je da Crkva Božija nikoga i ništa ne zaboravlja – od iskoni do danas.

“Ona sve pamti, na sve podsjeća i sve se u njoj i kroz nju obnavlja i preporađa silom Duha Svetoga i prisustvom živoga i živonosnoga Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit Amfilohije je naglasio da se na liturgiji naročito u ovo vrijeme molimo za one koji stradaju od “ove pošasti koja je napala sav ljudski rod”.

“Nije prvi put, ali na ovakakv način možda je i po prvi put. Napala je ta pošast na sve ljude i sve zemaljske narode. I mi na ovoj Svetoj službi prizivamo živoga, životvornoga Gospoda da svima podari zdravlje i spasenje i svima da podari prosvećenje svjetlošću istine Božje. I mudrošću Božjom, pravdom i ljubavlju Božjom da sve ispuni, da sve preporodi, da sve preobrazi. Da se svega dotakne sila Božja, životvorna”, kazao je Vladika.

Rekao je da se moli i za sve one koji danas nijesu mogli da budu u ovom hramu i u ostalim hramovima da ih Gospod ukrijepi.

“Jer, gdje god se nalazili, ako su ispunjeni duha pokajanja i duha molitve i vjernosti živome i vječnome Bogu, tu je i Gospod zajedno sa njima, bez obzira da li su ili nijesu na Službi”, poručio je on.

Rekao je da i sadašnja nevolja, koja je pritisla svijet nije slučajna.

“I to je da bi se u nama probudila istinska i prava ljubav i vjernost živome Bogu, i u isto vrijeme da bi se u nama probudila ljubav jednih prema drugima. Mi zaboravljamo da smo prizvani na tu vječnu i neprolaznu ljubav, pa onda kad dođu nevolje kao što je ova, to nas podsjeća na brigu, ne samo o sebi i o najbližima svojima nego i o svakom ljudskom biću”, poručio je Vladika Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je na kraju pročitao molitvu patrijarha rumunskog Danila protiv virusa korona koji hara čitavim svijetom.