SVI GLUMCI DŽOKER-A

Jedan od najpopularnijih zlikovaca iz sveta naučne fantastike koji je obeležio čitavu franšizu Betmena još od njegovog nastanka 40tih godina prošlog veka do danas, jeste čuveni Džoker.

Ovaj antiheroj, uz koga su rasle generacije i koji je pobrao mnoge fanove širom sveta, prvi put se pojavio u stripu “Betmen” 25. aprila 1940. godine u izdanju izdavačke kuće “DC Comics” iz Amerike. Od tog datuma, pa sve do danas, Džoker ne prestaje da stvara nove i mlade fanove širom sveta.

Glumac sa šminkom koji glumi Joker-a

Osim toga, Džoker je postao prava ikona pop kulture, čije se ime i lik pominju u najrazličitijim kontekstima, pa tako postoji čak i Joker slot mašina pod imenom Fire Joker, dok postoji i kompanija pod nazivom “Joker Indistries” koja se bavi distribucijom materijala od plastike. Interesantno, zar ne? Džoker je tako postao pravi fenomen u konkurenciji najpopularnijih antiheroja.

Kada govorimo o filmovima o Betmenu, ono što mnoge fanove ne prestaje da intrigira jeste upoređivanje novih i starih filmova i glumaca koji su imali priliku da zaigraju u ovim filmovima.  Zato, jedno od najinteresantnijih, ali i najčešćih poređenja jesu glumci koji su oživeli Džokera i čuveno pitanje – koji je najbolji? Idemo ispočetka.

Džoker na filmu i svi njegovi glumci

Džoker je prvi put ugledao svetlost dana u seriji “Betmen” davne 1966. godine koja je rađena po stripu i koja se emitovala od 1966. do 1968. Godine. Prvi koji je imao tu čast da da svoj lični pečat čuvenom zlikovcu, jeste glumac Cesar Romero.

Cesar Romero 

U samom početku, lik Džokera je bio dosta bezazleniji od onog kakvog ga mi danas znamo. Šezdesetih godina je u seriji više prikazan više kao zluradi šaljivdžija nego kao psihopata sa ozbiljnim duševnim problemima kakvog ga danas znamo.

Cesar Romero je uneo otkačenost u lik Džokera, a posebno je bilo zanimljivo to što je odbio da obrije svoje brkove koji su se nazirali ispod teške šminke. Po mnogima on je savršen izbor za 60-te godine prošlog veka kada je sve u filmskoj industriji bilo mnogo drugačije.

Džek Niklson

Godine 1989. čuveni holivudski glumac Džek Niklson je dobio ulogu Džokera u filmu “Betmen” koji je režirao Tim Barton. Ova živa legenda, kako ga mnogi smatraju, je Džokeru dao sve ono što je bilo neophodno da postane jedan od najlegendarnijih zlikovaca na velikom platnu.

Zastrašujuć osmeh od uveta do uveta, način na koji je Džoker želeo da uništi Gotam grad samo radi zabave, njegova lucidnost, prevrtljivost i ukazuju na to da je Džek Niklson zaista majstor svog zanata. Uspeo je da utemelji i definiše lik Džokera kojim će kasnije i drugi glumci da se vode.

Zato i ne čudi što je Džek mnogima omiljeni Džoker do sada.

Gluma ckoji Glumi Joker-a sa šminkom

Hit Ledžer 

Mnogi tvrde da je jedan od najmaestralnijih odigranih uloga, ne samo u filmovima o Betmenu, već i u čitavoj filmskoj industriji upravo lik Džokera u filmu Mračni vitez” koga je odigrao Hit Ledžer.

Zahvaljujući toj ulozi, Hit Ledžer je posthumno dobio oskara za najbolju mušku sporednu ulogu 2009. godine. Kažu i da je jedan od najuticajnijih zločinaca na filmskom platnu, kao potpuna suprotnost Betmenu. Odnos Betmena i Džokera u filmu dosta metaforički govori o borbi dobra i zla. 

Ono zbog čega mnogi tvrde da je upravo Hit najbolje okarakterisao čuvenog antiheroja jeste njegov neosporan talenat za glumu, ali i potpuna posvećenost svom liku za koji se dugo i naporno spremao.

Džoker u Mračnom vitezu” je ujedno i grešan i zabavan. Uzbuđuje ga potpuni haos i zato je mnogima upravo ovaj Džoker savršenstvo bez premca.

Džared Leto 

Di-Si-jev prošireni univerzum predstavlja nezvaničan naziv za američku medijsku franšizu i fiktivan univerzum koji se bazira na filmove o superherojima koji je distribuiran od strane Varner Brosa od 2013. godine pa do danas.

Naučnofantastični film Odred otpisanih” iz 2016. ove medijske franšize, prikazuje glumca Džared Letoa u ulozi Džokera.  U ovom filmu, lik Džokera je prikazan na drugačiji način na koji mnogi fanovi nisu navikli.

Zbog ogromne želje da se Džoker prikaže na autentičan način, prema mišljenju mnogih kritičara, stvoren je kontraefekat i mnogi nisu prihvatili takvu interpretaciju koja se u mnogome razlikovala od prethodnih.

Da li je u pitanju to što se Džoker u tom filmu prikazao samo 10 minuta, ili je sve greška scenarista i režisera, ostaće na nama da nagađamo.

Hoakin Finiks 

Jedan od filmova koji su u poslednjih nekoliko godina privukli ogromnu pažnju publike jeste film “Džoker” u režiji Tod Filipsa iz 2019.godine. Glavni razlog svakako leži u neverovatnoj glumi ovog antiheroja za koju je Hoakim Finiks nagrađen oskarom za najbolju mušku ulogu 2020.godine.

Džoker u istoimenom filmu je prikazan na najautentičniji način od samog početka prikazivanja Betmena do danas. Prvi put je Džoker glavni lik u filmu, u kome se prikazuje njegov privatni život od detinjstva do odraslog doba.

Ovo je film koji je Hoakinu pružio mogućnost da iskaže svoju izvanrednu glumu, dajući Džokeru jednu sasvim drugačiju i novu notu – iskrenu emociju. 

Prvi put smo imali prilike da vidimo njegovu majku, scene iz njegovog detinjstva, njegov posao u firmi za zabavu za koju je radio kao klovn… i sve ključne momente koji su doveli do njegove transformacije u zlikovca Džokera

Mnogi kritičari i fanovi smatraju da je Hoakin Finiks odigrao ulogu svog života i da je ovo, ako ne najbolji, onda najintrigantniji i najuticajniji lik od svih filmskih likova do sada koji je podstakao mnoge širom sveta na mnogo dublja razmišljanja o životu.

Da li možemo da izdvojimo najboljeg Džokera? 

Vraćamo se na sam početak i na glavno pitanje koje glasi: „Da li možemo da izdvojimo najboljeg Džokera?” Verovatno i možemo, ali to bi opet značilo da stvari posmatramo iz svog ugla.  

Najbolji Džoker je onaj koji je na vas lično ostavio najveći utisak. Nekome je interpretacija Džokera u jednom filmu mračija, strašnija i mučnija za gledanje, dok je nekom upravo ta gluma Džokera koja izaziva emocije i podstiče na filozofska razmišljanja.

 Jedno je sigurno – ukoliko niste odgledali sve filmove o Betmenu, obavezno to uradite. Jedino ćete tako steći kompletnu sliku i sami odgovoriti na pitanje ko je najbolje okarakterisao popularnog antiheroja Džokera.