ZAČIN I LEK

Šta je rizom đumbira (Zingiber officinale), koji je njegov sastav i kako deluje Đumbir? Koja su neželjena dejstva rizoma đumbira? Saznajte sve što vas zanima o đumbiru.

 

Đumbir je biljka sa lisnatom stabljikom i karakterističan je po žuto zelenim cvetovima. Miris i lekovito dejstvo đumbira potiču iz njegovog rizoma (podzemni deo biljke). Đumbir potiče iz istočne Azije, poznata je njegova upotreba još od davnina u zemljama poput Kine, Japana i Indije, ali se sada iz komercijalnih razloga i zbog sve veće potražnje na tržištu uzgaja u Južnoj Americi i Africi.

Svež Đumbir i zdravlje - zašta se koristi rizom đumbira kao začin i lek

Uzgaja se i na Bliskom Istoku gde se koristi kao lek, čaj i kao hrana.

Đumbir se obično koristi u tretmanu velikog broja gastrointestinalnih problema kao što su bolesti motiliteta creva, sindrom iritabilnog creva (IBS), jutarnja mučnina, mučnina različite etiologije (uzrokovana hemoterapijom, mučnina i povraćanje nakon operacije), kao i kod gubitka apetita.

Druge upotrebe uključuju ublažavanje bola kod reumatoidnog artritisa (RA), osteoartritisa, ublažavanje menstrualnog bola i mnogih drugih stanja. Poznata je i upotreba svežeg soka đumbira na koži kod lečenja opekotina. Ekstrakti na bazi đumbira se nanose na kožu kako bi se sprečio ubod insekata. U hrani i piću đumbir se koristi kao sredstvo za poboljšanje ukusa. Određena izolovana jedinjenja iz rizoma đumbira koriste se kao sastojak laksativnih i antacidnih lekova.

Sastav rizoma đumbira

Danas se u fitofarmaciji đumbirov rizom koristi za izradu veoma cenjenih lekovitih tinktura. Đumbir je bogat etarskim uljima i zbog toga ima vrlo aromatičan miris i ukus, ali zbog navedenog može biti i veoma ljut pa pri njegovoj primeni treba biti obazriv. U lekovite svrhe koriste se rizomi đumbira koji sadrže između dva i tri posto etarskog ulja vrlo različitog sastava (identifikovano je više od 140 jedinjenja).

U većini ulja prevladavaju jedinjenja označena kao seskviterpeni (kamfen, zingiberen). U sastav rizoma đumbira ulaze organske kiseline, smole, sluzi i oko 55 posto šećera. Rizom sadrži i esencijalne vitamine i minerale, u značajnijim koncetracijama sadrži bakar, kalijum i magnezijum. Od vitamina prisutni su vitamini B kompleksa i vitamin C.

Mehanizam dejstva

Đumbir sadrži fitohemikalije koje efikasno smanjuju mučninu i upalu. Istraživači veruju da ova jedinjenja svoju ulogu prvenstveno ostvaruju u želucu i u crevima, ali neka od aktivnih jedinjenja takođe mogu svoje dejstvo ostvariti i na nivou mozga u centru za suzbijanje mučnine.

Neželjena dejstva đimbira i interakcije sa lekovima

Nuspojave su veoma retke, ali zbog bezbednosti osetljivih grupa koje primenjuju rizom đumbira trebali bi ste ih upoznati. Do sada su prijavljivani gastrointestinalni neželjeni efekti preparata na bazi đumbira kao što su kao su dijareja i nadutost, glavobolja, zabeležena je i ograničena iritacija ako se ovi preparati primenjuju lokalno. Dodatni oprez i praćenje od strane lekara ili farmaceuta je neophodno ako osoba u terapiji koristi antikoagulanse (klopidogrel, heparin, varfari, acetilsalicilna kiselina).

BioColon kapi za nervozna creva -728x90

Preparate na bazi đumbira nemojte koristiti zajedno sa preparatima anđelike, ginsenga ili belog luka.

Interakcije sa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima poput diklofenaka i naproksena kao i antihipertenzivima, antidijabeticima su vrlo male i često nisu značajne ali se svakako preporučuje oprez, pogotovo ako se biljni preparat đumbira koristi duži vremenski period.

Milan Popović