UTICAJ RAZLIČITIH FAKTORA

Cvetovi brokolija u raznim stadijumima rasta biljke imaju različit nivo fitonutrijenata, potvrđuju najnovije studije o zdravstvenim koristima ovog povrća.

 

Brokoli je krstasto povrće, po poreklu i svojstvima usko povezano sa keljom, prokeljom, kupusom i karfiolom. Cvetovi brokolija u raznim stadijumima rasta biljke imaju različit nivo fitonutrijenata, potvrđuju najnovije studije o zdravstvenim koristima ovog povrća.

cvetovi brokolija

Osim po bogatom izvoru esencijalnih vitamina i minerala, brokoli je takođe poznat po obilju antioksidanata koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i sprečavanju hroničnih bolesti.

Najzapaženija jedinjenja prisutna u brokoliju i drugom krstastom povrću su glukozinolati koji sadrže sumpor (GSL) i koji se u telu pretvaraju u izotiocijanate (ITC). Izotiocijanati imaju antikancerogena svojstva i sposobni su ne samo da inhibiraju rast ćelija karcinoma, već i da indukuju apoptozu (smrt malignih ćelija).

U nedavnoj studiji, južnokorejski istraživači istraživali su promene u koncentraciji GSL, ukupnom sadržaju fenola i flavonoida i antioksidativnim aktivnostima koje se javljaju tokom razvoja cvetova brokolija uzgajanih u otvorenim poljskim uslovima. Prethodne studije su utvrdile da na sve to utiču različiti faktori, kao što su biljni genotip, sezona rasta, delovi biljaka, nivoi oplodnje, temperatura i navodnjavanje, uslovi skladištenja nakon berbe, faze razvoja, pa čak i godina uzgoja.

Fitohemijski sadržaj brokolija menja se sa zrelošću

Da biste razumeli uticaj razvojnih stadijuma na fitohemijski sadržaj brokolija, posebno na GSL, istraživači su proučavali cvetove šest genotipova brokolija tri različite faze razvoja cvasti (cvetova). Otkrili su da prisustvo specifičnih jedinjenja i nivo antioksidativne aktivnosti brokolija značajno variraju između različitih genotipova i stadijuma razvoja.

Od osam GSL-ova za koje je poznato da su prisutni u brokoliju, istraživači su pronašli samo pet u svim genotipovima koje su proučavali u određenim razvojnim fazama. Prema kasnijim fazama, istraživači su primetili da su se nivoi glukorafanina (GRA), inače glavnog GSL, značajno povećali. GRA se enzimom mirozinazom unutar organizma pretvara u sulforafan.

Osim sprečavanja karcinoma, sulforafan takođe pomaže u smanjenju upale, pospešuje detoksifikaciju jetre, poboljšava zdravlje srca i leči čir na želucu koji izaziva Helicobacter pylori.

U međuvremenu, glukobrasicin (BRA), još jedno poznato sredstvo za prevenciju raka, pokazalo je obrnuti obrazac nakupljanja u brokoliju, sa najvišim nivoima otkrivenim u vrlo mladoj biljci. Koncentracije ostalih manjih GSL varirale su u zavisnosti od genotipa brokolija.

Istraživači su takođe izvestili da se ukupni sadržaj fenolne i askorbinske kiseline (vitamin C) u povrću značajno povećao kako su cvetovi sazrevali. Ovo zapažanje je bilo tačno za sve proučavane genotipove. Međutim, u brokoliju je primećen relativno veći porast askorbinske kiseline (65,8 do 100,9 procenata) od sadržaja fenola (10,2 do 31,2 odsto).

BioHemor Set najbolja terapija za hemoroide biljna terapija za šuljeve

Sadržaj flavonoida u povrću pokazivao je obrazac akumulacije zavisan od sorte tokom razvojnih faza. Njegova antioksidativna aktivnost u međuvremenu se povećavala razvojem cvasti. Ovo povećanje je bilo veće od povećanja ukupnog sadržaja fenola, ali niže od povećanja sadržaja askorbinske kiseline.

Bez obzira na razvojni stadijum genotipa i cvasti, ukupni sadržaj fenola brokolija pokazao je najveću korelaciju sa antioksidativnom aktivnošću, praćen askorbinskom kiselinom i flavonoidima. GSL su pokazali neznačajnu korelaciju sa antioksidativnom aktivnošću.

Na osnovu ovih nalaza, istraživači su zaključili da fitohemijski sadržaj brokolija varira u zavisnosti od razvojne faze.

Zdravstvene prednosti jedenja brokolija

Brokoli je odlično povrće koje možete dodati bilo kojoj dijeti ili ishrani. Sadrži velike količine vlakana, vitamina C i K, fosfora, kalijuma, folata i antioksidansa poput beta-karotena, luteina i zeaksantina.

Ovo hranljivo povrće takođe nudi mnoštvo zdravstvenih blagodati. Evo nekih od njih:

  • pomaže u poboljšanju zdravlja kostiju
  • povećava imunološko zdravlje
  • poboljšava zdravlje kože
  • podstiče zdravo varenje
  • smanjuje upale
  • smanjuje rizik od dijabetesa
  • smanjuje rizik od ateroskleroze

Brokoli je bogat izvor esencijalnih hranljivih sastojaka i fitonutrijenata koji pomažu u borbi protiv bolesti opasnih po život poput raka i srčanih bolesti. Da biste uživali u mnogim zdravstvenim blagodatima, uvrstite ovo povrće u svoju svakodnevnu ishranu. Brokoli na pari je najbolji način konzumiranja ovog povrća, jer ovaj metod ne smanjuje drastično sadržaj hranljivih sastojaka.