SAVEZNIK MIRNOG SNA

Mleko je odličan izvor hranljivih materija, dobro je za zdravlje kostiju, a posebno ćete od njega imati koristi ako ga pijete pred spavanje.

 

Mleko je odličan izvor hranljivih materija, dobro je za zdravlje vaših kostiju, a posebno ćete od njega imati koristi ako ga konzumirate pred spavanje.

mleko pred spavanje

Mleko sadrži jedinjenja koja pospešuju kvalitetan san

Nekoliko studija u kojima su učestvovali ljudi ili životinje, potvrdilo je da mleko poboljšava kvalitet sna. To je zbog toga što sadrži jedinjenja triptofan i melatonin.

Triptofan je esencijalna aminokiselina koja ima veliku ulogu u proizvodnji serotonina, hormona koji nam omogućava da se opustimo. Melatonin reguliše naš cirkadijalni ritam, a time i optimalnu dužinu našeg sna.

Cirkadijalni ritam je biološki ritam u organizmu čoveka koji reguliše brojne neurohumoralne procese u mozgu i na taj način kontroliše i usklađuje dnevno-noćne i brojne druge funkcije svih najvažnijih organa u organizmu.

Mleko je veliki izvor proteina

Ako večerate pre odlaska u krevet, velike su šanse da ćete se mučiti da zaspite jer još niste u potpunosti prevarili hranu.

S druge strane, nije dobro ni ako legnete gladni, te bi bilo idealno pojesti nešto nekoliko sati pre nego što krenete na spavanje.

Međutim, ako se ipak iz nekog razloga preskočili večeru, a ne biste da odete u krevet praznog stomaka, popijte čašu mleka i nećete imati problema da zaspite.

Postoji psihološki aspekt konzumiranja mleka pre odlaska na spavanje

Ako svako veče budete pili mleko pred spavanje, to će postati vaš svojevrsni noćni ritam. Već kada ugledate čašu koja vas čeka na stočiću pored kreveta, maksimalno ćete se opustiti i pripremiti za odlazak u krevet, piše Brajt sajd.

Takođe, postoji šansa da će vas konzumiranje mleka pred spavanje podsetiti na trenutke iz detinjstva kada ste imali istu naviku, što može imati umirujući efekat na vašu psihu i pomoći vam da brže zaspite.

Izvor: Klix.ba