JUTARNJA DOZA KOFEINA

Ukoliko se šoljica kafe ne popije pre doručka, sposobnost našeg organizma da zdravo razgrađuje hranljive materije drastično se popravlja, tvrde britanski istraživači.

 

Kafa, čiji smo Međunarodni dan proslavili 1. oktobra, najpopularnije je piće na svetu i dnevno se u proseku u svetu popije 1,6 milijardi šoljica kafe.

šoljica kafe

Ta jutarnja doza kofeina koja nam pomaže da se probudimo može nam značajno narušiti metabolizam i nivo šećera u krvi, pokazuje novo istraživanje.

Ukoliko ne bismo popili kafu pre doručka, istraživači iz Velike Britanije su ustanovili da bi se sposobnost našeg organizma da zdravo razgrađuje hranljive materije drastično popravila.

Ispitujući efekte koje loš san i jutarnje ispijanje kafe ima na niz različitih metaboličkih markera, naučnici sa britanskog Univerziteta u Batu su otkrili da, iako loš san negativno utiče na naš metabolizam, pijenje kafe pre doručka, negativno utiče na nivo šećera u krvi.

S obzirom na važnost održavanja nivoa šećera u krvi na sigurnom nivou kako bi se smanjio rizik od stanja kao što su dijabetes i bolesti srca, istraživači veruju da bi ovi rezultati mogli imati „dalekosežne“ zdravstvene posledice.

U njihovoj studiji, čiji rezultati su objavljeni u British Journal of Nutrition, 29 zdravih muškaraca i žena prošlo je kroz tri različita eksperimenta nasumičnim redosledom.

U prva dva scenarija učesnici su dobijali posle buđenja glukozni sirup, koji je odražavao kalorije tipičnog doručka – najpre iz normalnog noćnog sna, a zatim opet posle loše prospavane noći (istraživači su ih budili na svakih sat vremena na pet minuta).

U trećem eksperimentu, pola sata pre konzumiranja slatkog napitka pili su jaku crnu kafu.

Učesnicima su uzimani uzorci krvi na analizu posle glukoznog sirupa u sva tri eksperimentalna scenarija.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Rezultati su pokazali da jedna noć poremećenog sna nije pogoršala odgovor organizma na glukozni sirup u poređenju sa normalnom noćnom snom. Međutim, jaka crna kafa konzumirana pre doručka – obrazac koji primenjuje veliki broj ljubitelja ovog napitka – povećala je nivo glukoze u krvi posle slatkog napitka za oko 50 procenata.

„Znamo da će se gotovo polovina od nas probuditi ujutro i, pre nego što počne bilo šta drugo, popiti kafu – nesvesno što smo umorniji, pijemo više kafe“, napominje profesor Džejms Bets, jedan od direktora Instituta Univerziteta u Batu.

„Ova studija je važna i ima dalekosežne zdravstvene posledice, jer smo do sada imali ograničeno znanje o tome šta ovakve navike čine našem organizmu, posebno u pogledu metabolizma i nivoa šećera u krvi. Jednostavno rečeno, naša kontrola šećera u krvi je oslabljena kada je prva stvar sa kojom naše telo dođe u kontakt kafa, naročito posle loše prospavane noći“, dodaje profesor.

Naravno, preporuka lekara je da prvo doručkujemo, pa onda popijemo kafu, ako nam se i dalje pije.

Na mnoge će umirujuće delovati nalaz da jedna loše prospavana noć neće mnogo pogoršati metabolički odgovor našeg organizma, kaže rukovodilac istraživanja, Hari Smit, doktorand na Institutu Univerziteta u Batu.

„Moramo još mnogo da naučimo o efektima koje san ima na naš metabolizam, kao i koje su dugoročne posledice ovoga, kao i koliko fizička aktivnost, na primer, može da pomogne u suzbijanju ovih posledica“, zaključuje Smit.

Izvor: RTS