MIKS PRIRODNIH ANTIBIOTIKA

Čajna mešavina koja se pravi od čak četiri izuzetno lekovite trave sposobna je da okrepi čitav organizam i spreči nastanak mnogih oboljenja.

 

Nutricionistkinja i fitoterapeutkinja Verica Todorović otkrila je sjajan recept po kojem se pravi čajna mešavina koji se sastoji od žalfije, majčine dušice, matičnjaka i nane.

čajna mešavina

Reč je o čajevima koji su lako dostupni svima, a nećete verovati koliko je zdrava ova mešavina!

„Žalfija je jedna od lekovitih biljaka koja može da se koristi u preventivi, za lečenje i da bude pomoćno sredstvo. Za preko 90 odsto bolesti i drugih patoloških stanja možemo da koristimo žalfiju u terapiji. Žalfija u sebi ima predivnih antibiotika, i bitno je da znamo da ne možemo da postanemo rezistenenti na antibiotike iz žalfije“.

Nutricionistkinja kaže da je ova mešavina sjajna za zdravlje, a onima koji tek uvode žalfiju u svoju terapiju savetuje da na početku stavljaju samo po kašičicu te biljke.

„Ova mešavina je fenomenalna za jačanje organizma, disajnih puteva i sinergijom ovih biljaka dobijamo ozbiljne benefite. Na primer, majčina dušica je vrhunska, prvenstveno za smirenje, opuštanje disajnih puteva i grla, pogotovo ako imamo spazme, kašljemo, imamo nadražaje. Bitno je da znamo da majčina dušica može da uništi preko 20 vrsta bakterija u našem organizmu, a može i da nam reguliše libido ako je smanjen. Matičnjak isto smiruje, dobar je i za spazme u telu, ima eterična ulja koja smiruju mišiće i opuštaju“.

Ova čajna mešavina sadrži:

– 500 mililitara vode
– kašika ili kašičica žalfije
– 2 prstohvata majčine dušice
– prstohvat matičnjaka
– prstohvat nane

Dr Todorović objašnjava da ova mešavina treba da ostoji deset minuta u vrućoj vodi, zatim se procedi i popije.

„Preporučujem dve šolje od po 250 mililitara, ujutru i uveče. Ako se tek uvodi u terapiju, treba početi od ujutru da se pije zbog eventualne alergije, ali se alergije na lekovito bilje jako retko javljaju“.

Nutricionistkinja kaže da ovu mešavinu mogu svi da koriste, a posebno osobe koje imaju bolove u glavi ili problem sa sinusima.

„Kada skuvamo čaj možemo malo da se inhaliramo, onda procedimo čaj i popijemo. Prvenstveno je za pluća i grlo, treba da se pije u kontinuitetu samo tri nedelje, pa napravimo pauzu, pa ponovimo terapiju“, zaključila je ona.