PREPUN ZDRAVIH MATERIJA

Osim u ishrani, crveni pirinač se koristi i kao jedan od tradicionalnih lekova u Kini, gde se veruje da može da reši brojne zdravstvene probleme.

 

Postoje hiljade vrsta pirinča širom sveta, uključujući pirinač sa slojem crvenih mekinja koji je poznatiji kao crveni pirinač. Smeđi pirinač je vrsta koja ima veću hranljivu vrednost u poređenju sa belim pirinčem, a crveni pirinač je još hranljiviji.

crveni pirinač

U njemu se mogu naći brojne zdrave supstance, uključujući razne vitamine, cink, kalcijum i mangan. Baš kao i beli, crveni pirinač je uključen u grupu celovitih žitarica bez glutena, što ga čini bezbednim da ga konzumiraju osobe sa celijakijom ili osobe koje imaju alergiju na gluten.

Može da se izdvoji bar osam zdravstvenih koristi koje daje ova vrsta pirinča.

1. Kontrola težine

Slično kao i blagodati jedenja smeđeg pirinča, i crveni pirinač sadrži više vlakana, proteina i složenih ugljenih hidrata od belog pirinča. Stoga se duže možete osećati sitim ako konzumirate crveni pirinač.

Istraživanja su rađena kako bi se razumeo efekat redovne konzumacije crvenog pirinča, a rezultati su uglavnom bili isti. Ljudi koji su konzumirali crveni pirinač imali bi kontrolu nad težinom. Zbog toga je to jedan od najprijatnijih načina za sprečavanje gojaznosti.

2. Kontrola nivoa šećera u krvi

Problematično pitanje koje se uvek postavlja oko belog pirinča je činjenica da sadrži prilično visok glikemijski indeks, što relativno brzo može povećati nivo šećera u krvi. Visok i nekontrolisani šećer u krvi na kraju može dovesti do rezistencije na insulin, što pokreće dijabetes.

Umesto toga, možete da jedete namirnice sa nižim glikemijskim indeksom, poput crvenog pirinča i na taj način možete smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

3. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Osim toga što sadrži mnogo vlakana, crveni pirinač sadrži i antioksidante, kalijum, magnezijum i lignante.

Ove supstance mogu da spreče razne ozbiljnije kardiovaskularne bolesti, uključujući one opasne po život poput holesterola i ateroskleroze.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

4. Sadrži puno gvožđa i cinka

Crveni pirinač je izvor gvožđa ili mangana. Mangan, koji igra ulogu u proizvodnji energije za telo, važan je element svakog enzima, a takođe je i antioksidant koji može da zaštiti telo od slobodnih radikala koji nastaju nakon proizvedene energije.

Osim toga, crveni pirinač je bogat i cinkom, mineralom koji može da pomogne ubrzanju zarastanja rana i održi odbrambeni mehanizam organizma.

Baš kao i gvožđe ili mangan, cink se nalazi i u smeđem pirinču gde služi za zaštitu tela od slobodnih radikala koji mogu da oštete tkiva i ćelije u telu.

5. Olakšava varenje

Ovaj pirinač sadrži puno vlakana i složene ugljene hidrate. On može da održava dobre bakterije u crevima i olakša varenje. Pirinač se inače konzumira kako bi se sprečio ili prevladao zatvor.

6. Smanjuje rizik od gojaznosti

Kao što je gore objašnjeno, pirinač crvene boje će vam pomoći da smanjite želju za jelom. Osim toga, pirinač obezbeđuje energiju u telu i pomaže varenju. Potpuno je bez masti, pa u smislu smanjenja rizika od debljanja može da bude od velike pomoći.

7. Pomaže u lečenju astme

Crveni pirinač je izvor magnezijuma i zato je od koristi u procesu disanja. Redovna konzumacija pomoći će u izbegavanju problema sa astmom. Ovo je jedna od najboljih prednosti konzumiranja crvenog pirinča. Ako imate astmu, važno je da se obratite lekaru i pitate ga da li smete da jedete ovaj pirinač ili ne.

8. Smanjuje rizik od raka

Ne samo vitamine, već crveni pirinač sadrži i dobar sadržaj antioksidanata koji služe kao zaštitnik ćelija vašeg tela. Rezultat toga je da organizam postaje zaštićeniji od mnogih zdravstvenih problema, uključujući i karcinom.