MUŠKARCI I ORASI

Istraživači su primetili da jedenje oraha u umerenoj količini može pomoći u zaštiti muškaraca od raka prostate.

 

Dobre vesti za sve muškarce: jedenje oraha može da koristi u sprečavanju raka prostate!

jedenje oraha

Ovo kažu istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u Dejvisu, koji su otkrili da orasi, osim što pomažu u smanjenju viška holesterola i povećavaju osetljivost na insulin, takođe mogu da smanje nivo proteina povezanih sa rakom prostate.

Prema nutricionisti Polu Dejvisu, koji je bio glavni istraživač studije, njihovi nalazi pružaju dodatne dokaze da su orasi, iako su bogati mastima, zapravo odličan prilog zdravoj ishrani.

Kao što je detaljno objašnjeno u njihovoj studiji, Dejvisov tim hranio je miševe (koji su svi bili genetski predisponirani za razvoj raka prostate) celim orasima ili uljem oraha tokom 18 nedelja. U poređenju sa onima koji su jeli istu hranu, ali bez oraha, miševi hranjeni orasima razvili su mnogo manje i sporije rastuće tumore prostate. Istraživači su takođe otkrili da je ishrana bogata orasima pomogla da se rast raka prostate smanji za 30 do 40 odsto.

Ovo bi, primetili su Dejvis i njegov tim, moglo da se poveže sa nižim nivoima insulinu sličnog faktora rasta (IGF-1), proteina koji je snažno povezan sa rakom prostate, a koji su primetili kod miševa hranjenih orahom.

Pored utvrđivanja efekata ishrane bogate orasima na rast tumora prostate, eksperiment istraživača na miševima takođe je urađen da identifikuje koje su komponente oraha odgovorne za njihova antitumorska svojstva. Poznato je da su orasi bogati nutrijentima kao što su cink, magnezijum i selen. Takođe su odličan izvor vlakana i esencijalnih masti poput omega 3 masnih kiselina, koje su, između ostalog, poznate po blagodetima za srce i mozak.

Da bi saznali da li ove zdrave komponente, posebno omega 3, doprinose antitumorskim efektima oraha, istraživači su koristili sojino ulje kao kontrolu. Sojino ulje ima sličan profil masnih kiselina kao i orasi. Istraživači su otkrili da dok orasi i ulje oraha smanjuju holesterol i usporavaju rast karcinoma prostate kod miševa, sojino ulje to ne radi. Ovo je potvrdilo njihovu sumnju da su za poboljšanje odgovorne druge komponente oraha ili kombinacija ovih hranljivih sastojaka, a ne samo omega 3 masne kiseline.

S druge strane, istraživači su otkrili da orasi mogu da utiču na ekspresiju gena uključenih u rast i metabolizam tumora.

„Čini se da energetski efekti smanjenja IGF-1 utiču tako da rak ne može da raste toliko brzo kao što bi inače mogao. Takođe, smanjenje holesterola znači da ćelije karcinoma možda neće dobiti dovoljno da omoguće brzi rast ovih ćelija“, objasnio je Dejvis.

Pored ekspresije IGF-1, Dejvis i njegov tim otkrili su da su neke komponente oraha takođe uticale na aktivnosti proteina poput adiponektina, supresora tumora PSP94 i COKS-2, što su svi markeri za smanjeni rizik od raka prostate. Međutim, nisu uspeli da precizno utvrde koja jedinjenja u orasima učestvuju u usporavanju rasta ovog tipa karcinoma.

Slična studija koju su sproveli istraživači Univerziteta u Teksasu došla je do istog zaključka. Istraživači su primetili da jedenje oraha u umerenoj količini može pomoći u zaštiti muškaraca od raka prostate. Ova otkrića su posebno važna, s obzirom na činjenicu da rak prostate pogađa svakog šestog američkog muškarca, što ga čini najčešćim rakom među snažnijim polom.

Prema stručnjacima, faktori okoline poput ishrane igraju važnu ulogu u razvoju karcinoma prostate. Iako je istina da su orašasti plodovi odlična hrana koja se može dodati zdravoj ishrani, oni se razlikuju u hranljivim sastojcima i biljnim jedinjenjima koja pružaju. Na primer, orasi sadrže elagitaninine, melatonin i gama-tokoferol, koji su svi poznati po svojoj sposobnosti da smanje oksidativni stres, upale i ekspresiju gena povezanih sa hroničnim bolestima poput raka.