GENERALKA PRED PRODAJU

Kada dođe vreme da pripremite stan za prodaju treba da organizujete taj prostor kako bi oduševio potencijalne kupce.

 

Sigurno niste pomislili da bi nekada neko drugi mogao da živi u vašem stanu i provodi vreme na mestu koje vi smatrate svojim domom.

stan za prodaju

Ovo vam definitivno nije palo na pamet dok ste birali boju drvenarije, veličinu prozora ili premeštali zidove kako vama odgovara.

Kada dođe vreme da pripremite stan za prodaju, treba da zaboravite na sve sentimentalne stvari i pripremite životni prostor da zadivi potencijalne kupce.

stan prodaja 1

Pre svega čisto

Podrazumeva se da ćete skloniti stvari koje inače držite rasute po celom stanu, ali potrebno je da ipak uradite malo više od toga. Prodaja stana podrazumeva da će brojni kupci dolaziti u razgledanje i da ne možete svaki put da pravite generalno spremanje i glancate svaki deo stana, ali treba da povedete računa o nekoliko stvari. Usisavanje i brisanje parketa i prašine su zlatna trojka spremanja. Pored toga, povedite računa o stvarima koje će kupci malo bolje pogledati, kao što su kuhinja i kupatilo. Dodatno očistite stvari koje ste renovirali u proteklih nekoliko godina, kao što su kupatilo, stolarija ili ugradna kuhinja jer će potencijalni kupci da se duže zadrže na ovim stvarima kako bi procenili da li te stvari zaista ne moraju da se menjaju.

stan prodaja 2

Svetlo i mirisno

Koliko god da sredite stan, ukoliko zamračite sve prostorije, biće nebitan sav trud koji ste uložili u spremanje. Raširite zavese, poneke i skinite kako biste prikazali koliko prirodne svetlosti ulazi u stan, čime ćete i pokazati prozore ukoliko ste ih nedavno zamenili. Obavezno proluftirajte stan kako biste uneli dašak svežine i tik pre no što potencijalni kupci stignu zapalite mirišljavu sveću ili štapić sa blagim i suptilnim mirisom. Profesionalni agenti za nekretnine vole da stave sveže ispečene kolače u kuhinju kako bi postigli domaću atmosferu među kupcima.

stan prodaja 3

Renovirajte ponešto, ne sve

Ne postoji jednačina pomoću koje ćete moći da izračunate da li će vam se određena ulaganja isplatiti jer neće svako renoviranje znatno da poveća cenu vašeg stana. Ukoliko pogledate prosečne cene za vaš kraj, videćete da se uglavnom razlikuju stanovi koji su renovirani i oni koji su ostavljeni budućim stanarima da ih adaptiraju. Ako vas interesuju najbolje rangirani stanovi, Niš, pored Novog Sada i Beograda ima veliku ponudu, kako renoviranih, tako i onih koji uz adaptaciju mogu da postanu vaša nekretnina iz snova.

stan prodaja 4

Reorganizujte nameštaj

Iako možda vama odgovara da vam fotelja stoji nasred sobe jer je tu najbolje mesto za gledanje televizora, razmislite o drugačijem razmeštaju kako bi potencijalni kupci stekli utisak o prostoru. Ne morate praviti kompletan razmeštaj svega što posedujete, ali probajte da namestite stan tako da iskoristite sav prostor i ostavite mogućnost svima koji dođu u razgledanje da uvide potencijal koji vaša nekretnina nudi. Ukoliko imate gde da odložite nameštaj, komade koji vam zatrpavaju prostor uklonite barem dok traje razgledanje.

stan prodaja 5

Vaše uspomene su samo vaše

U svakom stanu se može naći veliki broj porodičnih fotografija, dečijih crteža i raznih uspomena sa letovanja, ali treba da shvatite da su to samo vaše uspomene. Kupci će teško moći da zamisle sebe u tom stanu ukoliko im na svakom koraku oči bodu vaše slike sa poslednjeg letovanja. Umesto toga, dekorišite svoj prostor sa neutralnim stvarima koje će dodatno istaći određeni prostor u vašem domu. Ovo je i savršena prilika da detaljno prođete kroz sve stvari i razmislite da li vam zaista trebaju sve one školjke, suvo cveće i magneti na frižideru. Da bi neko odabrao vaš stan kao svoj budući dom, potrebno je da već nakon prvog koraka pomisli kako vidi sebe u tom stanu – od jutarnje kafe na terasi do spremanja prazničnih ručkova u kuhinji. Zato, zasučite rukave, zaboravite na kvaku na koju se stalno udarate, vrata od kupatila koja ste kupili na najboljoj akciji i ulepšajte stan kako biste ga što lakše, i brže, prodali.