REDUKCIJA DODATOG ŠEĆERA

Proces smanjenja šećera u opštoj ishrani može se nazvati detoksikacija. Međutim, koji sve simptomi mogu da prate ovaj proces, koji treba da se odvija postupno, a ne naglo.

 

Prosečni Amerikanac dnevno unese 270 kalorija dodatog šećera, što znači oko 17 kašičica dnevno. Ova količina je daleko od količine preporučene u smernicama zdrave ishrane za period 2015-2020, u kojima se napominje da manje od 10 procenata dnevnog unosa kalorija u čoveku treba da potiče od dodatog šećera.

detoksikacija šećera

Prema Američkom udruženju za srce, to znači otprilike ne više od šest kašičica ili 24 grama dodatog šećera dnevno za žene, i devet kašičica ili 36 grama dodatog šećera za muškarce DNEVNO.

Dodati šećeri su šećeri i sirupi koji se dodaju masovno proizvedenim prehrambenim proizvodima poput gaziranih pića, voćnog jogurta, bombona, žitarica i nekih pekarskih proizvoda. Ovo ne uključuje šećere koji se prirodno javljaju, poput onih u voću ili mleku.

Konzumacija hrane sa dodatkom šećera mora biti ograničena, jer su studije pokazale da previše dodatog šećera u vašoj ishrani može biti povezano sa nizom neželjenih efekata, kao što su:

  • Povećan rizik od razvoja gojaznosti
  • Povećan rizik od srčanih i drugih kardiovaskularnih bolesti
  • Umor
  • Povećan rizik od dijabetesa
  • Karijes i loše oralno zdravlje
  • Akne i drugi problemi sa kožom

To znači da su uklanjanje dodatog šećera i generalno smanjenje unosa šećera dva neophodna koraka koja treba preduzeti kako bi se održalo i promovisalo optimalno zdravlje.

Ipak, treba biti oprezan, jer smanjenje unosa šećera može prouzrokovati neke neprijatne simptome, od kojih većina dovodi do promena u prirodnoj hemiji mozga.

S tim u vezi, evo nekih simptoma koji se mogu pojaviti nakon što počnete da smanjujete potrošnju šećera, odnosno kada detoksikacija od šećera postane vaša misija.

  • Loše raspoloženje i povećana anksioznost

Šećer je povezan sa povećanjem proizvodnje dopamina – neurotransmitera i hormona koji bude dobre osećaje u mozgu. To znači da smanjenje šećera može kod nekih ljudi da izazove osećaj lošeg raspoloženja. Šećer je takođe vezan za oslobađanje endorfina u mozgu, što znači da smanjenje unosa šećera može da prouzrokuje osećaj teskobe i razdražljivosti.

  • Kognitivne poteškoće

Šećer je poznat po svojoj sposobnosti da pojača energiju, što se, za većinu ljudi, obično prevodi kao mentalni fokus. To znači da smanjenje šećera može privremeno da izazove osećaj zbunjenosti, kao i izrazit nedostatak fokusa.

  • Pojačana želja za hranom

BioLiver kapi za jetru

Prema nutricionistima, smanjivanje šećera će u početku dovesti do toga da telo propadne, odašiljući signale koji zahtevaju kalorijsku hranu, uključujući i slatku. Da biste se pozabavili tim problemom, jednostavno možete imati pri ruci flašu vode za piće ili nezaslađeni ledeni čaj da biste kontrolisali želju za hranom.

Osim simptoma koji utiču na vaše mentalne i emocionalne sposobnosti, smanjenje unosa šećera takođe može pokrenuti fizičke manifestacije, kao što su:

  • Ošamućenost
  • Vrtoglavica
  • Mučnina
  • Umor
  • Nadimanje
  • Grčevi u stomaku
  • Bolovi u mišićima

Osećate li da su vam simptomi koje nosi detoksikacija od šećera previše za podnošenje? Evo kako možete da upravljate njima!

Jedite hranu bogatu proteinima. Neophodni hranljivi sastojak, protein, može vam pomoći da izbegnete osećaj gladi, kao i da vam da dovoljno energije dok se napajate kroz detoksikaciju od šećera. Prema istraživanju, konzumiranje proteina može da pomogne u podsticanju osećaja sitosti, što može pomoći da se izbegne iskušenje da se gricka nešto slatko. Ne zaboravite da se držite zdravih izvora proteina, poput masne ribe, organskog nemasnog mesa i jaja živine sa slobodnog uzgoja. Veganski izbor uključuje pasulj, mahunarke i orašaste plodove.

Jedite namirnice bogate vlaknima. Slično kao i proteini, i dijetalna vlakna su prepuna blagodati koje mogu pomoći u upravljanju detoksikacijom šećera. To pomaže u održavanju osećaja sitosti i zdravog nivoa šećera u krvi. Hrana sa visokim sadržajem vlakana uključuje povrće, mahunarke i orašaste plodove.

Započnite i održavajte rutinu vežbanja. Prema rečima stručnjaka, vežbanje je posebno korisno ljudima koji izbacuju dodati šećer iz svoje ishrane. Jedan od razloga je taj što im može pomoći da povećaju nivo energije i istovremeno smanje stres. Stručnjaci kažu da im ovo može pomoći u suzbijanju simptoma poput umora. Pokazalo se i da kratke sesije vežbanja, poput brzih 15-minutnih šetnji, smanjuju želju za kaloričnom i slatkom hranom.

Izbacivanje dodatog šećera iz vaše ishrane može da prouzrokuje nekoliko simptoma koji se mogu pokazati neprijatnim ili čak stresnim. Međutim, oni su beznačajni u poređenju sa zdravstvenim prednostima koje možete dobiti smanjenjem unosa šećera.