SAVETI ZA PRED SAN

Nakit sa sebe poželjno je uvek skinuti pre spavanja iz raznih razloga. Neki od njih čak pogoduju i samom nakitu, a ne samo zdravlju onog koji ga nosi.

 

Mnogi od nas imaju poseban komad nakita koji nam je toliko prirastao srcu da ga nikada ne skidamo. Osim toga, ponekad jednostavno zaboravimo skinuti nakit pre spavanja, a ponekad nam se to čini i kao gubitak vremena.

nakit pre spavanja

Ipak, postoji nekoliko razloga zbog kojih nikada ne bi trebalo nositi nakit tokom noćnog odmora.

1. Ujutro ćete teško skinuti prsten

Možda ste primetili da se vaše ruke i prsti ujutro čine nešto većima. To se događa jer se, kad noću mirno ležimo, tečnost nakuplja u tkivima i uzrokuje blagu natečenost. Ako zaspite noseći prsten, ujutro će ga biti puno teže skinuti. Da biste skinuli prsten s natečenih prstiju, moraćete da upotrebite tečni sapun ili biljno ulje koji će mu pomoći da sklizne ili čak staviti ruku u ledenu vodu kako biste smanjili otok.

2. Nakit može poremetiti vaš san

Spavanje s ogrlicom vas može dovesti u opasnost, pogotovo ako nemirno spavate. Može se zapetljati u vašoj kosi ili omotati oko vrata, a ako vaša omiljena ogrlica ima priveske, mogu vas udariti dok se okrećete u snu i probuditi vas.

3. Može nadražiti vašu kožu

Neki materijali koji se koriste za izradu nakita, poput nikla, mogu izazvati alergijske reakcije, svrab i crvenilo. Iako zlato i srebro možda zvuče kao sigurna opcija, oni često sadrže i druge metale. Ako imate osetljivu kožu i skloni ste alergijama, pobrinite se da je vaš nakit izrađen barem od 14-karatnog zlata. Viši karat znači da je zlato čistije i da je manje verovatno da će izazvati reakciju.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

4. Vaše ušne resice mogu da se otegnu

Spavanje s velikim i teškim minđušama može da produži ušne resice zbog čega će vaše uši izgledati starije i veće. Naime, uši s godinama gube elastičnost, a ako im ne date malo vremena da se odmore, mogu (pre)rano početi da vise. Nošenje naušnica noću takođe može da uzrokuje neugodan miris rupica na ušima. Kad se sebum koji luči vaša koža pomeša s mrtvim ćelijama kože i bakterijama, to izaziva neugodan miris.

5. Može uzrokovati nakupljanje bakterija

Ako redovno ne skidate nakit kako biste ga pravilno očistili, vaši omiljeni modni dodaci mogu da postanu leglo prljavštine i bakterija. Tako recimo prstenje koje dolazi u bliski kontakt s kožom služi kao zamka za vlagu, stvarajući savršeno okruženje za rast bakterija.

6. Spavanje s nakitom na sebi nije dobro ni za vaš nakit

Iako mnogi ljudi imaju naviku da spavamju s prstenom na ruci, bolje ih je ukloniti pre spavanja kako bi ih održali u najboljoj formi. Recimo, ako ste nemirni spavač, možete udariti rukom o ivicu kreveta ili noćnog ormarića i tako razbiti prsten. Spavanje s nakitom takođe može prouzrokovati njegovo tamnjenje, jer se znojimo u snu, a znoj koji završi na nakitu može da utiče na njegov sjaj.

Izvor: Index.hr