BLAGODETI TROPSKOG POVRĆA

Istraživači iz Francuske i Konga istraživali su aktivne komponente koje ima gorka dinja kako bi procenili njena antidijabetska svojstva.

 

Gorka dinja (goja) je tropsko povrće koje se često koristi u azijskoj kuhinji. Uprkos njegovom jakom, gorkom ukusu, mnogi ljudi jedu ovo neobično povrće zbog mnogih zdravstvenih blagodati.

gorka dinja

Jedno od najpoznatijih svojstava gorke dinje je sposobnost snižavanja nivoa šećera u krvi. To je dokazano u brojnim studijama i dovelo je do toga da se ekstrakti gorke dinje koriste kao dodaci ishrani, posebno kod dijabetičara.

U nedavnoj studiji, istraživači iz Francuske i Konga istraživali su aktivne komponente gorke dinje uzgajane u Kongu i procenili antidijabetska svojstva njenog ekstrakta. Cilj im je da potvrde prisustvo jedinjenja zvanog harantin, koje je identifikovano kao glavna antidijabetička komponenta gorke dinje.

Gorka dinja pripada porodici tikve (Cucurbitaceae) i usko je povezana sa povrtnim plodovima poput krastavca, bundeve, tikve i tikvica. Široko se gaji u tropskim regionima Afrike, a koristi se i kao prirodni lek. U Kongu je gorka dinja poznata kao tradicionalni način lečenja dijabetesa, a služi i kao lek za razne bolesti, kao što su zatvor, malarija i neke parazitske infekcije.

Međutim, uprkos tome što je široko rasprostranjena u smislu lokalnog uzgoja, do sada nisu rađene studije analize njenih hemijskih i bioloških svojstava. Da bi se pozabavili ovim problemom, istraživači su odlučili da sprovedu nekoliko eksperimenata koristeći ekstrakte iz lišća gorke dinje. Ona je bogata bioaktivnim komponentama kao što su alkaloidi, glikozidi, flavonoidi, biljni steroidi, saponin i tanin.

BioLiver kapi za jetru

Fitohemijska ispitivanja ekstrakta gorke dinje na kraju su dovela do identifikacije različitih jedinjenja, poput momordikozida, momordenola, momordicina, kukurbitacina i harantina. Među njima je harantin jedino jedinjenje za koje je zabeleženo da ima antidijabetsko dejstvo. Harantin se može izolovati iz semena, plodova i lišća gorke dinje.

Na osnovu ovih otkrića, istraživači su zaključili da prisustvo antidijabetičkog harantina u gorkoj dinji koja raste u Kongu opravdava njenu upotrebu u tradicionalnoj kongoanskoj medicini.

Ostale zdravstvene prednosti gorke dinje

Širom sveta postoje različite sorte gorke dinje. Uprkos nekim razlikama u izgledu, sve ovo povrće nudi iste zdravstvene prednosti. Na primer, svi su odlični izvori vitamina A i C. Sadrže i minerale poput gvožđa, kalijuma i cinka, kao i moćne antioksidante kao što su katehin, galna kiselina, epikatehin i hlorogena kiselina.

Osim toga, gorka dinja je dobar izvor vlakana, koja pomažu u poboljšanju varenja i podstiču sitost.

Evo još izvanrednih stvari koje gorka dinja čini:

  • poboljšava kontrolu šećera u krvi
  • sadrži jedinjenja koja se bore protiv raka
  • pomaže u smanjenju nivoa holesterola u krvi
  • smanjuje masnoće na stomaku i pospešuje gubitak kilograma

Gorka dinja, bilo u originalnom obliku ili u obliku dodatka ishrani, odličan je prilog zdravoj, antidijabetskoj ishrani. Ako ste dijabetičar koji želi da koristi prednosti gorke dinje za lečenje dijabetesa, konsultujte se sa svojim lekarom da biste saznali koja je najbolja doza za vas.