OPASNE MASNOĆE

Japanski istraživači su zaključili da visoki nivoi trans masti u krvi mogu biti potencijalni faktor rizika za nastanak demencije i Alchajmerove bolesti.

 

Transmasne kiseline, kolokvijalno nazvane trans masti, najgora su vrsta masnoća. Povezane su sa brojnim bolestima, od raka do srčanih oboljenja do dijabetesa. Poznato je da povećavaju nivo holesterola, doprinose rezistenciji na insulin i promovišu gomilanje kilograma.

trans masti

Nedavna istraživanja takođe pokazuju da trans masnoće mogu da štete vašem mozgu. U jednoj studiji, koja se pojavila u časopisu „Neurology“, japanski istraživači otkrili su da trans masti povećavaju rizik od nastanka Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije.

Veći rizik od demencije i do 75 odsto

Istraživači su tokom decenije pratili više od 1.600 japanskih muškaraca i žena starih 60 i više godina bez dijagnostikovane demencije. Tokom praćenja, njih 247 dijagnostikovano je Alchajmerovom bolešću, dok je 102 imalo vaskularnu demenciju, stanje uzrokovano smanjenim protokom krvi u mozak.

Utvrđeno je da je kod onih sa najvišim nivoom trans masti u krvi (52 do 75 procenata) veća verovatnoća razvoja demencije nego kod ljudi sa najnižim nivoom trans masnoća. To je bio slučaj čak i nakon prilagođavanja na faktore ishrane i načina života, kao što su ukupan unos kalorija i potrošnja drugih vrsta masti.

Istraživači su zaključili da visoki nivoi trans masnoća u krvi mogu biti potencijalni faktor rizika za demenciju i Alchajmerovu bolest. Preporučili su smanjenje upotrebe trans masnoća u hrani kako bi se sprečilo degenerativno oboljenje mozga.

BioMind kapi protiv depresije

Veštačke trans masti su zabranjene

Trans masnoće su oblik nezasićenih masnoća i dolaze u prirodnom i veštačkom obliku. Prirodne trans masti se nalaze u mesu i mlečnim proizvodima od preživara poput goveda, ovaca i koza. Umeren unos ovih masti nije štetan.

S druge strane, veštačke trans masti su opasne po vaše zdravlje. Proizvedene su dodavanjem vodonika biljnim uljima da bi se dobio polučvrsti proizvod poznat kao delimično hidrogenizovano ulje. Uprava za hranu i lekove utvrdila je 2015. da veštačke trans masnoće nisu bezbedne za jelo i u potpunosti ih zabranila posle tri godine.

Međutim, hrana proizvedena pre zabrane i dalje sadrži trans masnoće i može ostati na tržištu godinama.

Neke od ovakvih namirnica su:

  • kokice za mikrotalasnu rernu
  • margarin
  • nehidrogenizovano biljno ulje
  • pržena brza hrana
  • peciva
  • nemlečni kremovi za kafu

Zato, izbegavajte da jedete gorepomenutu hranu. Jedite više svežeg voća i povrća kao deo uravnotežene ishrane bogate hranljivim materijama.