POSLEDICE NEHIGIJENE

Dovoljan je jedan dan da prođe i da se ne peru zubi, pa da se na njima načini šteta koja može da vodi ka zdravstvenim problemima.

 

Učenje o važnosti pravilne oralne higijene počinje već u ranom detinjstvu, a novo istraživanje je otkrilo koliko se zubi mogu oštetiti u samo jednom danu ako se ne peru.

ne peru zubi

Novo istraživanje iz Kine objavljeno u časopisu mBio 9. marta rađeno je na 40 učesnika čija je rutina oralne higijene prekinuta na jedan mesec. Otkrili su da je između 24 do 72 sata nakon napuštanja rutine došlo do naglog smanjenja količine „dobrih oralnih bakterija“ zajedno s protivupalnom hemikalijom betainom.

Kako su se dobre bakterije smanjivale, istovremeno je naglo porasla količina „loših bakterija“. Istraživači su takođe otkrili značajne količine vrsta bakterija koje se obično nalaze kod bolesnika s periodontitisom (infekcija desni koja može dovesti do gubitka zuba), čak i pre nego što su prisutni bilo kakvi simptomi ovog stanja.

Uz ove bakterijske promene, nakon samo jednog dana preskakanja pranja zuba, dešavaju se i stvarna fizička oštećenja.

„Funkcionalni profili plaka već liče na profile ozbiljne upale desni u roku od 24 sata“, pišu autori studije.

Kada dođe do toga, vrlo brzo na zubima mogu početi da nastaju oštećenja koja se ne mogu zaustaviti nastavkom redovnog pranja, piše Best Life.

„Takođe smo otkrili iznenadno ‘starenje’ bakterija u ustima“, rekao je u izjavi viši autor studije XU Đan, direktor Single-Cell Center: „Njihov oralni mikrobiom ostario je otprilike godinu dana za manje od mesec dana.“

Dakle, poruka je jasna – čak i ako u poslednje vreme ne izlazite iz kuće ili se ne viđate s puno ljudi, pranje zuba je nešto što nikako ne biste trebali da preskačete.

Izvor: B92.net